Russere og kinesere rundede stor fynsk skibsspotter-dag af i solnedgangen ud for Illebølle Strand

For fynske skibsspottere var fredag en festdag. Med kikkerter, termokander og kameraer holdt de beredskab på kysten omkring Storebæltsbroen og på udvalgte positioner fra nord til syd langs østkysten af Langeland.

Dagens hovedattraktion var ubetinget den russiske atomubåd Dmitrij Donskoj - verdens største af sin slags.

Som frontløber i den putinske parade kom den atomdrevne krydser Pjotr Velikij. Så fulgte kæmpepølsen af en ubåd. Et oceangående bugserfartøj var rosinen i pølseenden.

Peter Den Store, som krydserens navn betyder, er godt en kvart kilometer lang. Stillet på stævnen ville agterenden næsten nå toppen af Storebæltsbroens pyloner. Krydseren af Kirov-klassen er flagskibet i den russiske nordflåde, og den er i verdenseliten for slagkraftige krigsskibe.

For fredagens skibsspottere på Langeland røg der en pudsig bifangst ind på nethinden. Kort før solnedgang gik et af verdens største containerskibe, den kinesiske CSCL Pacific Ocean mod nord i Langelandsbæltets dybvandsrute. Den store kineser er på størrelse med Mærsk Lines Tripple E-skibe. 400 meter lang.  Indtil for ikke så mange måneder siden, var disse Mærsk-skibe i kapacitet verdens største container-fartøjer med plads til knap 20.000 enheder på 20 fod.

Det betagende stævnemøde mellem den kinesiske og den russiske gigant fandt sted i solnedgangens skær ud for Illebølle Strand.

Som en lille krølle på halen fulgte kort efter nordgående et af verdens største ro/pax-skibe, Stena Lines 240 meter lange Stena Scandinavica. Den og dens nær-beslægtede Stena Germanicia kan hver dag spottes fra Østfyn og Langeland i deres faste rutefart på Kiel-Göteborg.

 

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".

Mere om emnet

Se alle
Sejler i Storebælt fredag aften: Fynsk-byggede fartøjer ledsager verdens største atomubåd

Sejler i Storebælt fredag aften: Fynsk-byggede fartøjer ledsager verdens største atomubåd