To mænd fra Aarhus blev mandag idømt fængselsstraffe for vold og afpresning af et tidligere medlem af Black Army. Begge ankede dommen.

Opdateret tirsdag klokken 10.40 med de dømtes aldre.

En enig domsmandsret ved Retten i Odense idømte mandag eftermiddag to mænd fra Aarhus fængselsstraffe for vold og forsøg på afpresning mod et forhenværende medlem af Black Army.

29-årige Abdul-Rahman Halimah blev straffet med et års fængsel, mens den anden mand på 39 år, som er i familie med offeret og tidligere har boet i Odense, fik 10 måneders fængsel.

De to blev dømt for at have opsøgt eks-bandemedlemmet på en adresse i Dyrup-området i det sydlige Odense, hvor manden, som er i exit-program, blev tildelt adskillige knytnæveslag og et snitsår i hovedet med en kniv.

Overfaldet skete 4. juli omkring klokken 15, hvor de to mænd var taget til Odense. Efter deres egne forklaringer skulle manden, der er i familie med offeret, tale med ham om en bilhandel mellem dem, som eks-bandemedlemmet fortsat skyldte penge for. Den 29-årige mand tog med, fordi han skulle aflevere penge til en ven i arresten i Odense.

Bidrag til bandekonflikt

Retten valgte dog at dømme ud fra offerets forklaring under grundlovsforhøret den 5. juli. Her fortalte han, at han havde fået besked på at betale 150.000 kroner, som skulle støtte en af parterne i den daværende bandekonflikt i Aarhus mellem Brabrandgruppen og Loyal To Familia. Hvis han ikke havde pengene, skulle han sælge kokain til fordel for samme formål. Ellers ville hans brors butik blive brændt af.

Han fortalte også, at begge mænd havde slået ham samtidig i cirka et minut, da han nægtede, og at Abdul-Rahman Halimah havde ramt ham i hovedet med en kniv, så det begyndte at bløde.

Normalt er det den forurettedes forklaring i retten, der lægges vægt på, men mandag var situationen den, at det tidligere bandemedlem stort set intet kunne huske fra den 4. juli, og derfor fik forklaringen under grundlovsforhøret en hovedrolle.

Ifølge den forurettede havde han haft problemer med hukommelsen, siden han cirka tre uger inden episoden i juli havde fået tæsk i Slagelse, hvor han blandt andet blev slået i hovedet med en hammer. En påstand, som anklager Signe Petersen stillede spørgsmålstegn ved i i sin procedure:

- Jeg kan godt gisne om, om det er et hukommelsestab, eller fordi han ikke har lyst til at fortælle noget.

Anklageren kaldte hans forklaring i grundlovsforhøret både detaljeret og troværdig. Det var den 39-åriges forsvarer Mette Griths Stage lodret uenig i.

- Ingen af os var til stede, da han afgav forklaring. Han virkede ikke troværdig i dag, og han kan have haft alverdens grunde til at sige, som han gjorde, på grund af modsætningsforholdet til min klient.

Begge anker til landsretten

Begge mænd erkendte ved retssagen en række andre, mindre forhold om hash og besiddelse af forskellige våben - blandt andet havde Abdul-Rahman Halimah en machete i sin lejlighed i Aarhus. Men de nægtede det alvorligste forhold om afpresningen, mens Halimah erkendte vold i form af fire-fem knytnæveslag, men nægtede at have brugt en kniv.

Begge de dømte nægtede desuden at være med i bandegrupperinger, men på den enes telefon var der opkald til en palæstinenser med kælenavnet Amigo fra Brabrand-grupperingen kort efter overfaldet. Til politiet fortalte offeret, at netop denne mand også skulle have kontaktet ham og bedt om penge i forbindelse med bandekrigen.

Det huskede han intet om mandag, selvom han tidligere oplyste Amigos nummer til politiet, ligesom han udpegede ham på et billede på Facebook. Han var dog trods problemerne med at huske i retten stensikker på, at han ikke havde købt nogen bil af det tiltalte familiemedlem.

Efter dommen besluttede begge dømte efter rådføring med deres advokater at anke til landsretten. Abdul-Rahman Halimah, der tidligere er straffet for både røveri og vold, skal fortsat sidde i arresten indtil afsoning, mens den 39-årige mand blev løsladt indtil sin afsoning af de ti måneders fængsel.

Fyens Stiftstidende bringer navnet på personer, der idømmes et års ubetinget fængsel eller mere.

  • Lars Krejberg

    Af: