Niels Jørgen Steen fylder 70 på lørdag
Et af de helt store navne på den rytmiske danske musikscene, pianisten og kapelmester Niels Jørgen Steen, kan på lørdag lade sig hylde på sin 70 års fødselsdag.

Musikken har altid spillet en stor rolle i Niels Jørgen Steens tilværelse, og han startede sin senere karriere som medlem af Københavns Drengekor.

Men det var ikke musikken, der havde første prioritet, da han i teenageårene skulle vælge sit fremtidige erhverv.

Niels Jørgen Steen kom i lære i en boghandel, og han blev også udlært, samtidig med at han rent privat brugte fingrene på klaveret derhjemme. Musikken var fortsat i blodet på den unge mand, der som pianist er selvlært, og i 1958 droppede han boghandlerkarrieren og fik sin debut som professionel musiker på Vingården i København. Han spillede i perioden 1958-1960 i Tyskland, inden turen fortsatte til Norge og Sverige, hvor Niels Jørgen Steen ernærede sig i årene frem til 1964.

Niels Jørgen Steen var naturligvis hjemme i Danmark med mellemrum, og da brugtes tiden på at spille i Vingården og senere på jazzhus Montmartre i København.

På Montmartre var han fast huspianist i årene 1964-66, og han kom til at bakke op for de fleste af jazzmusikkens største navne, der ofte gæstede det eftertragtede sted.

Blandt dem, der har haft glæde af Niels Jørgen Steens udfoldelser ved pianoet, er Ben Webster, Dexter Gordon, Eddie Davis, Harry "Sweets" Edison og Benny Carter.

Niels Jørgen Steens fremragende spil gjorde også, at han i årene efter orkesterlederen Count Basies død i 1984 var pianist i Basies orkester.

Allerede i tiden på Montmartre i 1964 dannede han sin første "egengruppe," der fik navnet "Jazz Incorporated." Her var bl.a. saxofonisten Jesper Thilo med, og sideløbende var Niels Jørgen Steen i årene 1965-1974 at finde i Arnvid Meyers orkester.

Flittige Steen fik også tid til i 1968 at stifte "Niels Jørgen Steens Beatkapel" - et orkester, der eksisterede i omkring 10 år.

Også Radioens Big Band og Radiojazzgruppen havde bud efter ham. Begge steder var han i 70’erne ikke alene kapelmester. Han var også arrangør og komponerede desuden musik til de to orkestre.

Meget tidligt fik andre dele af den kunstneriske verden øjnene op for Niels Jørgen Steens utallige talenter.

Det blev til arbejde med såvel radio som tv. Han har lavet musik til DR’s julekalendere "Vinterbyøster" og "Jullerup Færgeby" samt til satireprogrammet "Dansk Naturgas," og også på teaterscenerne har Niels Jørgen Steen gebærdet sig.

Han har lavet tekst og musik til eksempelvis Cirkusrevyen, Tivolirevyen og Rottefælden, og han var også med i DR’s underholdningsprogrammerne "Hov-Hov" og "Klikk."

Niels Jørgen Steen blev også folkekær, da han medvirkede i "Gæt og grimasser," og her fik nationen for alvor øjnene op for den humoristiske side af Steen. Den blev også fremført i et mangeårigt og meget tæt samarbejde med Tommy Kenter.

Selv om Niels Jørgen Steen nu runder de 70 år, er det på ingen måde indgangen til en form for pensionisttilværelse.

Der er fortsat fuld fart på den lyshårede pianist og kapelmester, der i Tivoli-sæsonen står i spidsen for havens Big Band. Ved siden af har han også sit nu mangeårige og berømte "The A-Team" at beskæftige sig med.

Orkestret spiller hver mandag aften i Paradise-jazzklub i København, og det er cremen af dansk jazz, der udfolder sig.

Foruden Niels Jørgen Steen på piano og som leder er det Erling Kroner på trombone, Bent Jædig , Uffe Markussen, og Tomas Frank på tenorsax, Morten Højring på guitar, Kasper Vadsholt på bas, Roger Berg bag trommerne, Flemming Madsen på barytonsax, Mårten Lundgren på trompet samt Klavs Nordsø som percussionist. I forgrunden står Bobo Moreno som sanger.

Niels Jørgen Steens kunstneriske gener er ført videre af børnene Paprika og Nikolaj, som han fik i sit ægteskab med den afdøde skuespiller Avi Sagild.

I 1997 blev han gift med en anden skuespiller, Lotte Tarp, som ligeledes er afgået ved døden.

Niels Jørgen Steen fik i 1994 den eftertragtede Ben Webster-pris.
  • Fyens Stiftstidende