Jagtkaptajnens farvel: Svendborg fylder mig med glæde

Synet af Dannebrog i Svendborgsund kan opleves tidligt torsdag formiddag og fredag godt middag. Her passerer kongeskibet Christiansminde-skoven. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Jagtkaptajnens farvel: Svendborg fylder mig med glæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kongeskibet Dannebrogs anløb i Svendborg i næste uge er afslutning på sommertogtet: - Jeg har sat pris på det privilegium det er at rejse med dronningen, siger Christian A. Nørgaard til Søsiden.

Når kongeskibet Dannebrog på torsdag gør fast langs Honnørkajen ved Maritimt Center står jagtkaptajn, kommandør Christian A. Nørgaard på kommandobroen. Anløbet i Svendborg bliver et af jagtkaptajnens sidste som chef for kongeskibet.

Efter to-dages besøget i Svendborg slutter den kongelige families officielle sommersejladser, og kongeskibet gøres fast i Bøje Nummer 1 ud for Holmen i København.

Senere afsluttes sæsonen officielt med salutering og dronningens landgang ved Nordre Toldbod. Derefter sætter Dannebrog kursen mod sit vinterhi på flådestationen i Frederikshavn.

Når næste års sejladser med Dannebrog indledes, står Christian A. Nørgaards efterfølger, den nyudnævnte Peter Schinkel Stamp på kommandobroen. - Jeg overdrager stafetten til Peter Stamp den 1. februar, det vil sige midt i vintersæsonen, hvor jeg arbejder i Det Gule Palæ, foertæller jagtkaptajn Christian A. Nørgaard til Søsiden.

Kongeskibet Dannebrog
Kongeskibet Dannebrog er bygget i nittet stål med klipperformet skrog og bovspryd. Leveret fra Orlogsværftet i 1932 som afløser for hjuldamper.Hoveddata: Længde overalt: 87,4 m. Max. bredde 10,4 m. Dybgang 3,6 m. Højde til top af master 23 m.

Maskineri: To styk B&W Alpha diesel-hovedmotorer pa hver 870 hk. Scania hjælpemotorer.

Besætningen er pa 54 personer, heraf ca. 38 værnepligtige. Hertil kommer den kongelige familie samt hoffets medarbejdere.

Dannebrog og kongeskibet Norge er verdens eneste repræsentative kongeskibe. sosn
- Jeg har sat pris på det privilegium det er at at tjene dronningen og den øvrige kongelige familie, siger den afgående jagtkaptajn, Chrsitian A. Nørgaard til Søsiden. Foto: Axel Schütt
- Jeg har sat pris på det privilegium det er at at tjene dronningen og den øvrige kongelige familie, siger den afgående jagtkaptajn, Chrsitian A. Nørgaard til Søsiden. Foto: Axel Schütt

Glad for Færøerne

Da Christian A. Nørgaard i foråret besøgte Marstal Søfartsmuseum med et foredrag om livet på kongeskibet gav han udtryk for, at netop besøg på Færøerne hørte til de største oplevelser i tiden om bord som jagtkaptajn på Dannebrog.

I dette års officielle togt med Dannebrog indgik et flerdages besøg rundt på Færøerne med kronprinseparret og deres fire børn om bord:

- Alt klappede fuldstændig på togtet ved Færøerne, og bl.a. fordi jeg var med i det meste af det travle program i land, fik jeg fuld valuta for tiden ved øerne, fortæller Christian A. Nørgaard.

Dannebrog afgik fra Færøerne i søndags mod Danmark og ankom til Bøje nummer 1 ved Holmen onsdag formiddag.

Vejrmæssig gardering

Under sejladsen var Søsiden tidligere på ugen i kontakt med Dannebrogs jagtkaptajn:

- Prognoserne for vejret var ikke så opløftende med verserende kuling-varsler i store dele af de områder, vi skulle passere. Men vi har - i hvert fald med held indtil nu - snydt lavtrykkene ved at studere bølgeprognoserne grundigt og taget en kurs syd om Shetlandsøerne. Det tyder på, at vi om end med noget sø får rimeligt vejr på resten af transitsejladsen mod Danmark, lød det fra Christian A. Nørgaard.

- Jeg kan også nævne, at vi med hensyn til turen til Færøerne havde garderet os tidsmæssigt, således at vi faktisk kunne tage et kort ophold i Kirkwall (hovedstad på Orkneyøerne, red.), mens energien af en stærk kuling i området tog af, fortæller jagtkaptajnen:

- Det var en ret livlig sejlads fra Skagen til Kirkwall. Vi sejlede i moderat til hård sø og vindstyrker på op til 20 m/s. Det var en ny oplevelse for mange af vores værnepligtige, konstaterer Christian A. Nørgaard.

Inden det officielle besøg i Svendborg på torsdag og fredag har dronningen som første punkt i sit sommertogt med kongeskibet som base aflagt besøg i Silkeborg Kommune. Under det besøg ligger Dannebrog fortøjet i Horsens.

Anden og sidste anløbsby under sommertogtet bliver Svendborg. Kongeskibet lægger til kaj lidt før klokken 10, så dronningen kan gå i land ved Maritimt center præcis kl. 10.00. Dannebrog afsejler fredag omkring kl. 12.30, når Svendborgs borgmester Bo Hansen har holdt en afskedstale på kajen.

Karrieren slutter

For jagtkaptajn Christian A. Nørgaard er Svendborg-anløbet noget særligt:

- Det er naturligvis lidt vemodigt, at ikke bare tiden som Hendes Majestæt Dronningens Jagtkaptajn og chef for Kongeskibet Dannebrog, men godt 42 års tjeneste i Forsvaret, nu lakker mod enden, siger Christian A. Nørgaard:

- Men det har været rigtig godt at gøre tjeneste i søværnet, Forsvaret og Kongehuset, og hvor de seneste knap seks år ved Kongeskibet og Hoffet må siges at være den bedst tænkelige afslutning med et utal af gode oplevelser og spændende udfordringer.

- Jeg har sat pris på det privilegium, det er at tjene Dronningen og den øvrige kongelige familie, siger Christian A. Nørgaard, der nu er ved at forberede sig på et helt andet liv: - Jeg regner da med at få et aktivt "otium" formentlig med deltidsarbejde og/eller frivilligt arbejde. At et af mine sidste anløb er netop i Svendborg, fylder mig med glæde, siger Christian A. Nørgaard.

Jagtkaptajnens farvel: Svendborg fylder mig med glæde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce