KOØJET

Den forhenværende fynske isbryder og bugserbåd er på vej til hjemhavnen nord for Stockholm. Søndag var den søgt i havn på grund af vinden.

Den Fyn-historiske damper, der i det meste af måneden har vakt opsigt i Svendborg havn, er sejlet.

Den kulfyrede isbryder og bugserbåd ankom til Svendborg først på måneden. Under sit flere uger lange ophold lå damperen i første omgang langs kaj ved Dannmarks Museum for Lystsejlads. Senere blev den forhalet til en servicekaj på Petersen & Sørensen Motorværksted.

Ejeren af den bedagede isbryder og bugserbåd er filmmanden Christer Strandell fra damperens hjemhavn Stocka omkring 300 km nord for Stockholm.

- Vi sejlede fra Svendborg onsdag ved 22-tiden, oplyste Christer Strandell.

- Vi regner med at være i Stocka mandag eller tirsdag - afhængig af vejret, sagde Christer Strandell omkring afgangen i Svendborg og glædede sig i øvrigt over den store interesse besøget af hans hobby-fartøj har vakt i Svendborg.

Søndag middag oplyste Christer Strandell til Koøjet, at damperen og prammen var i Stockholms skærgård:

- Vindstyrken er omkring 20 meter i sekundet. Vejret i Bottenhavet er så dårligt, at vi har lagt os i havn i den nordlige skærgård i nogle dage. Vi satser på at gå videre tirsdag eller onsdag. Derefter har vi omkring 30 timers sejlads til vores hjemhavn Stocka, fortæller Christer Strandell.

Damperens pram, der dokkede hos Petersen & Sørensen Motorværksted i Svendborg efter en læk, meldes endnu tæt.

Damperen blev bygget i 1931 i Frederikshavn og var i næsten 30 år bugserbåd og isbryder i Odense havn. Derefter kom den til England i en snes år. I 1998 blev den købt af Christer Strandell. På vejen fra England til Stocka gjorde damperen fast i Svendborg i 2000. Det har mange stadig erindring om. En af dem er restauratør og maskinmester Launy Lindahl, Børsen:

- Jeg husker Christer som en fin fyr. Vi er jo begge maskinfolk, så der var noget at snakke om.

Damperens aktuelle ophold i Svendborg blev længere end ventet, da Christer Strandell midtvejs måtte hjem til job i Sverige.

Inden sejladsen med en pram på slæb fik damperen leveret kul fra Vejle. Damperen måtte søge til Svendborg for dokning af den lækkede pram. Den oprindelige plan var at hente kullet i Vejle.

 

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".