Nyborgenserne var mødt tilstærkt frem, da fridykkeren Stig Pryds skulle forsøge at sætte ny verdensrekord i dyk i åben vand. Og de blev ikke skuffede.

Nyborg: - Stort tillykke. Det var du ikke længe om.

Fridykkeren Stig Pryds fik masser af klap, knus og kram, da han lørdag igen fik fast grund under fødderne efter at have sat ny verdensrekord i dyk i åben vand. Op mod 500 personer havde taget opstillings langs havnekajen i Nyborg, og det samme havde den samlede danske verdenspresse for at overvære forsøget på at svømme længere end 177 meter, som var den hidtidige rekord.

Stig Pryds har i forvejen markeret sig som rekordernes mand. Sidste år satte han både dansk og nordisk rekord med et fridyk på 98 meters dybde i forbindelse med et stævne på Bahamas. Men denne gang var det varme og klare vand skiftet ud med det kolde gys i Nyborg Havn, hvor det handlede om at dykke så langt som muligt, mens familie og venner så på. Og det gav langt mere kriller i maven.

- Det var fedt at se alle de mennesker, men det gjorde mig godt nok nervøs. Det var helt vildt. Der var ikke nogen ro på pulsen, men det er lige meget, jeg gjorde det alligevel, sagde han umiddelbart efter at være kommet op på kajen, en verdensrekord rigere på imponerende 180 meter.

Det tog ham kun cirka tre minutter at svømme strækningen. Bagefter skulle han bruge mindst dobbelt så lang tid på at bevæge sig tilbage mod den lille bro, hvor borgmester Kenneth Muhs ventede med tale og blomster, ganske enkelt fordi så mange gerne ville benytte lejligheden til at hylde ham.

- Du har sat Nyborg på verdenskortet, det er vi stolte af, lød det fra borgmesteren, før dagens hovedperson selv fik ordet.

- Jeg ville ikke kunne have gjort det her i dag, hvis jeg ikke havde lagt mit liv og min kost om. Min far er gammel slagtermester, og han ville sikkert vende sig graven, hvis han vidste, hvor mange grøntsager jeg spiser, sagde han om det, der er den alvorlige baggrund for Stig Pryds flotte præstationer.

I årevis har han kæmpet med en gigtsygdom og stærke smerter. Men hans liv tog en drejning, da han fandt ud af, at han gennem motion og en omlægning af kosten kunne lindre smerterne.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er lokalredaktør på Fyens Stiftstidende i Nyborg samt redaktør på Lokalavisen Nyborg. Privat bor jeg sammen med min familie i Nyborg by, ikke langt fra redaktionen. Og så har jeg lige rundet de 40 år. Jeg blev uddannet journalist i 2004. Forinden havde jeg taget en bachelor-grad i statskundskab ved Aarhus Universitet.