Folkene bag Tøjkælderen under Venligboerne er smidt ud af bevægelsens lokalafdeling i Odense, truet med politianmeldelse og anklaget for tyveri. Nu beskylder de den selvbestaltede ledelse for at være selfie-venligboere.

Odense: Hos Venligboerne er alle enige om at ville hjælpe nyankomne flygtninge på frivillig basis. Men i den lokale afdeling af græsrodsbevægelsen er de ikke enige om, hvordan det skal foregå.

Det har ført til, at tre personer, som i et år har været en stor del af bevægelsens ene succesfulde butik i Odense, Tøjkælderen på Lisesmindevej, er blevet forvist af det lokale koordinationsudvalg. En bortvisning, som blandt andet skyldes, at den ene er truet med politianmeldelse, mens en anden er anklaget for tyveri. Begge dele betyder, at alle tre siden januar har været udelukket fra foreningsfællesskabet på de sociale medier.

- En del af det tøj, der bliver indleveret, er ikke til at bruge. Enten er det for gammelt og slidt eller også er det for småt og for outreret til, at muslimske kvinder vil gå i det. Derfor sker der hele tiden en sortering, men det betyder ikke, at vi stjæler tøjet. Når koordinationsudvalget siger det, viser det, at det ikke kender til omfanget af arbejde i Tøjkælderen.

Lars Christian Christensen, tidligere hjælper i Venligboernes lukkede gratisbutik "Tøjkælderen".

Det er især beskyldningen om tyveri mod en frivillig, som får bægeret til at flyde over for hovedpersonen Sigga Hauksdottír. Hun har gennem mere end et år været synonym med den gratis butik, som hun sammen med nogle andre i april 2016 stablede på benene.

- Alle i Venligboerne har arbejde og familie og arbejder frivilligt, og vi gør det så godt, vi kan. Alle laver fejl, og vi er bare mennesker med forskelligt temperament. Men ingen har fortjent at blive beskyldt for noget, som end ikke har fundet sted. Det gør mig vred og ked af det, siger hun, der i forbindelse med lukningen af butikken selv har modtaget anklager om at have taget en del af tøjet med hjem til sig selv.

Sammen med to andre frivillige fra Tøjkælderen - Lars Christian Christensen og Waleed (efternavnet er redaktionen bekendt, red.) har Sigga Hauksdottír affundet sig med at ikke længere at være en del af Venligboerne. I stedet viderefører de facebook-siden Tøjkælderen og hjælper flygtninge ad den vej.

Ryddede straks Tøjkælderen

Det dårlige klima i græsrodsbevægelsen har været undervejs siden efteråret, hvor Tøjkælderens repræsentanter ikke blev inviteret med i et nyt koordineringsudvalg.

Fra at være en autonom bevægelse bestående af 12 forskellige underafdelinger, blev der i efteråret samlet en kommunikations- og koordineringsgruppe med repræsentanter fra alle afdelinger. Men da den ene - nemlig Tøjkælderen - ikke stillede med en repræsentant, blev tonen mellem udvalg og Tøjkælderens repræsentanter ifølge Sigga Hauksdottír mere og mere ubehagelig.

Uenigheden kulminerede, da Tøjkælderen blev opsagt af sin udlejer, Den Bosniske Forening, og Sigga fik at vide, at kælderen skulle være ryddet inden 1. februar. Efter at have holdt møde med de frivillige hjælpere i Tøjkælderen blev det besluttet straks at pakke ned. Uden om kommunikations- og koordineringsudvalget.

- De fleste af Tøjkælderens frivillige har arbejde eller er studerende og går for eksempel til dansk. De havde travlt med at skulle til eksaminer i januar. Og da jeg har træthedssyndrom og er i fleksjob, vidste jeg, at jeg ikke kunne overkomme at pakke alting ned selv. Derfor gik vi i gang med det samme, siger Sigga Hauksdottír.

Det blev til 88 sække med sorteret tøj samt adskillige reoler og kurve, som blev efterladt i Tøjkælderen.

Kender ikke arbejdets omfang

Sigga Hauksdottír var ikke medlem af Venligboerne, da hun i eftersommeren 2015 foreslog gruppen at spørge Bykirken om samarbejde, da græsrodsbevægelsens lokale afdeling ledte efter lokaler til at oprette en café i. Siden blev hun en del af det sociale arbejde. Et arbejde, der tog et andet omfang, da hun blev hovedkraften bag den nyåbnede Tøjkælderen.

- Venligboerne har hele tiden været løst organiseret, så vi ordnede selv vores udfordringer inden for Tøjkælderen, fortæller Sigga Hauksdottír, der er uddannet socialrådgiver.

- Arbejdet bestod for en stor del af logistik: tøj, der skulle sorteres og ryddes op i. En del flygtninge hjalp til, fordi vi godt kan lide tanken om, at flygtninge skal hjælpe flygtninge. Til gengæld var der ingen fra kommunikations- og koordineringsgruppen, som kiggede forbi og så, hvad vi lavede. Først til allersidst hørte vi fra den selvbestaltede ledergruppe, og da var det med anklager på Facebook om det ene og det andet tyveri. Det var skrækkeligt at læse, siger hun.

Lars Christian Christensen blev inddraget i arbejdet i Tøjkælderen som chauffør. Han har ofte været den, der fik lov at køre overskudsvarer væk - til andre genbrugscentre eller på lossepladsen.

- En del af det tøj, der bliver indleveret, er ikke til at bruge. Enten er det for gammelt og slidt eller også er det for småt og for outreret til, at muslimske kvinder vil gå i det. Derfor sker der hele tiden en sortering, men det betyder ikke, at vi stjæler tøjet. Når koordinationsudvalget siger det, viser det, at det ikke kender til omfanget af arbejde i Tøjkælderen, siger Lars Christian Christensen, der mener, at uenigheden skyldes, at bevægelsens medlemmer nok har samme mål, men ikke samme midler.

- Helt ærligt, Facebookgruppen har 4500 medlemmer, og så kan det ikke lade sig gøre at finde 20, der har tid og lyst til at hjælpe med at køre tøj væk? Efter min mening er der en del, som er det, jeg kalder Selfie-venligboer, og så kan du selv tænke dig til resten, siger Lars Christian Christensen.

I stedet for Sigga Hauksdottír mødte han frem for at repræsentere Tøjkælderen på kommunikations- og koordineringsgruppens møder.

- Det er udelukkende kvinder, der sidder i udvalget, og det generer ikke mig, men jeg følte mig ikke velkommen, siger han.

Udokumenterede beskyldninger

En anden, der har arbejdet i Tøjkælderen, er Waleed, som endte med at blive beskyldt for at stjæle og derfor ikke vil have sit efternavn frem eller sit foto taget.

Påstanden om tyveri bygger på anonyme vidner, som skulle have set en mand svarende til Waleeds udseende sælge en pose med en del af Tøjkælderens gratis tøj på netop det tidspunkt mellem jul og nytår, da Tøjkælderen ellers var ved at lukke ned. Ingen af de tre tidligere Venligboere har set dokumentation for nogle af beskyldningerne, og at de eer blevet fremsagt i åbne foraer forarger dem.

- Det må man slet ikke, det har jeg spurgt en advokat om. Waleed er netop en af dem, vi hjælper. Han har kun været i landet i to år, og hans sag er stadig under behandling i Udlændingestyrelsen, siger Lars Christian Christensen og spørger retorisk: Hvorfor skulle han i øvrigt sælge tøj, som man kan få gratis?

Waleed lægger heller ikke skjul på, at han er chokeret over anklagen.

- Det er som om koordinationsudvalget siger alt muligt for at bryde os ned, siger han.

Waleed kan bevise, at han ikke har været i Odense en stor del af den tid, hvor tyveriet skulle have fundet sted, men ifølge Sigga Hauksdottír behøver han ikke det.

- Waleed har ikke kunnet komme ind, for jeg har hele tiden haft nøglen til Tøjkælderen hos mig. Selv når jeg en enkelt gang ikke var med dernede, så har folk hentet nøglen hos mig og afleveret den til mig igen samme aften, siger hun.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Intern strid: Venligboerne vil have sagen lukket

Intern strid: Venligboerne vil have sagen lukket

Strid hos Venligboerne: Sådan skrev de til hinanden på Facebook

Strid hos Venligboerne: Sådan skrev de til hinanden på Facebook

Lektor: Eksklusioner i foreninger er sjældne

Lektor: Eksklusioner i foreninger er sjældne