SØSIDEN

Prinds Valdemars Forening i Svendborg er grundlagt den 14. januar 1868. I foreningen indgik i 1933 den endnu ældre forening med et lignende formål, Svendborg Søe-Societets Compagnie fra 1754.

Bestyrelsen i jubilæumsåret er: skibsfører Søren H. Hansen, formand, skibsfører Kamma Sørensen, sekretær, skibsfører Erland Christensen, kasserer samt de menige medlemmer skibsfører Kristian Lund, befragter Anders Glente, skibsfører Erland Christensen og skibsreder Niels Højlund, alle Svendborg.

Prinds Valdemars Forening har stabilt i de senere år haft omkring 150 medlemmer. Kontingentet er 150 kr årligt, og formuen er på omkring 500.000 kr.

Prins Valdemar (1858-1939) var søn af dronning Louise og kong Christian IX - dronning Margrethes tipoldeforældre. For at udtrykke hengivenhed overfor kongehuset fik Svendborgs nye forening lov til at benytte navnet på regentparrets yngste barn. Prins Valdemar, der også var søløjtnant, tog mod en opfordring til at blive foreningens protektor ved 50 års-jubilæet i 1918.

Et højdepunkt under festen i aften er gavelotteriet. I år er der ca. donerede 85 gaver.

Prinds Valdemars Forening fik i 2003 udgivet en bog om foreningens historie. Bogen med titlen "Prindsen og Svendborg" var skrevet og redigeret af Bjarne Bekker, Skårupøre og sponseret af bl. a. A. P. Møller og Niels Højlund.

Skibsfører Arndt Petersen ønskede ikke genvalg til bestyrelsen i 1963. Dengang havde han siddet der uafbrudt i 42 år - og havde været medlem af foreningen i 67 år.

Kurt Hansen, Svendborgs tidligere havnemester, er med 33 år på posten foreningens næstlængst siddende kasserer - kun overgået af navigationslærer Andreas Eisenreich med 35 år på posten. Kurt Hansen var medlem af bestyrelsen i 41 år.

Omkring Øhavet findes en række tilsvarende aktive foreninger - bl. a. Niels Juel-foreningen på Tåsinge, Thurø Sømandsforening og Rudkøbing Sømandsforening. Desuden flere eksisterende eller ophørte hjælpe-foreninger- og kasser på Ærø og i Faaborg. sosn

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
150-årig Svendborg-forening: Fra fattighjælp til festligt samvær

150-årig Svendborg-forening: Fra fattighjælp til festligt samvær

Prindse-foreningens formand: Mit liv er skibe, skibe, skibe

Prindse-foreningens formand: Mit liv er skibe, skibe, skibe