Drømmen er et helt kunst-kvarter

Til august kommer der til at stå Det Fynske Kunstakademi på bygningen, der lige nu huser Brandts 13 og tidligere indeholdt Fyns Kunstmuseum. Men det kan vise sig at være en parentes, hvis flertallet af byrådspolitikere får det, som der står i forligsteksten til budget 2018: At der skal arbejdes på tæt samarbejde mellem tre af byens kulturinstitutioner, heriblandt akademiet. Foto: Nils Svalebøg

Drømmen er et helt kunst-kvarter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Når Det Fynske Kunstakademi til august rykker ind i det forhenværende Fyns Kunstmuseum i Jernbanegade, er det bare første skridt på vejen til det, flertallet af byrådspolitikerne drømmer om: En fusion af tre kulturinstitutioner.

I Wien fylder museer og kulturinstitutioner et helt område i byen. Kunst-kvarteret hedder det, og det er forbilledet for Det Fynske Kunstakademis rektor Lars Bent Petersen, når han taler om det endelige mål for sine ambitioner på skolens vegne: Et område af Odense, som danner rammen om flere af byens institutioner, som på den måde kan tilføre hinanden inspiration og synergi.

- Et stort ambitiøst kunst-kvarter, som vil kunne profilere Odense, vil være fantastisk at være med til at bygge op. Og selv om jeg de seneste måneder har brugt meget tid på at finde lokaler, løber dialogen med de andre institutioner stille og roligt, siger Lars Bent Petersen.

At et flertal af politikerne i By- og Kulturudvalget tirsdag valgte at lade Det Fynske Kunstakademi flytte ind i det forhenværende Fyns Kunstmuseum i Jernbanegade til august, når det skal ud af øverste etage på Brandts-komplekset, kan vise sig som en parentes. Hvor lang tid, kunstakademiet skal holde til i huset, er der ingen af dem, avisen har talt med, der kan svare på. At øvelsen er midlertidig, er ingen af politikerne i tvivl om.Allerede i efteråret 2017 fik byrådets røde flertal skrevet ind i budgetforliget, at der på sigt skal arbejdes på et tættere samarbejde mellem tre af byens kulturinstitutioner, som ud over Det Fynske Kunstakademi tæller Odense Filmværksted og Kansas City. Og mens kunstakademiet de senere måneder har kæmpet med først og fremmest at få tag over hovedet fra 1. august 2018, er aktørerne fra de tre udvalgte institutioner så småt begyndt at mødes for at drøfte de fælles muligheder.

Forligsteksten
Forligsteksten i budget 2018, som Det Fynske Kunstakademi arbejder henimod, lyder:Kunst- og kulturinstitutioner som Kansas City, Odense Filmværksted og Det Fynske Kunstakademi har sammen med dele af det kreative, kommercielle iværksættermiljø indledt et arbejde for at afsøge samarbejdsmuligheder, synergier og vækstpotentialer gennem et tættere samarbejde og eventuelt lokalefællesskab med henblik på at få skabt rammerne for en innovations hub (samlet enhed indenfor it, red.) Forligspartierne finder idéerne og projektet interessant, da det potentielt kan styrke hele det kreative miljø i Odense, give kritisk masse og bedre lokalemæssige muligheder. Forligspartierne ønsker, at Odense Kommune indgår i et samarbejde med initiativtagerne for at afsøge løsningsmulighederne.

Mellemlanding

Lars Bent Petersen beskriver adressen i Jernbanegade som en mellemlanding, hvor Det Fynske Kunstmuseum kan komme ud af de mange senere års turbulens, inden det flyver videre. Og klar til næste ryk skal skolen nok blive, siger han.

At målet er kommet længere inden for rækkevidde, står klart for Anders W. Berthelsen (S), som har formuleret ønsket om tæt samarbejde mellem de tre institutioner. Han ser det gerne allerede så småt begyndt nu, fordi bygningen i Jernbanegade er lig med flere kvadratmeter, end kunstakademiet har været vant til at have. Med andre ord er der plads til at lukke andre kulturinstitutioner ind i bygningen med det forhenværende Fyns Kunstmuseum, hvilket forvaltningen er bedt om at kigge på.

Ikke alle politikere, der tirsdag stemte kunstakademiet ind i den gamle bygning på Jernbanegade, er imidlertid for at tænke tanker om at samle institutionerne geografisk. Kristian Guldfeldt (K) er ikke tilhænger af de få sætninger, der er skrevet ind i budgetforliget, siger han:

- Jeg kan ikke se, at ønsket fra rød bloks side har den store politiske kapital indbygget, når man ikke samtidig afsætter penge til projektet. Jeg er tilfreds med, at kunstakademiet nu kan være i Jernbanegade, men anden del af øvelsen er ikke vokset i min baghave, og jeg kan ikke se, at de valgte institutioner har noget at bidrage med til hinanden. Men nu går forvaltningen i gang med den næste del af processen, og så forholder jeg mig åbent til de forslag, der vil vise sig.

By- og kulturrådmand Jane Jegind (V), der stemte imod placeringen af kunstakademiet i den tidligere museumsbygning, kan heller ikke sige, hvornår næste trin i drømmen om et kunst-kvarter kan blive realiseret.

- Hvor midlertidig flytningen er afhænger af, om borgmesteren kan finde finansiering af forligsteksten. Foreløbigt er det planer uden finansiering, siger hun.

Drømmen er et helt kunst-kvarter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce