Drama: Sejladsen sluttede ved en strand og med en nat på hotel

Den store, svenske XP-44 Yacht Xar tonser over startlinjen i Svendborg lørdag formiddag. Få timer efter måtte Silverrudder-sejler Rikard Roth reddes i land af Marinehjemmeværnet efter grundstødning ved Horne Land. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Drama: Sejladsen sluttede ved en strand og med en nat på hotel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To marinefartøjer og en bugserbåd skulle der til, før en svensk Silverrudder-sejler i en 44 fods X-Yacht kom fri af grunden ved Horne Land.

For Rikard Roth fra Höllviken syd for Malmø gik weekendens stormfulde Silverrudder-sejlads ikke som forventet. Langtfra endda.

Planen var at sejle Fyn rundt alene nonstop med Svendborg som start og mål. Rikard Roths sejlads endte i stedet brat ved Horne Land på alt for lavt vand til en omkring 2,5 meter dyb køl.

I stedet for at kæmpe sig Fyn rundt i sin 44 fods X-Yacht, Xar, måtte den 57-årige, svenske forretningsmand og bådudlejer tilbringe natten på hotel i Faaborg.

Rikard Roths start gik planmæssigt fra Svendborg lørdag kl. 10.15. En strid vesten stod lige mod stævnen. Derfor var der dømt hård kryds-sejlads ud af Svendborgsund mod Faaborg Fjord og Sydlige Lillebælt. Læg til den udfordring et grundet farvand med en vandstand en halv meter under den daglige.

Først på eftermiddagen gik det galt for Rikard Roth. På en position ud for Knolden på det sydligste Horne Land stod loggen pludselig på 0,0. Båden tog grunden kun omkring 100 meter fra kysten.

Midt på lørdag formiddag sejlede MHV 808 Lyra fra Marinehjemmeværnet i Faaborg til øvelse i Svendborg havn. Senere på dagen assisterede Lyra sammen med to andre MHV-fartøjer plus et Søværnet-fartøj ved en række hændelser i forbindelse med  nødramte Silverrudder-sejlere. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.
Midt på lørdag formiddag sejlede MHV 808 Lyra fra Marinehjemmeværnet i Faaborg til øvelse i Svendborg havn. Senere på dagen assisterede Lyra sammen med to andre MHV-fartøjer plus et Søværnet-fartøj ved en række hændelser i forbindelse med nødramte Silverrudder-sejlere. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Bugserbåd også tilkaldt

Da det ikke lykkedes Rikard Roth med egne midler at vriste den op mod ti ton tunge sejlbåd af grunden, tilkaldte han hjælp. Det aktiverede Marinehjemmeværnet, der i forvejen var på øvelse i farvandet.

- To af vore fartøjer kunne ikke få ham fri. Det endte med, at MHV 808 Lyra fra Faaborg tog ham om bord, gav ham aftensmad og fik ham på Hotel Færgegården i Faaborg for natten, oplyser øvelsens leder og flotillechef i Marinehjemmeværnet på Østfyn, Torben Lund-Larsen.

Søndag blev lystbåden flydende igen. Midlerne var højere vandstand og et tilkaldt bugserfartøj. Sidst på søndagen ankom den omkring tre mio. kroner dyre lystbåd til byggeværftet X-Yachts i Haderslev. Her får den foreløbig et grundigt eftersyn.

- Han var meget fåmælt

Det har ikke været muligt for avisen at få Rikard Roths forklaring på grundstødningen. Han er ikke vendt tilbage efter Søsidens henvendelser på mail og telefon.

- Han var meget fåmælt, da han blev sejlet til Faaborg, siger Torben Lund-Larsen.

Silverrudders stævneleder, Ole Ingemann fra Svendborg Amatør Sejlklub, siger at stævnets bureau heller ikke har modtaget nogen forklaring på årsagen til grundstødningen.

Flotillechef: - En kø af hændelser

Den grundstødte svenske båd var langtfra det eneste, der aktiverede søredningsberedskabet på en lørdag med over 138 startende lystbåde i Silverruder-sejlads drevet af vind på mellem 15 og 20 m/s. Flotillechefen taler om "en kø af hændelser" hele vejen fra bøjen Dødemanden i Svendborgsund til sydvest for Bøjden Færgehavn, hvorfra den sidste nødmelding lød.

- Da dagen var omme, havde vi håndteret 11 hændelser fra i alt seks marinehjemmeværnsfartøjer. Herudover sendte Søværnet patruljefartøjet Freja til området, og de havde også deres del. De store pukler af hændelser var i Svendborgsund, øst for St. Svelmø og nord for Lyø, siger Torben Lund-Larsen.

Tre MHV-fartøjer fulgte sejlbåde

Operationerne blev koordineret fra det statslige center for søredning, JRCC, der også stod i forbindelse med Silverudders stævneledelse.

- Da vi havde en række hændelser nord for Lyø, besluttede JRCC, at de ville forebygge yderligere mangel på muligheder for at kunne gribe ind, forklarer Torben Lund-Larsen:

- Efterhånden som fartøjer blev frigivet fra deres indsatser, sendte de Freja op i spidsen af Silverrudder-feltet, MHV 805 Gemini fra Nyborg midt i feltet og MHV 813 Baunen fra Korsør i den agterste ende af sejler-feltet. Det gjorde vi for at kunne være til stede, hvis der skete mere. Dette var dog ikke tilfældet. De sidste af vores fartøjer forlod feltet i hhv. Kerteminde og Nyborg, siger Torben Lund-Larsen.

Facit er, at Silverudder 2018 kan afrundes med alle deltagere i land i god behold. Til det brede katalog af hændelser hører bl. a. flere knækkede master og talrige ødelagte sejl.

Drama: Sejladsen sluttede ved en strand og med en nat på hotel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce