KOØJET

M/f Holger Danske blev bygget på Aalborg Værft i 1976 - og sejler stadig med det originale hovedmaskineri.

Svendborg-værftet Petersen & Sørensen Motorværksted tog hul på det nye år med en lyndokning af den danske færge-veteran Holger Danske.

- Vi har ikke lavet andet ved den end at blæse bunden ren og male den op igen, siger dokmester David Larsen til Koøjet.

M/f Holger Danske ankom fra Rødby til Svendborg i onsdags og sejlede igen fredag middag.

Bortset fra en aftale med Strynø-færgen, er der ikke for øjeblikket programmeret flere dokninger på Frederiksøen.

- Det er et hårdt marked. Der er mange sultne værfter. Vi har et par tilbud ude, og vi er optimister, lyder det fra David Larsen.

I løbet af foråret udvider værftet på Frederiksøen sin kapacitet, når flydedokken fra afdelingen i Marstal forhaler til Svendborg. - Vi tager den herover, når vejret er til det, siger David Larsen.

Marstal-dokken skal placeres på indersiden af værftets store, blå flydedok. Her er der stadig faciliteter fra det gamle Svendborg Værfts tid, og de kan genanvendes. Placeringen der giver også en fordel i fælles udnyttelse af krankapacitet.

For Petersen & Sørensen var ugens dokning af m/f Holger Danske et gen-visit. Den 1976-byggede jernbanefærge fra Aalborg Værft var også i Svendborg til 40 års klasning for tre år siden.

Færgen sejler i dag på Scandlines-ruten Rødby-Puttgarden med bl. a. kemikalier, farligt gods og levende dyr.

- Den lugtede noget af ko, da vi fik den ind, fortæller David Larsen.

Ombygning til den aktuelle funktion blev i øvrigt foretaget på værftet i Svendborg i juni 1999.

M/f Holger Danske sejlede oprindelig på Øresund sammen med tre nu ophuggede søsterskibe. Et af dem, m/f Kärnan, blev bygget i Svendborg i 1970.

Holger Danske drives af de fire originale Frichs-motorer på i alt 2400 hk.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".