Godt nyt for havnekikkere: Damperen bliver et par uger mere

Det opsigtsvækkende Svendborg-besøg af Christer Strandells damper med den fynske fortid er forlænget i et par uger. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Godt nyt for havnekikkere: Damperen bliver et par uger mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere fynske bugserbåd og isbryder forlænger sit opsigtsvækkende ophold i Svendborg

Havnebesøgende i Svendborg kan glæde sig. I endnu to uger vil det markante, svenske dampskib Stockvik med den fynske fortid ligge i havnen og tiltrække sig opmærksomhed.

Ejeren Christer Strandells oprindelige plan var at dampe fra Svendborg i løbet af på fredag. Den plan er nu ændret, oplyser den svenske filmmand og dampskibsreder til Fyns Amts Avis:

- På grund af job er jeg nødt til nu at tage toget til Sverige, forklarer Christer Strandell.

Dampskibsrederen venter at være tilbage i Svendborg om et par uger, den 25. oktober og så sejle sin isbryder og bugserbåd hjem til Sverige. Damperens kulpram gennemgår nogle dages reparation i flydedokken hos Petersen & Sørensen Motorværksted på Frederiksøen i Svendborg.

Brugte 15 år på renovering

Dampskibet med en fortid som Odense Havnevæsens Sct. Knud spærrer øjne op på havnen i Svendborg. Det sjældne besøg af en damper er blevet studeret og ivrigt fastholdt på billeder. På kajkanten har Christer Strandell velvilligt fortalt forbipasserende historien om sin 87 år gamle damper med den særdeles iøjefaldende skorsten.

Christer Strandell købte damperen i England i 1999 og lagde også dengang til i Svendborg under hjemturen. Det anløb har flere læsere erindret om. Efter godt 15 års renovering på ejrens bedding sejlede Stockvik jomfrutur i svensk farvand i 2015.

87-årig fynbo: Jeg skovlede kul i kedlen

En læser i Assens, Leif Helmer Jensen, har minder om damperen fra dens næsten 30 år i Odense havn:

- Jeg er jævnaldrende med Sct. Knud. I 1950 gik jeg på maskinmesterskole. Dengang skulle man også have praktik i et dampskib. Det fik vi i Sct. Knud en gang om ugen, når den skulle trække baconskibene til England ud af kanalen. Så du kan tro, at vi fik lov til at svinge skovlen nede ved kedlen, lyder det fra Leif Helmer Jensen.

En Svendborg-læser, Steen Winkel, fortæller at han opholdt sig udendørs, da damperen anløb Svendborg for en uges tid siden:

- Jeg hørte den karakteristiske lyd fra en dampfløjte og strøg straks ned til havnen for at se, hvad det var, siger Steen Winkel, der i sin jolle også lige måtte en tur rundt om damperen og knipse et par billeder.

Et sjældent besøg

Dampskibs-besøg i Svendborg er sjældne. Isbryderen og bugserbåden Bjørn fra Helsingør har været langs kaj et par gange siden afslutningen af renoveringen - senest i sommer for kortvarigt at bunkre kul.

For godt to år siden gjorde det norske passagerdampskib Børøysund et ophold under hjemfart fra dampskibstræf i Flensborg.

Nu er der så i endnu et par uger lejlighed til at komme helt tæt på et ægte dampskib i Svendborg.

Godt nyt for havnekikkere: Damperen bliver et par uger mere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce