Historiske m/s Lofoten: Kran og ankerspil er også model 1964

M/s Lofotens kran fra 1964 knokler dag og nat med at laste og losse fragtrum og fordæk. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Historiske m/s Lofoten: Kran og ankerspil er også model 1964

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

M/s Lofotens mekanik på fordækket er en del af skibets sjæl. Også her fastholdes de oprindelige løsninger. Kranen menes at have verdensrekord i løft.

M/s Lofotens fordæk kan fremvise et par daglige brugsgenstande med både alders- og vægtmæssig tyngde. En kran og et ankerspil. Begge dele kan skrive deres historie tilbage til, da Hurtigrutens veteran blev søsat i 1964. Den ene er helt original. Den anden er en kopi fra sidste år.

- Vores gamle ankerspil trængte til fornyelse. Det kunne næsten ikke mere. Vi valgte så at få fremstillet en fuldstændig kopi af det gamle, fortæller maskinchef Kristian Arnesen. Maskinchefen har også både kran og ankerspil som sit ansvarområde.

Sådan et ankerspil er et arbejdsredskab for fordækkets søfolk. Derfor skal det svære grej godkendes af myndighederne.

Maskinchef Kristian Arne fortæller, at da rederiet kontaktede relevant myndighed og meldte, at en fuldstændig kopi af det originale spil stod klar, lød det i svaret, at når det gamle har fungeret siden 1964 og det nye er en kopi, så er der ikke så meget mere at sige om det. Godkendt!

VIDEO: Se m/s Lofotens kran fra 1964 i arbejde

Ankerne bruges ofte i havn

Selvom m/s Lofoten normalt ikke ligger for anker i åben sø, bruges spillet ofte. I flere af kystrutens 34 anløbshavne kan specielle vind- eller strømforhold betinge, at et anker skal fires ned ude i havnen for under manøvrerne omkring afgang at have et fast holdepunkt væk fra kajen. I modsætning til rederites nyere skibe har m/s Lofoten ikke bovpropel til at hjælpe med den slags.

Veteranen tager dækslasten

På anden vis er m/s Lofoten også en ener i Hurtigrutens flåde af 11 kystgående skibe. Alderspræsidenten er rederiets eneste fartøj med en kran på fordækket. Alle de øvrige skibe tager gods om bord gennem hydrauliske og fuldautomatiske klapper i siden.

M/s Lofotens norsk-fabrikerede, dæksmonterede kran fra 1964 bruges flittigt. Hver gang noget fra den mindste pakke til den største dækslast skal til eller fra borde, er kranen i gang. Fra den drejelige sokkel rækker kranen fra godt tre meter til 12 meter. Løfteevnen er tre tons.

Fragten på krogen sænkes ned gennem fordækkets luger og til lastrummene i bunden af skibet. Dernede har m/s Lofoten plads til godt 700 kubikmeter gods inklusiv et par kølerum til fx fisk.

- Vi er også det eneste skib i flåden, der kan tage dækslast, forklarer Kristian Arnesen. Da Søsiden rejste med m/s Lofoten så vi, at der flere gange var brug for den evne. Om bord kom bl. a. lange, nye plastikrør, en ny motorbåd og en bunke nye fiskenet.

Verdensrekord i antal løft

I forskellige historiske skildringer af m/s Lofoten vurderes det, at kranen formentlig har verdensrekord i antal løft til og fra et skib. Ligsom resten af m/s Lofoten har kranen sejlet rundturen med de to gange 34 havneanløb mere end 1500 gange.

Den gamle mekanik er bekostelig at holde i drift. På den anden side kan den ikke undværes, og førerhuset og den lange arm hen over dækket er en del af det bevaringsværdige skibs profil.

Kranen har flere gange været afmonteret til en større overhaling i land. En af de få ikke oprindelige dele på den er en hvid kasse monteret på siden af førerhuset. Den indeholder noget påkrævet elektronik, der er opfundet i nyere tid. Dvs. efter 1964.

 

Historiske m/s Lofoten: Kran og ankerspil er også model 1964

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce