SØSIDEN

Svendborg-sejler fik sig et chok, da kongeskibet på morgenen efter kronprinsesse Margrethes og prins Henriks bryllupsnat gled gennem Sundet.

Kim Hegn Hansen er Svendborg-dreng og sejlede som ung i sydfynsk farvand. I anledning af prins Henriks død kan han fortælle nogle interessante erindringer fra Svendborgsund i 1967:

- Hvad ikke mange ved er, at prinsens første sejltur som gift gik gennem Det Sydfynske Øhav og dermed Svendborgsund på en skøn junidag i 1967. Det var længe før det officielle besøg i Odense, som avisen viser fotos fra på nettet, fortæller Kim Hegn Hansen, København.

- Jeg husker endnu mit første møde med prinsen - om end vi ikke nåede at give hånd. Det fandt sted ved Strandhuse i Svendborg søndag den 11. juni 1967. Det var dagen efter regentparrets bryllup, siger Kim Hegn Hansen.

- Hvad ingen vidste dengang var, at brudeparret af kong Frederik og dronning Ingrid havde fået lov at låne kongeskibet Dannebrog. I nogle nattetimer havde det i hemmelighed været ankret op i Lunkebugten ud for Valdemars Slot, siger Kim Hegn Hansen.

Det hører med til historien, at Kim Hegn Hansen i sejlerkredse er kendt som initiativtager til det historiske Juniorbådsregistret. Selv sejlede han Juniorbåd i Svendborgsunds Sejlklub fra 1964-1970.

Søndag den 11. juni var Kim Hegn Hansen ved at overhale sin Junior-båd med sejlnummeret J-99. Klargøringen skete på stranden ved John Madsens bådebyggeri i Strandhuse:

- Den 11. juni var jo også den meget nygifte prins' 33 års fødselsdag, og for mig var det endelig blevet dagen for min første søsætning af Juniorbåden J-99, som jeg havde overtaget i 1966, siger Kim Hegn Hansen.

- Vi fik virkelig et chok, da kongeskibet pludselig dukkede op under Svendborgsundbroen. Jeg ilede op efter mit kamera i skuret. Jeg nåede også lige akkurat at få kongeskibet på filmen ud for Iholm - og endda med Lilla Dan i baggrunden, siger Kim Hegn Hansen.

- Vi syntes naturligvis, at det var en overordentlig stor ære, at brudeparret havde valgt at stå tidligt op for at overvære vores klargøring ved at vinke fra Dannebrogs soldæk. Vi vinkede naturligvis tilbage. Det var et stort øjeblik i både vores og bådens historie, fortæller Kim Hegn Hansen.

I dag har Kim Hegn Hansens Juniorbåd fra 1945 så at sige sluttet ringen og er for nogle år siden kommet tilbage til Svendborgsund. Den tilhører nu Danmarks Museum for Lystsejlads, som Prins Henrik siden åbningen i 1996 og til sin død har været protektor for.

Kim Hegn Hansens juniorbåd under klargøring søndag 11. juni 1967 i Strandhuse. Pludselig gled kongeskibet Dannebrog forbi med et meget nygift tronfølgerpar vinkende om bord. Foto: Kim Hegn Hansen.
Kim Hegn Hansens juniorbåd under klargøring søndag 11. juni 1967 i Strandhuse. Pludselig gled kongeskibet Dannebrog forbi med et meget nygift tronfølgerpar vinkende om bord. Foto: Kim Hegn Hansen.
Da Danmarks Museum for Lystsejlads genåbnede på Frederiksøen i Svendborg for snart to år siden markerede Kim Hegn Hansen sit tilhørsforhold til det sydfynske ved at
Da Danmarks Museum for Lystsejlads genåbnede på Frederiksøen i Svendborg for snart to år siden markerede Kim Hegn Hansen sit tilhørsforhold til det sydfynske ved at "føre" Svendborgsunds Sejlklubs stander. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
1
Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

Prins Henrik bragte Europa til Danmark: En brobygger i jantelovens land

1
Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang

Debat: - Vi er blevet fattigere efter prins Henriks bortgang