Fredag i efterårsferien kommmer en kongepython under kniven i Odense Zoo.

Efterårsferien er traditionelt fyldt med Halloween-fornøjelser, og i Odense Zoo betyder det græskar i massevis, at besøge det hjemsøgte zombiehus samt smage på melorme og insekter. Men i år tilføjer haven en særlig nyhed, når den fredag inviterer publikum til at kigge med, når der dissekeres en klippepython.

Klippepythonen, der er kendt som Afrikas største kvælerslange, lever i udkanten af Afrikas regnskove og kan blive op til seks meter lang. Dermed er det en af verdens længste slanger.

Ligesom andre pythonslanger er klippepythonen en kvælerslange, der fanger sit bytte med tænderne og snor sin lange krop omkring byttet, indtil det kvæles. Slanger kan gabe meget højt, da kæben ikke sidder fast på samme måde som hos mennesker. Samtidig har slanger ikke noget brystben, så ribbenene kan udvide sig så meget, at de kan sluge sit bytte helt.

I naturen lever en klippepython af alt lige fra krokodiller og antiloper til geder og katte, mens slangerne, der lever i Zoo, primært fodres med rotter og mus.

Klippepythonen, der skal dissekeres, kom til Odense Zoo fra Randers Regnskov i 1998, og den blev aflivet i 2013. Den er omkring 3,5 meter lang.

Det er langt fra første gang, Odense Zoo dissekerer et dyr, og ikke få gange har det vakt forargelse - også langt ud over landets grænser. I Zoo holder man på, at det er lærerig formidling frem for makabert.

I pressemeddelelsen fremgår det, at den zoologiske have i over 20 år løbende har dissekeret dyr med tanke på formidling, fascination og en lærerig forståelse for dyrene.

- Vi tror på, at dyr skal have et godt liv og en værdig død. I stedet for at smide det døde dyr til forbrænding, benytter vi muligheden for at videregive information og viden om dyrene, står der.

Dissektionen foregår fredag 20. oktober klokken 14 ved søløvernes anlæg.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.