Nyt portræt af biskoppen vises i domkirken


Nyt portræt af biskoppen vises i domkirken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I et halvt år har kunstner Lars Physant, der tidligere har malet dronning Margrethe, malet et portræt af biskop Tine Lindhardt frem. Maleriet blev afsløret ved domkirkens nytårskur torsdag eftermiddag og hænger den kommende måned i krypten.

Biskop Tine Lindhardt og kunstner Lars Physant mødte hinanden for 15 år siden over altertavlemaleriet til Maglebrænde Kirke på Falster. Han var kunstneren bag, og hun optog en radioudsendelse til P1-programmet "Menneske og Tro". To timers program blev det til, fordi de kom så godt ud af det med hinanden.

Derfor var Tine Lindhardt ikke et øjeblik i tvivl, da hun for mere end et halvt år siden blev spurgt, hvem hun kunne forestille sig skulle male hendes portræt, der som traditionen byder foræres af menighedsrådene i Fyns Stift i forbindelse med biskoppens 60-års fødselsdag.

- Lars har en særlig evne til at male lys og male lyset ind i sine malerier, siger Tine Lindhardt og forklarer, at hun efter at have haft en del af sin opvækst på den jyske hede har haft et særligt forhold til lyset dér.

- Desuden kan jeg godt lide den måde, han bruger struktur i maleriet, det giver bevægelighed og nogle sprækker, hvor lyset kan slippe ind, og det sidste er nødvendigt, for jo ældre og mere skråsikker man bliver, jo mere nødvendigt er det med sprækker til lyset, siger hun.

Jeg kan godt lide den måde, han bruger struktur i maleriet, det giver bevægelighed og nogle sprækker, hvor lyset kan slippe ind, og det sidste er nødvendigt, for jo ældre og mere skråsikker man bliver, jo mere nødvendigt er det med sprækker til lyset.
Tine Lindhardt, nyportrætteret biskop for Fyns Stift.
Maleriet af biskoppen
Maleriet af biskop Tine Lindhardt er bestilt af menighedsrådene under Fyns Stift i anledning af hendes 60 års dag.Det koster 300.000 kroner og har været et halvt år undervejs.

Det er malet af billedkunstner Lars Physant, der de seneste knap 24 år har været bosat i Barcelona.

Tidligere har han malet portrætter af dronning Margrethe og også af hendes søstre Benedikte og Anne-Marie sammen med Konstatin.

Maleriet blev afsløret torsdag eftermiddag i Domkirken, hvor det hænger de kommende fire uger.

Når biskoppen går på pension - senest som 70-årig - skal det op at hænge i lokalet sammen med de øvrige, forhenværende biskopper.

De to seneste biskopper - Kresten Drejergaard og Vincent Lind - er malet af henholdsvis Mogens Hoff og Kurt Trampedach.

Kilde: Fyns Stift m.fl.
"Salt og lys" er titlen på portrættet, fordi saltet med sin skarphed og bevarende effekt samt lyset med sin vilje til at gå igennem sprækker og indgyde håb er billeder på biskop Tine Lindhardts kristne billede. Torsdag eftermiddag afsløres værket i Sct. Knuds Kirke. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Masser af symboler

Vi står i menighedsstuen til højre for det enorme domkirkerum, hvor biskoppens mandlige forgængere gør os selskab fra hver sin plads på væggen. I forhold til dem er det ny biskopmaleri både meget moderne og symbolfyldt. Tine Lindhardt står for eksempel foran Claus Bergs forgyldte altertavle, mens en stak bøger af blandt andre Luther og Thomas Kingo med særlig betydning for hendes måde at være kristen og menneske på er placeret ved hendes højre side.

Kunstneren Lars Physant kalder samarbejdet om motivet for formidabelt.

- Det har slået gnister, siger han, der tidligere har portrætteret dronning Margrethe og begge hendes søstre, og som i øvrigt er aktuel med en stor udstilling på Kastrupgårdsamlingen, som kan ses frem til 28. januar.

Om nogle timer afsløres portrættet for offentligheden ved domkirkens nytårskur. Tine Lindhardt så maleriet for første gang hjemme hos sig selv i Klaregade. Hun smiler ved tanken.

- Jeg tænkte: "Aldrig har mit hår siddet så pænt". Det er venligt malet, siger hun.

Biskop Tine Lindhardt så det færdige maleri af sig selv onsdag aften og er tilfreds med det. Hun synes, det er
Biskop Tine Lindhardt så det færdige maleri af sig selv onsdag aften og er tilfreds med det. Hun synes, det er "venligt malet". - Aldrig har mit hår siddet så pænt, siger hun. Kunstner Lars Physant, der arbejder med symboler og helt med vilje undlader at give malerierne rammer, idet de sagtens kan stå selv, er også tilfreds. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ikke et privat billede

Det kræver tillid at få malet et portræt, som rækker længere ud i fremtiden end én selv, og det ved kunstneren godt. For ham har det derfor været væsentligt at vise Tine Lindhardts menneskelige åbenhed samtidig med, at maleriet udtrykte både seriøsitet og værdighed.

- Idéen til billedet og dets titel, "Lys og salt", stammer fra den prædiken, Tine Lindhardt holdt i forbindelse med begravelsen af sin ægtefælle. Her tog hun udgangspunkt i sit kristne livssyn, fortæller Lars Physant.

Biskoppens afdøde ægtefælle, forhenværende biskop i Roskilde Stift, Jan Lindhardt, er derimod ikke malet direkte ind i billedet.

- Maleriet er ikke privat eller personligt, det er malet til embedet, og derfor er det sådan, siger Tine Lindhardt.

Den første måned efter afsløringen kommer maleriet til at hænge i krypten i Odense Domkirke, derefter skal det hænge i biskoppens hjem, indtil hun går på pension. Til den tid føjer maleriet sig til rækken af bispeportrætter i menighedsstuen i Odense Domkirke.

Nyt portræt af biskoppen vises i domkirken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce