KOØJET

Den sænkede færge har inspireret Elly Andersen til at skabe kreative fortolkninger af forfaldets sidste dage i Svendborg.

Da Elly Andersen gennem medier erfarede, at færgen Ærøsund skulle sænkes, hankede hun op i sit kamera og ilede fra det nordfynske til Svendborg.

Et par dage før sænkningen ved Ballen den 5. oktober 2014 nåede Elly Andersen fra kajen på Frederiksø at gennemfotografere en mængde detaljer på Ærøsunds styrbord side. Kameraet blev rettet mod rustpletter, afskallet maling, halve og hele bogstaver og andet, der umiddelbart set kunne inspirere til videre kreativ forarbejdning.

- Jeg ser liv i ting, der er i forfald, forklarer Elly Andersen, indehaver af Center for Designkultur på Nordfyn.

Elly Andersen har tegnet og malet siden hun var en lille pige. Håndværket er bl. a. lært på kunstskoler.

I dag slapper Elly Andersen stadig af med pensler og farver i hånden. Motiverne til akvarellerne henter ofte inspiration i noget, der er ved at forgå. Gerne af noget rustikt.

- Jeg blev helt fyr og flamme, da jeg hørte om færgen. Den skulle jeg bare ned til og fotografere løs. To-tre dage efter var færgen jo sænket. Jeg finder meget fascination i, at jeg aldrig mere kan gøre disse observationer, siger Elly Andersen til Koøjet.

Nu tre og et halvt år efter færgesænkningen, kan Elly Andersen fremvise en kollektion på godt en snes akvareller inspireret af skibssiden på Ærøsund.

Under overskriften "Færgen vågner" er fotografierne af forfaldet transformeret til tegninger af små, sjove fantasivæsener og andet liv. Ofte er akvarellerne suppleret med Elly Andersens finurlige sentenser.

Foreløbig har Elly Andersen til inspiration betraget sine fotografier af Ærøsund fra en enkelt vinkel.

- Jeg kan rotere billederne, og så kan der sagtens dukke ideer til nye motiver op, siger Elly Andersen.

Ærøsund-akvarellerne har ikke været vist offentligt frem, men Elly Andersen udstiller dem gerne et passende sted i fx Svendborg.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".