Dampmaskinens utrolige vej fra Venedig til Ærø

Dampmaskinen på blokvogn vakte opsigt om bord på Ærøfærgernes m/f Ærøskøbing. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Dampmaskinens utrolige vej fra Venedig til Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Projektet med at genskabe Sydfyenske-damperen Svendborgsund på Det Gamle Værft i Ærøskøbing er kommet et vigtigt skridt fremad.

Mon ikke, at det er første gang i nyere tid, at en dansk færge har sejlet med en dampmaskine til et skib?

Tidligere på ugen havde Ærøfærgernes m/f Ærøskøbing den sjældne last med om bord. Blokvogn og kran fra Ærø Redningskorps afleverede den ti ton tunge genstand på Det Gamle Værft ved siden af lejet i Ærøskøbing.

Inden afskibningen til Ærø har dampmaskinen været godt rundt på Europa-kortet. I følge lederen af Øhavets Restaureringscenter Det Gamle Værft i Ærøskøbing, Christian Albertsen, er maskinen mindst 100 år gammel. Den er bygget på Werft Hubertina i Harlem, Holland og blev lagt ind i en slæbebåd.

Da slæbebåden skulle ophugges, blev den sejlet til Venedig, Italien. Her stod dampmaskinen i mange år upåagtet på en skrotplads, indtil værfts-frivillig Michael Kiersgaard fra Ærøskøbing tilfældigt kom forbi. Med kyndigt blik spottede han dampmaskinen. Michael Kiersgaard, der har boet i Venedig, vidste også, at en dampmaskine var lige, hvad Det Gamle Værft stod og manglede til restaureringen af den gamle Sydfyenske-damper Svendborgsund.

Dampmaskinen blev gennemfotograferet, købt og med blokvogn fra Vejle-firmaet Palle Staal kørt fra Venedig til mellemstation på havnen i Svendborg. Sydfyenske Dampskibsselskabs Fond sponserede med 68.000 kr.

- Dette er historisk, en meget vigtig milepæl mod målet at genskabe damperen Svendborgsund og gøre den sejlklar, som den så ud i 1910, siger Christian Albertsen.

- Foreløbig registerer vi alt, skiller dampmaskinen ad og sandblæser det hele, forklarer en glad Christian Albertsen til Koøjet.

Pudsigt er det i øvrigt, at dampmaskinen er bygget på det samme hollandske værft, som i sin tid leverede damperen til Sydfyenske.

Dampmaskinen er en to-cylindret såkaldt compound. Efter Christians Albertsens skøn yder den omkring 200 hk.

Det vil tage et par år at gøre dampmaskinen klar til test-kørsel på trykluft.

Dampmaskinens utrolige vej fra Venedig til Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce