Glad for 40 år til søs: Landmand, det var ikke lige mig

- Jeg har haft 40 gode år til søs, fastslår Bendt B. Jensen, pensioneret skibsfører fra Tåsinge. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Glad for 40 år til søs: Landmand, det var ikke lige mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I et langt liv som sømand kan Bendt B. Jensen fra Tåsinge se tilbage på rejser på de fleste verdenshave med hyrer hos bl. a. Mærsk, Skou, Torm, Norden, Mercandia og hos coasterskippere fra Svendborg.

Bendt B. Jensens far drømte om, at sønnen skulle overtage landbruget ved Ringsted. - Men landmandsliv var ikke mig. Det fandt jeg tidligt ud af. Hvorfor det så lige blev sømand, har jeg ikke helt svaret på. Men jeg har bestemt ikke fortrudt. Jeg har haft 40 gode år derude. Jeg har aldrig været ked af at sejle, fastslår den 82-årige pensionerede skibsfører fra Vindeby på Tåsinge. Tilfældet - eller måske rettere det der dengang hed Svendborg Søfartshøjskole - bragte Bendt B. Jensen til det sydfynske. - Jeg skulle som knægt sætte mig ind i, hvordan man blev sømand. Det førte så til, at jeg måtte flytte til Svendborg, og det har været min base lige siden, fortæller Bendt B. Jensen. Hustruen Ingrid, fiskeskipper-datter fra Faaborg, mødte sin Bendt på Casanova, datidens store danseetablissement i Gerritsgade, Svendborg. Tre år før Svendborgsundbroen i 1966 skabte fast forbindelse til Tåsinge, købte parret deres nuværende hjem. For 100.000 kr kunne de rykke ind i en dengang nybygget villa på Bjernemarksvej i Vindeby.

Navne-vimplen i ægteparrets entre er fra hustruen, Ingrid Jensens fars fiskekutter fra Faaborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Navne-vimplen i ægteparrets entre er fra hustruen, Ingrid Jensens fars fiskekutter fra Faaborg. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

- Udskejning ...?

Bendt B. Jensens livshistorie er også beretningen om et langt liv til søs med store forandringer i den danske handelsflåde. Hans første møde med det maritime blev tiden på Svendborg Søfartshøjskole:

- For en landmandssøn var der mange nye udtryk at lære. De snakkede fx om, at vi skulle have udskejning. Jeg troede først, at det var noget til at spise. Det viste sig så, at det betød, at vi skulle have fri, siger Bendt B. Jensen.

Efter de maritime grundtrin på skolen begyndte opbygningen som sejlende sømand. Livet på tankeren Jane Mærsk skræmte ikke den unge landmandssøn - først kammerdreng, så dæksdreng, jungmand, letmatros, matros og til sidst bådsmand. Efter et kort mellemspil på kabeldamperen Edouard Suensson gik turen tilbage til Svendborg for at læse til styrmand og skibsfører på navigationsskolen (i dag Simac).

Bendt B. Jensens hustru fik sin fars fiskekutter opkaldt efter sig. Navnebrættet er fint bevaret. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Bendt B. Jensens hustru fik sin fars fiskekutter opkaldt efter sig. Navnebrættet er fint bevaret. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Fed tegnebog fra Møller

Eksamensbeviset blev overrakt i januar 1964:

- Skolen fik besøg af en mand fra A. P. Møller med 1000 kronesedler i en fed tegnebog. Det var en slags forskud, altså hvis man tog en hyre hos Mærsk. Vi havde jo ikke en krone, så vi var nemme at lokke, fortæller Bendt B. Jensen.

Kort efter kunne han påmønstre tankeren Gerd Mærsk. Siden fik Bendt B. Jensen nok af tankere og skiftede til styrmands-tørn på stykgodsskibet Marit Mærsk. Karrieren under den syvtakkede stjerne afrundedes i de såkaldte C-skibe bygget til kombineret stykgods- og container-fart.

- Det var spændende at være med til. Det var lige før Mærsk for alvor satsede på containerfart med skibe bygget kun til containere, fortæller Bendt B. Jensen.

Sådan så et moderne, kombineret stykgods- og containerskib ud sidst i 1969'erne. Cornelia Mærsk fra A. P. Møllers C-klasse var det første skib Bendt B. Jensen søsatet en flaskepost fra. Året var 1969.  Arkivfoto
Sådan så et moderne, kombineret stykgods- og containerskib ud sidst i 1969'erne. Cornelia Mærsk fra A. P. Møllers C-klasse var det første skib Bendt B. Jensen søsatet en flaskepost fra. Året var 1969. Arkivfoto

- Jeg var en ren konge

Tiden var til luftforandring. Det blev fra starten af 1970'erne til nogle år i rederiet Ove Skou, bl. a. som overstrymand på stykgodsskibet Marie Skou.

- Det var nogle gamle skibe med jævnstrøm om bord. Vi havde et værre bøvl med at få reservedele til det. Rederen var noget påholdende. Servicen om bord havde han fx købt brugt fra Restaurant Wivel i København, husker Bent. B. Jensen.

Tiderne for fragt strammede til, og Skou-skibene blev lagt op et efter et. For Bent B. Jensen satte det kursen mod et jobskifte til trusse-rederiet Mercandia. Her tørnede han ud som skibsfører på et mindre fragtskib, en 499'er.

- Det var et godt sted. Jeg sejlede med den sidste af deres stykgodsbåde. Vi blev betalt efter tonnage, og det var deres største skib med telegrafist og det hele. Jeg var en ren konge. Men så skiftede Mercandia efterhånden sine skibe fra stykgods til ro/ro og tog besætninger udefra, fortæller Bendt B. Jensen.

Bendt B. Jensens første flaskepost-brev. Det blev søsat fra Cornelia Mærsk den 17. maj 1969. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Bendt B. Jensens første flaskepost-brev. Det blev søsat fra Cornelia Mærsk den 17. maj 1969. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Go' makker fra Marstal

Næste hyre blev i rederiet Dannebrog med fem års sejlads på Vestafrika. Så overgik fragterne til et belgisk rederi, og det bragte Bendt B. Jensen til rederiet Norden og kommandobroen på tørlastskibet Nord Energy, en 150.000-tonner.

Bendt B. Jensen rundede sit lange liv til søs af i 1999 med en otte-ni år i tørlastere hos Torm, bl. a. som overstyrmand og senere skibsfører på Gerd Torm.

- Jeg makkede med en fra Marstal. Vi havde det samme syn på tingene og kørte skibet som var det vores eget. Det var en god tid, husker Bendt B. Jensen.I løbet af de 40 år til søs har Bendt B. Jensen også sejlet for rederiet Otto Danielsen og skaffet sig hyrer gennem Svendborg Besigtigelseskontor:

- Det var mest i coasterfart og der var da en vis hygge i det. Jeg var ofte ude med selvejere i noget værre gammelt bras. De skulle have været ude på dybt vand og have taget proppen, lyder det bramfrit fra den erfarne sømand.

- Godt kammeratskab

Bendt B. Jensen vil gerne runde af med at fastslå, at han aldrig har fortrudt, at han stod til søs - og ikke blev hjemme på familiens landbrug:

- Jeg havde det godt med miljøet derude. Kammeratskabet betød meget, vi fik set os omkring i verden og efterhånden som jeg kom op i graderne, var jeg også tilpas med, at det var mig, der bestemte.

Glad for 40 år til søs: Landmand, det var ikke lige mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce