SØSIDEN

To tyske kolleger markerer bådtypens 75 års jubilæum med fotoudstilling på Danmarks Museum for Lystsejlads i Svendborg.

Svendborg og Øhavet fylder godt i den tyske fotograf Michael Müllers fritidsliv. Michael Müller har sejlet talrige sømil i det sydfynske farvand, deltaget i Svendborg Classic Regatta alle 13 gange - og så er hans sejlbåd bygget i Svendborg.

Havfruen, som Michael Müllers båd hedder, blev kølstrakt i 1969 på Kongebakken i Svendborg. Her byggede Ove Kaae i en årrække både af træ.

I de sidste tre år er den smukke, blanke Havfruen med sejlnummeret 554 ejet af Michael Müller. Den sejlglade fotograf fra Hamborg købte Folkebåden af Ove Kaaes bror, Arly, i Aarhus. Arly Kaae, der stammede fra Langeland, oplevede sejlerglæde i Havfruen indtil et års tid før sin død som 85-årig i 2015.

Hyldest till Folkebåden

Nu er den 47-årige Havfruen kommet i fokus på en fotoudstilling sammen med mange andre Nordisk Folkebåd. Det flotte billed-galleri med fotografier taget af Michael Müller og hans Hamborg-kollega, Udo Thomas, kan opleves på Danmarks Museum for Lystsejlads på Frederiksøen i Svendborg.

Udstillingen i anledning af bådtypens 75 års jubilæum blev åbnet tidligere på ugen med hyldest og hurra-råb fra Svendborgs viceborgmester, Henrik Nielsen (K), Carl Gerstrøm fra Dansk Sejlunion og Svendborg-sejleren Lars Bræstrup fra Dansk Folkebådsklub.

Skønhedsfejl massekopieret

Sammen med billedgalleriet fremviser museet sine egne to historiske Nordisk Folkebåd, Gill og Tibbe. Gill med sejlnummer D2 er blandt verdens ældste Folkebåde, en årgang 1942.

Træ-båden D541 Tibbes historie er, at båden er skabelon, såkaldt plugg, for de seneste mange års produktion af Folkebåd i glasfiber. Støbeformen til den første glasfiber-Folkebåd i 1975 er et aftryk af Tibbes skrog,

I øvrigt er den en lille byggefejl på Tibbe. Fejlen kan ses i stævnen ved den tredje planke og er markeret med rød ramme på museets eksemplar. Da Tibbe er skabelon for alle senere mere end 1000 glasfiber-folkebåde, går den kosmetiske fejl igen på alle støbte eksemplarer. I dag nybygges bådtypen hos Polar Yacht i Estland.

Nordisk Folkebåds 75-år markeres under overskriften "Forever young" hentet fra den lige så gamle og do. legendariske Bob Dylan. I jubelåret prydes museets facade af et stort banner med foto af Havfruen for fulde sejl.

Fokus på mennesker

De to mange-årige venner fra Hamborg, sejleren Michael Müller og landkrabben Udo Thomas, er profesionelle fotografer. I billedgalleriet udstiller de et anderledes blik for sejlads end det oftest skues i den traditionelle billeddækning af sejlsport. Deres vinkler er skæve, blikket for detaljer er skarpt og livet om bord spottes ofte i fokus: En sovende nevø i kahytten, en veteran-skipper ved rorpinden, intense kapsejlere eller flyvende badeudspring under et anker-stop.

- Vi har lagt vægt på at have mennesker med på mange af billederne. Det giver liv og fortæller publikum noget om, hvem der har glæde af at sejle i Folkebåd, siger Michael Müller og Udo Thomas til Søsiden.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
VIDEO: Ny sæson med Folkebåde og smuglerfavorit

VIDEO: Ny sæson med Folkebåde og smuglerfavorit

FAKTA: Danmarks Museum for Lystsejlads

FAKTA: Danmarks Museum for Lystsejlads