Fra musikalsk folkefest til lokale navne og sociale formål. Sommerkoncerterne i Kongens Have har ændret karakter gennem de tre årtier, de har eksisteret. Sådan fortsætter det i år.

Odense: Fra at have samlet en stor del af odenseanerne til ugentlige musikalske oplevelser sommeren igennem, er torsdagskoncerterne blevet mere end en musikalsk sammenkomst. Konceptet har ifølge kulturkonsulent Henrik Kragh i højere grad udviklet sig til et kulturtilbud med andre formål end at få masseret ørerne med forskellige tonarter.

- Torsdagskoncerterne skal frem over have en social dimension. Lidt på linje med det koncept, der hedder "kultur på recept", siger Henrik Kragh og uddyber:

- Kulturpolitikken i Odense handler om at skabe fællesskaber i byen, og derfor havde vi sidste år arrangeret nogle af koncerterne sammen med blandt andre Ungdommens Røde Kors for at sætte fokus på ensomhed blandt unge. På den måde kunne unge, som gerne ville til koncert, men ikke havde nogle at følges med, få mulighed for at møde andre i samme situation. Noget lignende vil vi gerne gøre i år.

Torsdagskoncerter

Torsdagskoncerter er et lokalt udviklet koncert-koncept af kommunale, gratis koncerter i Kongens Have.Konceptet har eksisteret i omkring 30 år, eller siden politikerne nedlagde koncerterne i den forlængst nedrevne pavillon i Kongens Have.

Tilskuddet har gennem årene svinget lidt mellem 750.135 kr (2006) og 842.989 kr (2017).

Tidligere på året blev koncerterne en del af forvaltningens foreslåede sparekatalog, men det blev ikke vedtaget, og torsdagskoncerterne fortsætter derfor.

I begyndelsen strakte koncerterne sig ud over hele skolernes sommerferie, men de seneste to år har de fyldt torsdage i juli. Det betyder, at de ligger 6., 13., 20. og 27. juli 2017.

I dag sætter styregruppen sig sammen og lægger de første planer for årets torsdagskoncerter.

Kilde: Odense Kommune og Fynske Mediers arkiv.

Fra seks til fire

Erhvervslivet sætter på flere måder sit præg på torsdagskoncerterne. Blandt andet ved at det kommunale gratis-koncept har nødsaget sig til at begrænse antallet af koncerter til juli, idet juni var optaget af Tinderbox og august af HCA Festivals.

På samme måde som sponsorer betaler for bolden til OB's kampe, har erhvervslivet gennem tiden kunnet sætte sit fingeraftryk på de musikalske torsdage i Kongens Have. Henrik Kragh understreger, at det ikke er det samme som, at sponsorer kan bestemme, hvad de vil høre.

- Sponsorerne kan sætte sig på en bestemt torsdag med et tema - for eksempel de unge, det gjorde LO et år - men de kan ikke blande sig i hvilke bands, som spiller, siger han.

Den vigtige talentpleje

Henrik Kragh mener, at det, der adskiller torsdagskoncerterne fra andre koncertarrangementer, er, at publikum er bredere. Høj som lav er med, og det giver arrangørerne mulighed for at sætte fokus på netop sociale forhold. Men herved stopper ambitionerne ikke.

- Vi har indført, at der ved alle koncerter skal repræsenteres et lokalt band, et fynsk band og et større band.

- Talentplejen er en vigtig del af meningen med de fremtidige koncerter. Personligt synes jeg, at sidste års koncert med et band fra Ungdomsskole Nord, fynske Holmen Hustlers og Bikstok var den bedste. Den ramte rent og trak mange andre end de helt unge, siger han.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.