Titelløs tilværelse: Tidligere rådmand har trykket på stopknappen

Tidligere rådmand Steen Møller søger efter nyt job, men selv om han er ledig, er han næsten altid på farten og drikker gerne en kop kaffe sammen med folk, der kan gøre ham klogere på sin jobsituation.Det er næsten halvandet år siden, Steen Møller tog beslutningen om at stoppe i politik.- Det har aldrig været planen, at jeg skulle pensioneres fra politik. Det tæller også med, at jeg har tre teenagere, og jeg har enten været politiker og haft fuldtidsjob samtidig eller været fuldtidspolitiker hele deres liv. I perioder har vi skullet rejse på ferie for at være sammen som familie, og hvis vi ser fire år længere frem, ville en del af det at være familie være for sent, fortæller Steen Møller, der endnu ikke har fundet det rigtige job. Det er også med i overvejelserne, om han vil starte sin egen virksomhed.Foto: Vibeke Volder

Titelløs tilværelse: Tidligere rådmand har trykket på stopknappen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Identitet

Jobbet som rådmand lagde beslag på næsten alle Steen Møllers vågne timer, men nu er han stoppet op og bruger tiden på at finde ud af, hvad han ønsker, fremtiden skal byde på.
Det har været svært at forlige sig med tanken om ikke have et arbejde at identificere sig med.

ODENSE: Steen Møller har aldrig før prøvet ikke at have et arbejde, men om få dage er det tre måneder siden, han stoppede som rådmand. Det vil sige næsten tre måneder uden et job at identificere sig med, og det er en tanke, som han havde svært ved at forlige sig med til at begynde med.

- Et langt stykke hen ad vejen havde jeg en tanke om, at jeg skulle gå direkte fra det ene job og ind i det andet. Men så fik jeg det rigtig gode råd, at det skulle jeg under ingen omstændigheder gøre, fortæller Steen Møller.

- Rådet kom fra én i mit netværk, som selv har lavet et større skift i sit arbejdsliv. Jeg fik at vide, at det er altafgørende at komme ned i fart. At når man har et job, som det jeg havde som rådmand, hvor man kører med 180 kilometer i timen, og man er på fra morgen til aften, så når man ikke at reflektere. Jeg fik at vide, at med det afsæt ville jeg risikere at lande det forkerte sted, fordi jeg ikke ville få udnyttet det kompetencer, jeg har.

- Så når du har muligheden, så brug tiden på at stoppe op, rense hovedet og finde ud af, hvad du kan, og hvad du vil, lød anbefalingen til Steen Møller.

Når man har et job, som det jeg havde som rådmand, hvor man kører med 180 kilometer i timen, og man er på fra morgen til aften, så når man ikke at reflektere. Jeg fik at vide, at med det afsæt ville jeg risikere at lande det forkerte sted.
Steen Møller
Steen Møller
Steen Møller fyldte 50 år 2. september 2017.Han er student fra Midtfyns Gymnasium og er uddannet civiløkonom fra Syddansk Universitet i 1998.

Steen Møller er medlem af Det Konservative Folkeparti og har en lang politisk karriere bag sig. Han har været valgt ind i både Fyns Amt og i Odense Byråd.

I efteråret 2011 fik Steen Møller opgaven som rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, da Jan Boye døde meget pludseligt. Fra 2013 til 2017 var Steen Møller rådmand for Beskæftigelses- og Socialforvaltningen.

Steen Møller har blandt andet arbejdet ni år på Konservatives hovedkontor i København og har også fire års erfaring som sekretariatschef for Danish Water Services, som nu er en del af Clean.

Blev i januar 2018 valgt ind bestyrelsen for WeLearn A/S.

Er gift og har tre hjemmeboende børn.

Flertallet var enig

Det var et råd og en samtale, som satte mange tanker i gang. For hvordan ville det være ikke at have et arbejde, når man aldrig har prøvet andet, og særligt når de seneste år har været i rampelyset som fuldtidspolitiker?

- Efter den diskussion var jeg nødt til at gøre op med mig selv, om det var noget, jeg kunne være i. Men jeg snakkede med andre i mit netværk, og flertallet var klart enig i, at det var fornuftigt at gøre det på den måde, fortæller han.

- Så sagde jeg: fint, så er det det, jeg gør, og jeg kom overens med, at det kunne jeg godt være i. Jeg blev ved med at holde kaffemøder og være aktiv på den måde, men det betød, at jeg ikke behøvede at være panikagtig over at skulle finde et nyt job til 1. januar (2018, red.).

Men uvisheden om, hvad der skulle ske, efter der var vinket farvel til rådmandskontoret, har udløst mange overvejelser.

Opkald stoppede brat

- Der er ingen tvivl om, at der er tryghed i at vide, hvad man skal, og manglen på afklaring har da også givet den der kildrende fornemmelse i maven. Men det har også været medvirkende til, at jeg kunne gøre jobbet som rådmand færdigt på en ordentlig måde, for ellers ville jagten på det nye job komme til at fylde alt for meget, fortæller Steen Møller, som til at starte med slet ikke havde tid til at tænke over, at han stod uden job, da december blev til januar.

- De første tre uger af januar var min kalender lige så fyldt, som den plejer at være, fordi jeg sidder i en række bestyrelser, som først slutter i løbet af 2018, men skiftet blev mærkbart på den måde, at jeg ikke længere skulle være på 24/7. Det forsvandt fra dag ét, siger han.

- Der var ingen journalister, som ringede og ville have mig til at stå på mål for noget, og der var ikke længere nogen fra forvaltningen, der ringede for at have mig til at forholde mig til en udfordring.

Job definerer os

Men det var lidt svært at vænne sig til at gå fra en titel som rådmand til ingen titel.

- Det var noget, jeg skulle vænne mig til. Bare noget så banalt som at lave en signatur i sin mail uden at have et firmanavn eller en titel at skrive på. Vi har det jo med at definere både os selv og andre i forhold til et job, siger Steen Møller.

- Jeg kan sagtens forstå, hvis nogen føler sig mindre værd uden et job. I særdeleshed hvis det ikke er selvvalgt. Netop fordi vi har det med at definere os selv i forhold til det, vi laver. Langt mere end hvem vi er som personer, vores familie, og hvad vi interesserer os for.

Men Steen Møller har vænnet sig til sin titelløse tilværelse og fortæller om et interview, han har læst med Claus Hjorth Frederiksen, da han stoppede som finansminister i 2011.

Følger med embedet

- Claus Hjorth Frederiksen sagde meget klogt, at man skal huske på, at når man starter i et offentligt embede, skal man ikke tage tingene personligt. Det gælder både de gode og de dårlige ting, husker Steen Møller fra interviewet.

- Så er det også nemmere den dag, men ikke længere har embedet. Der er forsvundet mange ting, men det vidste jeg jo godt, og det er ikke Steen Møller, som ikke længere er efterspurgt, men rådmanden.

Steen Møller fortæller, at han endnu ikke ved, hvad han skal leve af. Lige nu handler det om at finde ud af, hvad han har lyst til.

- Som rådmand har jeg selv talt for, at man ikke skal være for kræsen, men jeg er nok ovre i den retning, fordi det handler om at få alt det, jeg gerne vil, eller om det skal være 75 procent. Hvad nu hvis jeg gerne vil arbejde i Odense, men det ideelle job er i Slagelse eller København. Er jeg så villig til at pendle efter det, spørger Steen Møller retorisk.

Men den nu forhenværende rådmand er helt overbevist om, at han ikke vender tilbage til politik.

Ikke i Folketinget

- Jeg er ikke stoppet i lokalpolitik, fordi jeg vil ind i landspolitik. Det er jeg meget tydelig omkring. Der er nogen, som spørger mig, om jeg er stoppet som rådmand, fordi jeg skal bruge et job, indtil jeg stiller op til Folketinget, understreger Steen Møller.

Lige nu ser den forhenværende rådmand mest frem til at kunne koncentrere sig om et kommende job.

- Efter i 20 år at have arbejdet med job og politik på én gang, glæder jeg mig allermest til at kunne fokusere kræfterne på et job, siger han og giver et bud på en deadline for sig selv.

- Jeg vil godt lave noget igen på denne side af sommerferien. Det er der ingen tvivl om.

Titelløs tilværelse: Tidligere rådmand har trykket på stopknappen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.