SØSIDEN

Solen spyr store mængder af elektrisk ladede partikler ud i verdensrummet. En del af partiklerne ender i Jordens såkaldte magnetfelt. Tæt ved polerne støder mange af partiklerne sammen med atomer eller molekyler. Det sker i Jordens atmosfære. Resultatet af disse sammenstød kan ses som nordlys.

Nordlys viser sig som et bølgende lys varierende i form, farve og styrke. Farverne er typisk grønlig, mørkeblå, gullig, rødlig eller orange.

Nordlys befinder sig i en højde på mellem 90 km og 500 km over jord- eller havoverfladen.

Polarlys er en bredere betegnelse for naturfænomenet, der på vores halvkugle er kendt som nordlys. Nordlys kaldes også aurora borealis. Det betyder "morgenrøden i nord". Omkring Antarktis hedder fænomenet sydlys.

Tættest ved Danmark forekommer nordlys i større omfang i de nordlige egne af Norge, Sverige og Rusland, på Island samt i det sydlige Grønland. Periode: september - marts.

I Danmark ses nordlys ofte blot som en meget svagt lysende diffus sky fjernt ude i horisonten.

I nordisk mytologi har nordlys en særlig forklaring. Aserne byggede et gærde omkring Midgaard (menneskets verden) for at beskytte mod jætterne. Gærdet blev som resten af verden bygget af urjætten Ymers døde krop. Denne indhegning blev opført af Ymers øjenvipper. Gærdet ses af og til langt mod nord som lyse striber på himlen - det vi kalder nordlys.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Svendborg-lektor: Et uventet godt år for nordlys

Svendborg-lektor: Et uventet godt år for nordlys

Fantastisk fænomen: Når nordlyset bryder frem

Fantastisk fænomen: Når nordlyset bryder frem

Nordlys kan være en fotografisk udfordring

Nordlys kan være en fotografisk udfordring