KOØJET

M/f Højestene byder på åben færge i Svendborg havn mandag

M/f Højestenes trekanttur Svendborg-Skarø-Drejø mandag den 1. maj ved middagstid er aflyst. Det er der en festlig grund til. Den kommunale færge har fået lov at tage en overligger i Svendborg Havn. Anledningen er, at det i morgen er præcis 20 år siden, at færgen blev sat i drift på øruten.

- Højestene er stabil. Der er ikke meget vrøvl med den. Vi passer på den om bord, og de gør det samme i flydedokken hos Ring-Andersen, siger Rene Svedstrup, Rudkøbing.

Sammen med fem kolleger og en reserve udgør Rene Svedstrup det faste hold om bord. De har alle titel af skipper, og der er to om bord under sejlads og i havn. Flere på skipper-holdet har lang ancienitet på Højestene. Rene Svedstrup har fx sejlet med den i i alt otte år, Kamma Sørensen i 18 år og Jacob Søndergaard har været med siden færgen blev leveret fra færøsk værft i foråret 1997. Efter en periode med prøvesejlads og uddannelse af besætning sejlede m/f Højestene sin første ordinære tur i Det Sydfynske Øhav den 1. maj.

Omkring indsættelsen af færgen mødte en lille delegation op fra Sømændenes Forbund. De gjorde indsigelse imod, at den nye færge i forhold til den 1937-byggede forgænger, m/f Ærø (i dag m/f Egeskov) kunne nøjes med to besætningsmedlemmer og ikke tre. Sagen blev klaret i mindelighed over en øl.

Når Højestene fejrer 20 år i morgen, er der åben færge for alle kl. 11-14.

- Der er ikke noget program. Måske finder øboerne på noget, måske bliver der holdt en tale, siger Rene Svedstrup til Koøjet.

Efter en uge i flydedok hos Ring-Andersen gik Højestene i ordinær drift fredag aften. Under fraværet har sundfærgen Helge klaret ø-sejladsen.

Højestene sejler fire-fem daglige rundture og overnatter altid på Drejø. Færgen er opkaldt efter sejlrenden sydøst for Skarø og Drejø.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Højestene 20 år: Øhavsfærge fejret med kage, is, gaver og hurraråb

Højestene 20 år: Øhavsfærge fejret med kage, is, gaver og hurraråb