Det Fynske Kunstakademi i kunstig klemme

Chef for Fritid og Kultur Martin Petersen: - En ting er, hvad rådmanden mener, noget andet er hvor det politiske flertal er, og det er den opgave, vi forsøger at løse. Vi vil gerne have kunstakademi i byen, vi skal bare have lovhjemmel til det. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Det Fynske Kunstakademi i kunstig klemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter mere end 30 års drift har det vist sig, at kommunen ikke kan støtte Det Fynske Kunstakademi som hidtil. Alligevel insisterer byrådets politiske flertal på, at Odense fortsat skal kunne tilbyde den form for uddannelse.

Mens julefreden sænkede sig over de fleste af de offentlige kontorer, havde Kulturministeriet travlt med at finde en måde, så Odense Kommune kan bevare sit kunstakademi.

Før jul var der telefonmøde mellem ministeriets embedsværk og med kommunens chef for Fritid og Kultur, Martin Petersen, og han regner nu med, at embedsmændene fra Christiansborg i løbet af årets første måned har en plan for, hvordan kommunen fortsat kan tilbyde en uddannelse på et kunstakademi, akkurat som den har gjort i mere end 70 år - heraf de seneste 33 år som SU-berettiget uddannelse.

At kunstakademiet kan være sikker på at være i Odense, blev der ellers rejst tvivl om i det tidlige efterår, da embedsmænd fra Odense Slot havde fundet uklarheder i juraen, hvilket de gjorde både ministeriets ansatte og Det Fynske Kunstakademi opmærksom på. Det viste sig, at kommunen ikke havde lovhjemmel til at støtte skolen som hidtil. Et faktum, Kulturministeriet siden måtte bekræfte.

Her stopper den kommunale interesse i kunstakademiet imidlertid ikke. I Odense Kommune er der nemlig politisk flertal for også i de kommende år at have en institution ved navn Det Fynske Kunstakademi, og derfor har kommunens embedsmænd bedt Kulturministerens folk finde vej i junglen af regler og love.

Kunstakademiet
Det Fynske Kunstakademi holder på 32. år til på 4. sal af Brandts-komplekset.

Det er støttet af staten og Odense Kommune med henholdsvis 1,4 og 1,7 millioner kroner. Derudover betaler Odense Kommune stadig husleje på Brandts. Næste sommer (2018) skal skolen have fundet en anden adresse, da Odense Kommune for et år siden opsagde lejeaftalen for i stedet at tildele de attraktive kvadratmeter til museet Brandts, der har de fleste af kompleksets øvrige kvadratmeter. Hvor, akademiet flytter hen, er endnu uklart, ligesom det er uklart, om By- og Kulturudvalget vil sikre, at der fremover følger penge med til den husleje, som indtil nu er kommunalt finansieret. Samtidig er det i efteråret kommet frem, at kulturminister Mette Bock (LA) har fået lavet en rapport, som foreslår, at de i alt syv kunstneriske skoler i Danmark - heriblandt Det Fynske Kunstakademi - på den ene eller anden måde fusioneres. Hvert år søger godt 200 ind på Det Fynske Kunstakademi, der optager 12-15 stykker pr. år. Omtrent hver 10. studerende kommer fra udlandet. For tiden er der indskrevet 50 studerende på skolen, der har otte ansatte - ikke alle på fuld tid. Rektor Lars Bent Petersen er ansat på 25 timer. Undervisningen er både praktisk og teoretisk, og de to ting fordeler sig med cirka 60 og 40 procent af tiden. Det Fynske Kunstakademi har som uddannelsesinstitution eksisteret i mere end 70 år og har siden 1988 været en SU-berettiget uddannelse.

Forventer ingen sanktion

Ifølge Martin Petersen vil en afklaring fra ministeriet i sidste ende kunne være at få skrevet en tekst ind i en kommende finanslov, så der ikke længere hersker tvivl om Odense Kommune og statens rolle i forbindelse med driften af uddannelsesinstitutionen. Det kræver dog en politisk beslutning i Folketinget.

- Vi har gjort det tydeligt for ministerens embedsmænd, at der er stor politisk opbakning til et kunstakademi i Odense, og der skal findes en vej til at drive det, siger Martin Petersen.

Martin Petersen regner ikke med, at Odense Kommune kan blive straffet for ikke tidligere at have haft lovhjemmel til driften.

- Det er os, der har været opmærksomme og har været proaktive på den manglende hjemmel, og derfor regner jeg heller ikke med, at der vil komme nogle bagudrettede sanktioner, siger han.

Opgaven er klar

At by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) så sent som under valgkampen ikke lagde skjul på, at hun ikke anser akademiets drift som en kommunal opgave og reelt gerne så det lukket, ændrer ifølge Fritid- og Kulturchefen ikke på forvaltningens opdrag:

- Der er et klart politisk flertal, der har tilkendegivet, hvad de ønsker, og det er den opgave, forvaltningen forsøger at løse. Vi vil gerne have kunstakademi i byen, vi skal bare have lovhjemmel til det, siger Martin Petersen.

Hidtil har Odense Kommune støttet Det Fynske Kunstakademi med 1,7 millioner kroner årligt i drift, mens staten har støttet med 1,4 millioner kroner. Derudover har akademiet holdt til på en kommunal adresse på 4. sal hos Brandts, hvilket repræsenterer et huslejetilskud på 1,5 millioner kroner. Penge, som ikke er sat af i det kommunale budget fra 1. august 2018, når skolen flytter ud fra sin hidtidige adresse, som kommunen allerede opsagde for et år siden.

Det Fynske Kunstakademi i kunstig klemme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce