SØSIDEN

Søsidens udsendte oplevede det himmelske lysshow i fuld udfoldelse under sejlads i farvandet nord for Den Nordlige Polarcirkel.

 Venners og kollegers misundelse var til at få øje på, da Søsidens udsendte efter sejlads langs den norske kyst på et af deres første spørgsmål kunne svare:

- Ja. Jeg så da nordlys. Endda to-tre aftener ...

Kolleger, der flere gange har besøgt det nordnorske, kunne melde, at de endnu har oplevelsen af naturfænomenet nordlys til gode.

Fakta er, at nordlys langt fra er en given bonus-oplevelse i det polarnære område. Flere betingelser skal være opfyldt. Man fristes til at sige, at held kunne være en af dem.

Søsiden oplevede nordlys sejlende med Hurtigrutens 1964-veteran m/s Lofoten. Undervejs på den 11 døgn lange rundtur Bergen-Kirkenes-Bergen påmønstrede både held og gunstige vilkår hele tre gange.

En lille forpremiere

Allerede den første aften kun to-tre timers sejlads nord for Bergen lød meldingen i højtalerne. Guiden informerede om, at navigatørerne på kommandobroen havde observeret nordlys.

- Tag noget varmt tøj på og gå ud på dækket og se, lød opfordringen på norsk, tysk og engelsk.

Sejladsens nordlys-premiere var i den mere beskedne klasse af kategorierne. Vel, nordlyset flimrede. Vi fik en appetitvækker. Længere nordpå under sejladsen skulle det vise sig, at noget mere af naturfænomenets 9-skala kom i brug.

Et sejlende skib er måske ikke under alle forhold den perfekte platform for oplevelse af nordlys. Fotografering kan være en udfordring af de svære, og generende lys kan skinne ud fra saloner og koøjer. Til gengæld er der på kommandobroen på kystrutens skibe skarpt udkik hele aftenen og natten. De navigerende søfolks øjne er og skal være rettet forud og til siderne og observere, hvad der rører sig i farvandet. Nordlys har ingen betydning for navigationen, men fra kommandobroen meldes observationerne servicevenligt videre til stor glæde for dette skibs omkring 160 nordlys-hungrende sørejsende.

Alarm i kahyt kan fravælges

Når man under sejlads på m/s Lofoten opholder sig i kahytten, kan nordlys-meldingerne over højtaleren fravælges. Det skyldes, at alle måske ikke lige er til at forhale fra en lun køje til et koldt skibsdæk fx kl. 03 om natten for at se nordlys. Valg eller fravalg af nordlys-melding kræver blot et enkelt tryk på kahyttens intern-telefon.

Farvand og fastland på og omkring den nordnorske øgruppe Lofoten er en af de optimale lokaliteter for oplevelse af nordlys. Sådan siger fagkundskaben beroende på års iagttagelser og registreringer.

Efter afgang fra Lofoten-hovedbyen Svolvær blev den viden bekræftet. Nordlys-meldingen lød om bord ved 22-tiden. Samtidig blev der advaret om, at det elektriske lys på skibets blev reduceret. Det ville give vi sørejsende et bedre kik på nordlyset.

Så var det bare at ile ned i kahytten efter kamera, hue og halstørklæde og op på dækket. Læne nakken en smule tilbage og indtage himmelrummets mangfoldighed af lodret flimrende abstrakter. Som psykedelisk belyste, lette gardiner pustet til af en let brise blafrede og duvede nordlyset. Den kulsorte nattehimmel stod som kontraststærk kulisse. Et naturens lysshow af bogstaveligt talt astronomisk dimension. Betagende smukt og endda momentsvis dubleret som spejlinger i vandet.

Uberegneligt som regnbuen

Denne aften nordgående varede den himmelske forestilling vel en times tid. Intensiteten varierede og nye, større eller mindre scenarier tonede uafladeligt frem kompasset rundt.

Fire aftener senere lød alarmen igen. Nu sydgående ved Tromsø. Og denne gang måske med et point eller to mere på nordlysets ni-skala. Trods kulde er det svært at løsrive sig fra dette fantastiske skue.

En erfaren nordlys-iagttager, m/s Lofotens guide Harald Weinrich, kan fortælle at opdukken af nordlys kan være uberegneligt som en regnbue. Selvom det regner i solskin er der som bekendt ingen garanti for, at dette fænom gør sin kulørte entre på himlen. Samme mangel på garanti gælder for nordlys. Oplevelsen i nu'et er til gengæld overvældende.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Svendborg-lektor: Et uventet godt år for nordlys

Svendborg-lektor: Et uventet godt år for nordlys

FAKTA: Nordlys - urjætten Ymers øjenvipper

FAKTA: Nordlys - urjætten Ymers øjenvipper

Nordlys kan være en fotografisk udfordring

Nordlys kan være en fotografisk udfordring