De fleste kender 74-årige Jørgen Mernild som auktionarius, men efter at have fået en hjerneblødning for snart fire år siden har han kastet sig over kunst og udstiller nu i Filosoffen.

Odense: Ambitionerne fejler ingenting før tirsdagens fernisering: Den afdøde, ekspressionistiske maler, norske Edvard Munch er idolet, og litografierne er trykt i rigtig mange eksemplarer for at dække den efterspørgsel, der måtte være.

Siden 74-årige Jørgen Mernild for knap fire år siden blev ramt af en hjerneblødning, har han kastet sig over at producere kunst med lige så stor ildhu, som den tidligere auktionarius brugte på hammerslag på blandt andet Motel Brasil i Blommenslyst i fra 1978 og 34 år frem.

- Jeg troede, nogle havde strammet strengene for hårdt på min guitar, siden jeg ikke havde kræfter i fingrene til at trykke dem ned. Men da jeg så ville stille guitaren tilbage ved væggen, faldt jeg om i sofaen. 

Jørgen Mernild, forhenværende auktionarius.

- Billederne bliver jo ikke for gamle, og ved du hvad, selv om mine er trykt i 360 styks, er det ingenting. Kunstneren Henry Heerup var helt oppe i 800 eksemplarer, siger Jørgen Mernild, der er lam i venstre side, lænket til en kørestol og må male med højre hånd. Men snakketøjet fejler ingenting.

En gang aktiv, altid aktiv

Jørgen Mernild var på kreativ højskole på sin barndomsegn i Nordvestjylland, da han i 2013 blev ramt af hjerneblødningen.

- Jeg troede, nogle havde strammet strengene for hårdt på min guitar, siden jeg ikke havde kræfter i fingrene til at trykke dem ned. Men da jeg så ville stille guitaren tilbage ved væggen, faldt jeg om i sofaen, fortæller Jørgen Mernild.

Kort efter blev han fløjet med helikopter til sygehuset i Aarhus, hvor han lå de første uger, inden han kom hjem til Fyn, hvor han har boet i mere end 45 år. Her gik han til genoptræning, inden han for et år siden kom tilbage til egen bolig.

- De siger, jeg har været heldig. At mange ville have givet op på forhånd.

 - Men jeg spørger aldrig mig selv, hvorfor det lige skulle være mig, der blev ramt. Jeg lider ikke af at gøre mig selv ked af det. Jeg kunne vælge at sætte mig ved køkkenbordet derhjemme og lave ingenting, men sådan er jeg ikke. Jeg har altid været aktiv, og det vil jeg blive ved med, siger Jørgen Mernild.

- Holder man sig ikke i gang, forsvinder musklerne. Både dem, jeg har i armen, og dem jeg har i hovedet, siger han.

- Jeg har sådan en vægt, som man bruger i fitnesscentret, og den løfter jeg hver gang, jeg kan komme til det. Også når jeg vågner midt om natten.

Første mand i Kina

Jørgen Mernild ved godt, han ikke har en fremtid som en ny Edvard Munch. Dertil mangler han både den dybde og psykologiske indsigt, der var nordmandens kendetegn.

- Jeg er nok mere købmand end kunstner, siger Jørgen Mernild.

Spørger man ham, om han savner at holde sine auktioner med antikviteter, tæpper og kunst, kommer svaret prompte.

- Ja. Himmelråbende. Der er da intet som at være i centrum, og husk, jeg holdt auktioner hele vejen gennem Danmark fra Skagen til Bov og i Norge fra Tromsø til Kristiansand. Med mig havde jeg blandt andet porcelæn fra Kina, fordi jeg var en af de første handelsmænd, der rejste til landet. Og der var mange tæpper, husker han. 

Den aldrende cirkushest glæder sig til de kommende to uger, hvor han udstiller i Kunstbygningen Filosoffen. Han vil selv være der så ofte, han kan. Købmanden kan lugte savsmuld.

 

 

Der er fernisering på Jørgen Mernilds og øvrige udstillinger i Kunstbygningen Filosoffen tirsdag 7. februar klokken 14. Udstillingerne kan ses til og med søndag 19. februar 2017.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.