Flere har bestemt sig: I dag placeres akademi i Odense

Siden antallet af fritidsklubber blev beskåret i 2017, har Diamanten ligget ubenyttet hen. Den er sat til salg, men tirsdag skal det vise sig, om politikerne i By- og Kulturforvaltningen er villige til at tage den af plakaten og tilbyde den til Det Fynske Kunstakademi. Rektor Lars Bent Petersen håber det ikke. Foto: Nils Svalebøg

Flere har bestemt sig: I dag placeres akademi i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • Når medlemmerne af By- og Kulturudvalget tirsdag ser på mulige kommende adresser for Det Fynske Kunstakademi, har flere af dem på forhånd besluttet sig for en placering.
  • Socialdemokratiet bliver tungen på vægtskålen, når der senere på dagen voteres.

Der kommer til at stå 1-6 eller 4-3, og de politiske lejre bliver sat sammen på en ny måde, når medlemmerne af By- og Kulturudvalget tirsdag har set nærmere på de to forskellige bygninger, som forvaltningen har udset som passende til at drive Det Fynske Kunstakademi fra.

Men om det bliver den forhenværende fritidsklub, Diamanten, på Vollsmose Allé 30, eller bygningen på adressen Jernbanegade 13, kan falde bege veje.

Svaret ligger i hænderne på udvalgets tre socialdemokratiske medlemmer - Anders W. Berthelsen, Maria Brumvig og Niclas Turan Kandemir. Mens udvalgets øvrige politikere forinden har gjort deres stilling op, undlader S-politikerne at offentliggøre holdningen til efter mødet.

- Det ville ikke give nogen mening at gennemføre besigtigelsen sammen med rektor og bestyrelse, hvis beslutningen på forhånd var truffet, siger Anders W. Berthelsen, selv om han ved, at partiets stemmer bliver tungen på vægtskålen.

Sagen kort
I november 2016 besluttede By- og Kulturudvalget at opsige Det Fynske Kunstakademi fra sin adresse på 4. sal af Brandts for at overlade lokalerne til museet.Beslutningen blev siden udskudt, men træder i kraft med udgangen af juli i år.

Samtidig er det fra By- og Kulturforvaltningen kommet frem, at der ikke er lovhjemmel til at støtte et kunstakademi med kommunale midler. Heller ikke selv om det i Odense er sket i mere end 30 år.

På udvalgsmødet 23. januar 2018 besluttede politikerne - under forudsætning af at Kulturministeriet finder en lovhjemmel - at de også frem over vil støtte Det Fynske Kunstakademi, ligesom de vil betale flytteomkostningerne.

Tirsdag 6. februar skal udvalget beslutte, hvor den SU-berettigede kunstbilledskole skal flytte hen.

Kunstakademiet er hidtil blevet støttet af staten og Odense Kommune med henholdsvis 1,4 og 1,7 millioner kroner.
Diamanten - som både Venstre og Enhedlisten gerne vil sende kunstakademiets studerende ud i - ligger inderst inde på Vollsmose Allé. Kort: Mikkel Pedersen
Diamanten - som både Venstre og Enhedlisten gerne vil sende kunstakademiets studerende ud i - ligger inderst inde på Vollsmose Allé. Kort: Mikkel Pedersen

El og V enes om Vollsmose

Anderledes klar i spyttet er Brian Skov Nielsen (EL), som siden punktet var på dagsordenen for to uger siden, har ytret sig på debatsiderne i denne avis om hvorfor, han gerne ser Det Fynske Kunstakademi flyttet til Vollsmose frem for at blive i bymidten. Han siger:

- Kunst skal være for folket ikke for parnasset. Kunst skal være samfundsrelevant og turde forandre, og i Vollsmose får de studerende en større social berøringsflade end i byen, hvor de jo hidtil ikke har været så synlige.

Rådmand Jane Jegind (V) er enig med Enhedslistens repræsentant i, at bygningen i Vollsmose er en unik mulighed for Det Fynske Kunstakademi til at redefinere sig selv.

- Her vil skolen kunne skabe sig en stærkt differentierende profil, som vil trække andre studerende, men det vil også være godt for Vollsmose at få en uddannelsesinstitution til bydelen. Ikke fordi skolen skal varetage en social indsats, for hvis vi tænker på den måde, kommer vi aldrig til at udvikle Vollsmose på andre måder end hidtil, siger hun.

Risikerer langsom kvælning

At placere Det Fynske Kunstakademi i Vollsmose risikerer at være det samme som en langsom kvælning, siger udvalgsmedlem Kristian Guldfeldt (K). Han påpeger, at for eksempel SDU historisk har været klemt af sin landlige placering og hævder, at havde man planlagt universitetet i dag, ville man have lyttet mere til studerendes ønsker. Akkurat som man gør, når man anlægger studieboliger tættere på byen.

- Det ville klæde politikerne at lytte til rektor, så vi finder de rigtige midlertidige lokaler frem for en andenrangsløsning, og selvfølgelig skal et kunstakademi ligge i byen, siger han.

Ligesom fire andre af udvalgets syv medlemmer er Kristian Guldfeldt netop trådt ind i By- og Kulturudvalget. Men det afholder dem ifølge rådmanden ikke fra at kunne tage en beslutning om Det Fynske Kunstakademis fremtidige placering, få timer efter at de første gang har set skolens nuværende lokaler og sammenholdt dem med de to potentielle nye adresser.

Den garanti vil Brian Skov Nielsen ikke give.

- Beslutningen skal ikke tages over hals og hoved. Foreløbigt er det, der er sikkert, at vi har besluttet at dække akademiets løbende drift frem over og betale for de kommende flytteudgifter. Men husk, at på sidste møde valgte vi også at udskyde den endelige beslutning om, hvor akademiet skulle hen, siger han.

Flere har bestemt sig: I dag placeres akademi i Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce