Politisk ønske: Slå tre kunstudvalg sammen til ét

- Øvelsen sker ikke for at tilføre kunsten flere kommunale kroner men for at give bedre mulighed til at kunne bestemme udviklingen og sætte retningen. Når fusionen af de tre udvalg sker, vil 1-procent-puljen kunne være med til at renovere de skulpturer, der trænger, og de er der hele tiden, uden at der er tilstrækkeligt med midler til det i Odense Bys Kunstfond, siger Anders W. Berthelsen. Arkivfoto: Lasse Hansen

Politisk ønske: Slå tre kunstudvalg sammen til ét

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det handler om at få så meget kunst for pengene, når der er politisk ønske i Odense Kommune om at slå tre kunstudvalg sammen til ét, lyder det fra Anders W. Berthelsen (S), formand for Odense Bys Kunstfond. Men det er også for at kunne pulje pengene til større projekter.

Odense har aldrig fået så mange nye kunstværker rundt omkring i kommunen som nu, men succesen har en bagside: En-procent-puljens penge er låst til det enkelte byggeprojekt, og det er politikerne ikke interesseret i.

- Når man har et projekt til fire mio. kroner kaster det 40.000 kroner af til ny kunst, men det rækker i virkeligheden ikke så langt. Derfor vil vi gerne kunne pulje pengene til større projekter, siger Anders W. Berthelsen, formand for Odense Bys Kunstfond og S-byrådsmedlem.

Som det er nu, lander en-procent-pengene ikke i Odense Bys Kunstfond men hos et nyere udvalg, Billedkunstråd, der opstod i 2011, da byrådet besluttede at vedtage ordningen. Ifølge Anders W. Berthelsen vil en fusion af de tre forskellige kunstudvalg - der findes også en administrativt nedsat gruppe af embedsmænd, som tager sig af praktiske ting - give politikerne et bedre samlet overblik over samtlige kunstværker i kommunen. Samt en økonomi, som gør det lettere at vurdere, om det er tid til at restaurere en skulptur frem for at købe en ny.

- Øvelsen sker ikke for at tilføre kunsten flere kommunale kroner men for at give bedre mulighed til at kunne bestemme udviklingen og sætte retningen. Når fusionen af de tre udvalg sker, vil en-procent-puljen kunne være med til at renovere de skulpturer, der trænger, og de er der hele tiden, uden at der er tilstrækkeligt med midler til det i Odense Bys Kunstfond, siger Anders W. Berthelsen:

- Og vi vil jo gerne istandsætte skulpturerne rettidigt, for gør man ikke det, bliver udgiften bare større - for eksempel trænger Christian 9. - eller rettere hesten, han sidder på - for tiden til at blive sat i stand, ligesom Frederik 7. foran Odense Slot lige er blevet. Og det er omkostningstungt at sætte i stand. Vi brugte for eksempel 712.000 kroner på at sætte Bjørn Nørgaard-vandskulpturen på Banegårdspladsen i stand for to år siden.

Kunst i udvalg
Haves:Odense Billedkunstråd:

Billedkunstner Mikkel Larris (formand)

Billedkunstner Svend-Allan Sørensen

Direktør på Brandts Mads Damsbo

Arkitekt Hanne Raunsmed

Rådet peger på en kunstner i forbindelse med kunstprojekter, der vokser ud af en procent-ordningen.

Odense Bys Kunstfond:Anders W. Berthelsen (Formand) (S)

Rådmand Søren Windell (K)

Rådmand Susanne Crawley Larsen (R)

Iben Lindhart, som repræsentant for Albani Fonden

Hans Pedersen, som repræsentant for Møllerens Fond

Mads Damsbo, som repræsentant for Brandts

Fonden tager sig af renovering af kommunens skulpturer og har traditionelt stået for en udendørs kunstudstilling hvert tredje år - en biennale. Den seneste udstilling fandt sted i Odense Zoo i 2017.

Administrativt udvalg: som tager sig af praktiske ting som flytning, opbevaring m.m.

Ønskes:

Ét samlet udvalg, som kan rumme alle opgaver, og som nedsættes pr. 1.1. 2019.

Kunst kan blive for småt

Nogle vil hævde, at succesen omkring en-procent-puljen netop har været at kunsten kunne vokse frem så forskellige steder i byen som ved havnebadet, langs den nye Munkebjergvej-forlængelse og på Odeons facade, fordi de hang sammen med et bestemt nybyggeri, og Anders W. Berthelsen erkender da også, at der er en risiko for at det ikke fortsætter med samme fordeling.

- Men uden at nævne specifikke kunstværker vil jeg også sige, at der i løbet af de syv år, en-procent-ordningen har eksisteret, er kommet eksempler frem på kunst, der var for småt. Sådan er det, når beløbet til at købe kunst for kan komme helt ned til 20.000 kroner. Derfor vil det være bedre for hele byen at samle dem i en kasse, så vi kan få mere for pengene, siger S-politikeren. Han understreger, at Odense Kommune ikke har fået klager over et eneste af de nyere værker.

Anders W. Berthelsen mener også, at det vil give fagligheden et løft at samle udvalgenes kompetencer.

- Derudover vil det lette sagsgangen, hvis der kun er et udvalg. Men hvem det kommer til at bestå af, er det for tidligt at sige noget om, siger han.

Slut med lange kontrakter

Ikke alene på udvalgs-siden går Odense en ny kunst-fremtid i møde.

- Jeg har ikke noget umiddelbart ønske om at ændre på skulpturernes placering på Flakhaven, men på den anden side vil jeg heller ikke sige, at fremtidige generationer skal have dem placeret dér, hvor de er i dag. Folks syn på kunst ændrer sig, og det skal der være plads til. Derfor vil vi ikke som tidligere lave lange kontrakter med kunstnere, som binder Odense Kommune til en særlig placering, siger han.

Sådan en kontrakt har der været på Robert Jacobsens skulpturen på Flakhaven, der har samme navn.

Politisk ønske: Slå tre kunstudvalg sammen til ét

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce