Efter hårde år: Gode tider på værftet i Faaborg

Faaborg Værfts direktør Jan Mortensen og de 55 ansatte er blandt andre opgaver i øjeblikket ved at klare service og vedligehold for hele seks fartøjer fra Marinehjemmeværnet og Søværnet. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Efter hårde år: Gode tider på værftet i Faaborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med rammeaftaler om service og vedligeholdelse af 35 fartøjer plus opgaver for Søværnet er staten en stor kunde på det travle og alsidige sydfynske værft.

Solen skinner på Faaborg Værft. Ikke blot i torsdags, da direktør Jan Mortensen gav Søsiden en rundvisning. Også værftets ordrebog stråler.

- Det har været mindre gode tider for os. Konkurrencen er stadig hård, meget hård, men nu vi er ovenpå. Det går godt her, lyder det fra Jan Mortensen.

Det er ingen overdrivelse at kalde Faaborg Værft en allround-virksomhed indenfor sin branche. Værftet servicerer fartøjer i alle gængse skrogmaterialer - stål, aluminium, glasfiber, træ og komposit. Denne dag er der gang i arbejde på skibe af det meste dette spekter. Reparation, nybygning og service.

Værftets flydedok er i brug og hallerne er godt fyldt op. Den overdækkede bedding kan med to fartøjer på det tørre melde alt optaget. Langs kajerne foran de hvide haller på Værftsvej, er der heller ikke meget ledig plads.

Et sted er en kran ved at bakse en renoveret hovedmotor om bord, og ud af en hal hiver en truck et andet fartøj klar til afskibning pr. landevej. Værftet emmer af travlhed.

Fra lokale lystsejlere til kongehus

Faaborg Værfts kerneområde er mindre og mellemstore fartøjer. Kundekredsen er bred og international. I det danske kundekartotek spreder den sig fra Faaborgs lokale lystsejlere over Marinehjemmeværnet og Søværnet til Kongehuset.

Aktuelt er der også gang i nybygninger til Norge og Grønland. Senere på året kommer et polskbygget skrog til en tysk kunde for færdiggørelse.

Faaborg Værft beskæftiger i øjeblikket omkring 55 medarbejdere. Dertil kommer en god halv snes fra underleverandører fra nær og fjern, oplyser Jan Mortensen, mens hen peger ud over kajpladsen med parkerede servicevogne fra en række forskellige maritime firmaer.

- Gode folk med fleksibilitet

- Det er gode folk, vi har ansat her. Vi har et fint samarbejde på tværs og vi har flydende faggrænser. Hvis det brænder på, hjælper vi hinanden. Så kan en smed fx godt tage en malerrulle. Fleksibilitet er en nødvendighed for, at vi kan klare os i dagens konkurrence, siger Jan Mortensen.

På den baggrund nævner direktøren, at det også lejlighedsvis kan være et problem at skaffe folk med de rette faglige kvalifikationer. Det gælder fx bådebyggere og smede.

- Nødt til at være udfarende

For Faaborg Værft er ordrebogen pakket pænt op året ud. Men den gunstige status er ingen sovepude:

- Vi er nødt til at være udfarende ved både at byde ind eller selv at søge opgaverne. Vi har altid mange projekter i luften, siger Jan Mortensen:

- Det sker også, at vi undrer os over, at ellers godt tilbud herfra ikke bliver antaget. Når vi så hører, hvad en vindende konkurrent har fået opgaven til, glæder vi os trods alt lidt over, at det ikke er her, vi skulle udføre arbejdet til den pris, forklarer Jan Mortensen.

Statsfartøjer er god basis

Den danske stat er en stabil kunde i Faaborg.

Værftet har, hvad Jan Mortensen kalder en god kontrakt på service og vedligehold af 30 marinehjemmeværnsfartøjer. Dertil kommer en lille håndfuld mindre fartøjer tilknyttet kongeskibet Dannebrog.

- Det er fast arbejde, og det giver os en god basis hen over året, siger Jan Mortensen.

Efter hårde år: Gode tider på værftet i Faaborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce