Professor satte kæmpe aftryk i erhvervslivet

Til Business Fyn serien om tidligere topfolk. Niels Chr. Knudsen var direktør for Amtsparekassen Fyn, formand for Albani m
Foto: Yilmaz polat/Yilmaz Polat

Professor satte kæmpe aftryk i erhvervslivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Niels Christian Knudsen har været langt omkring både som forsker, underviser og i erhvervslivet

Nogle har fortsat den opfattelse, at professorer er en art, der burer sig inde i studererkammeret, og når de endelig kommer ud, er de i vildrede og lever helt i deres egen verden.

En sådan en af slagsen kan man ikke betegne Niels Christian Knudsen som. Professoren fra Skt. Klemens kan også tituleres dr.oecon. eller tidligere direktør, for han har altid været en yderst arbejdsom mand, der gennem hele sit arbejdsliv har indtaget topposter og sat sine betydende aftryk på den danske hverdag.

På fredag fylder Niels Chr. Knudsen 70 år. Han er fortsat arbejdsom, men er ikke længere ansat på arbejdsmarkedet. Til gengæld indtager han fortsat flere bestyrelsesposter, og den væsentligste netop nu - eller siden 2003 - har været formandsposten for bestyrelsen for tobaksgiganten Harald Halberg Holding A/S i Svendborg. Selskabet har en formue på omkring en kvart milliard kroner.

Niels Christian Knudsen er født i Århus, blev student fra byens katedralskole og cand.oecon. fra byens universitet, hvor han også blev ansat som underviser, inden han tog en afstikker til USA.

Herfra blev han hentet til et professorat i erhvervsøkonomi ved Odense Universitet, og Knudsen var med til at udklække læreranstaltens første HA’ere (HA er en højere akademisk uddannelse).

I 1973 blev han dr.oecon og han fortsatte på OU, indtil han blev hentet ind som direktør for Danmarks Sparekasseforening i 1983.

Seks år senere blev Niels Chr. Knudsen udnævnt til direktør for Amtssparekassen Fyn, og det job bestred han med kæmpesucces, indtil han gik på pension i 1989.

Allerede halvandet år før sin pensionering fortalte Knudsen sin bestyrelse, at han ønskede at stoppe. For at man kunne sikre sig den rette efterfølger. På det tidspunkt var fødselaren også ramt af en belastende migræne, som heldigvis har fortaget sig de seneste år.

Niels Christian Knudsen varetog sideløbende et utal af bestyrelsesposter samt var medlem af udvalg nedsat af regering og folketing.

Han var formand for Odense Erhvervsråd 1994-97, formand for Albanibryggerierne samt Albanifonden indtil 2002, og han havde sæde i Bryggerigruppens bestyrelse i perioden 2000-2004.

Det var således i hans formandstid, at Albani Bryggerierne blev opkøbt af Bryggerigruppen. Det skete efter megen dramatik og efter et spil, hvor alle i første omgang troede, at Carlsberg var den nye ejer.

Niels Christian Knudsen er gift med tidligere fængselsdirektør, cand.jur. Lisbeth Sanvig Knudsen. Indtil hun blev pensioneret, var hun øverste chef på Søby Søgård.

I dag nyder parret pensionisttilværelsen med kunst, musik og bøger. Det bliver til mange rejser inden- og udenlands, for som Knudsen sagde til denne avis i fjor:

- I dag kan du flyve med Ryan Air til London og opleve Renée Fleming for det samme, som det koster at tage med DSB til København.

Parret har også givet sig i kast med lange vandreture. For fem år siden gik de den 800 km lange pilgrimsrute fra den franske side af Pyrenæerne til Galicien i Spanien. En tur på seks uger.

Andre ture er det også blevet til, og ægteparret fortæller glædeligt om oplevelserne ved foredrag.

Professor satte kæmpe aftryk i erhvervslivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce