Dansk dramatiks hotteste navn


Dansk dramatiks hotteste navn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jokum Rohde indstillet som Årets Dramatiker for sin gendigtning af "Orestien"

I 2005 blev Jokum Rohde kåret som Årets Dramatiker, og for det modtog han en Reumert - en af dansk teaters største udmærkelser.

Nu er han igen indstillet af Bikubenfonden, der uddeler sine hædersbevisninger på Det Kgl. Teaters gamle scene søndag den 26. april.

Jokum Rohde er indstillet for sin imponerende gendigtning af Aischylos’ græske drama "Orestien," der gik for fulde huse og fik kæmpe succes som åbningsforestilling på Odense Teaters store scene i denne sæson.

Jokum Rohde omtales snart sagt alle steder som det hotteste navn i dansk dramatik og det måske største talent, dansk dramatik har fostret.

Det kunstneriske fik han fra barnsben. Moderen er skuespiller Christiane Rohde, hvis far, Henning, i en lang årrække var en respekteret departementschef, inden han satte sig i chefstolen på Det Kgl. Teater og virkede der med lige så stor respekt.

Jokum Rohdes far er billedkunstneren Per Arnoldi, og Jokum har aldrig været i tvivl om, at han ville være skabende på en eller anden måde.

Han er uddannet på Københavns Universitet i teatervidenskab, filosofi og religion. Efterfølgende rejste han til Paris, hvor han tilbragte to dage i undergrunden.

Det resulterede i "To dage ud fra en lørdag nat," der i 1993 blev hans debut som dramatiker på Fiolteatret i København.

Siden har Jokum Rohde været forbundet med succes, og han har været utrolig arbejdsom.

Han har udgivet fem bøger under eget navn og også forestået andre bogudgivelser. Han har skrevet teaterstykket og dramatiseret eksisterende tekster. Det er blevet til adskillige noveller og oversættelser, og i samlingen er også radioteateropsætninger som for eksempel "Karnevalsmordet" fra december 2006. Det blev en kæmpe succes.

Tilsvarende stod Jokum Rohde bag Det Kgl. Teaters to største publikumsmæssige tilløbsstykker.

De blev begge opført udendørs i Ulvedalene i Dyrehaven. Først "Ivanhoe" i 2003 og siden "Thor" i 2006. Omkring 91.000 tilskuere overværede opførelsen af "Thor."

I denne sæson har Rohde også stået bag "Darwins testamente" på nationalscenen, og for et par år siden var det hans storsålede og kritikerroste "Pinocchios Aske," der gik sin sejrsgang på Odense Teater.

Det er sagt om Jokum Rohde, at han med sit arbejde vil vække undren og overrumple - ikke mindst sig selv. Han er fascineret af de indre psykiske rum og henter blandt andet inspiration fra forfatteren William Burroughs, amerikanske katastrofefilm samt instruktøren David Lynch.

- Burroughs er fantastisk. Det er en grundinspiration. Hans sprog virker fysisk på én, har Rohde fortalt.

Han har også sagt: "Musik hører jeg, lige til der ryger en film på. Jeg kan godt lide at tage ting fra sange eller billedkunst, og så bare bruge det. Det tror jeg er en god måde at lave teater på, fordi det så netop kommer ud over at være så éndimensionelt. Tit er mine replikker også digt- eller sangcitater - uden at jeg indrømmer det."

At Jokum Rohde er et lysende talent ses tydeligt af alle de hædersbevisninger, han - sin unge alder til trods - allerede er tildelt.

Fire gange har han fået Statens Kunstfonds arbejdslegat, og allerede i 1995 fik Rohde Statens Kunstfonds produktionspræmie. Det var ganske specielt, for der var ikke indsendt ansøgning. Det var fonden selv, der udpegede Jokum Rohde.

Dansk dramatiks hotteste navn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce