SØSIDEN

Den sejlende forbindelse langs Norges vestkyst blev grundlagt i maj 1893 og fylder dermed 125 år i 2018. 

I de første år gik sejladsen kunpå Trondheim-Hammerfest. Siden 1914 har rutens længde været den, vi kender i dag, Bergen-Kirkenes-Bergen.

 Et af rutens nuværende skibe er m/s Richard With, opkaldt efter rutens grundlægger med baggrund i Vesteraalens Dampskibsselskab. I alt otte rederier har i samarbejde betjent ruten siden starten.

 I de tidlige år var ruten ikke gennemgående, men blev besejlet etapevis af flere rederier, der tilsammen rakte kysten fra Bergen til Kirkenes.

 Kystforbindelsens nuværende rederi er ejet af en britisk kapitalfond og har fra 2006 haft det officielle selskabsnavn Hurtigruten ASA.

 Hurtigruten har 11 skibe i drift langs Norskekysten. Ruten anløber hver af de 34 havne daglig både nordgående og sydgående - året rundt. Hele rundturen er ca. 2450 sømil svarende til 4500 km.

 Hurtigrutens ældste eget skib i drift er m/s Lofoten fra 1964. De fleste af de øvrige skibe er bygget efter 1993. Nyeste skib er m/s Spitsbergen (2009). 

I de næste to år får Hurtigruten fra norsk værft leveret m/s Roald Amundsen og m/s Fridtjof Jansen. Ligesom m/s Spitsbergen og m/s Fram (2007) er de bygget specielt til ekspeditions-turisme i polarnære farvande.

 Foruden besejling af Norskekysten tilbyder Hurtigruten ekspeditionsturisme til bl. a. Svalbard, Grønland, Jan Mayen, Falklandsøerne og Antarktis.

 Hurtigruten har omkring 2000 ansatte og omsatte i 2016 for ca. 3,5 mia. dkr. Overskud før skat "kun" 8 mio. dkr. Kystruten udgør omkring tre fjerdedele af rederiets forretning.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
VIDEO: Hurtigruten er Norskekystens puls gennem 125 år

VIDEO: Hurtigruten er Norskekystens puls gennem 125 år

FAKTA: Verdens længste uafbrudte tv-program sendt fra skib

FAKTA: Verdens længste uafbrudte tv-program sendt fra skib

Hård kamp i gang: Konkurrenter står på spring

Hård kamp i gang: Konkurrenter står på spring