KOØJET

Carla har efter fire års renovering af bl. a. frivillige sejlet sin første tur fra Svendborg.

Sejladsen Svendborg-Troense i sidste weekend åbnede et nyt kapitel i den 95-årige øhavspaket Carlas historie.

I 1922 løb paketten af stabelen på værft i Ærøskøbing. Skibsbygmester Jens Petersen byggede den til skipper Anders Hansen Andersen i Søby. Den nye, jagtbyggede paket skulle besejle fragtruten mellem Søby og Svendborg. Blandt andet sejlede paketten grise fra Ærø til den endnu eksisterende rampe på Jessens Mole i Svendborg.

Paketten sejlede på Søby-Svendborg i 12 år. Derefter virkede den som fragtfartøj i både Øhavet og Lillebælt og som uddybningsfartøj frem til 1968.

Efter år som lystfartøj med hjemsted i Kalvehave og senere på Bjørnø blev paketten i 2013 overtaget af Sejlskibsforeningen Carla i Svendborg. Det blev starten på at rejse kapital og senere at igangsætte et omfattende renoveringsarbejde med sigte på at føre Carla længst muligt tilbage til sin oprindelighed.

Nu er Carla nået til en milepæl. Første sejlads efter renoveringen fandt sted i forbindelse med sidste weekends Æbleræs.

De frivillige folk bag Carla gav paketten en blød genstart. Endnu kan forsejlene ikke sættes, da bovsprydet er klar men mangler fundament og et storsejl til 60.000 kr står på ønskesedlen. Så sejladsen fra Træskibsbroen i Svendborg og til Troense gik for motor.

- Det forløb fint, og vi er meget glade for, at vi er nået så langt takket være frivillige og velvilje fra bl. a. fonde og Ring-Andersens værft, siger formanden for sejlskibsforeningens ca. 45 medlemmer, Jørgen H. Frederiksen, Svendborg.

Blandt de mest synlige renoveringer er de tre nye ruf . Koøjerne er doneret af Svendborg-virksomheden C. C. Jensen.

Til vinterens videre renovering er der brug for både frivillige og for 200.000 kr til bl. a. nyt opretstående træ i stævnen.

  • Nielsen_Søren_S

    Af:

    Redaktør og reporter på Fyns Amts Avis’ og FAA.dk’s Søsiden og Koøjet. Tekst, foto, video og web fra den maritime verden - primært ved og i Det Sydfynske Øhav, men også fra nationalt og internationalt farvand. Faglært journalist i 1973. Siden 1976 ansat på Fyns Amts Avis i Svendborg. Redaktionschef i 25 år. Ansvarsområder: Bl. a. redigering, design, redaktionel teknik og avisplanlægning. Debatredaktør 2012-2016. Født i Aalborg, bosat på Langeland. Aktiv i en håndfuld maritime foreninger. Har rundet Kap Horn i verdens største sejlskib. Forfatter til bogen “Øhavsfærger".