Han kan dog også være en fej kryster og hyggelig i al almindelighed. I dag fylder han 60 år
Han er et af dansk film og teaters bedste dumme svin, Claus Bue. Sjældent ren i kanten.

Se nu bare Morten Arnfreds "Lykkevej", hvor han er den utro ægtemand, fint underspillet med en glimrende evne for at skildre den feje mand, der skyer konflikterne. En figur, han også har givet krop og stemme på teatret en del gange, hvor forskellige skikkelserne end har været.

I de seneste år var han f.eks. glimrende som en kryster af en familiefar i Teater Grobs "Hvis", hvor han samme sted havde været en rigtig skiderik af et familieoverhoved i parcelhusdramaet "Den førstefødte". Om det så var i hyrevognsserien "Taxa" var Bue med som anløben, upålidelig chauffør.

Men han kan også noget med den lidt livstrætte pænhed, som kan omsættes til vennesæl almindelighed, grænsende til hyggelig, distræt diskretion i komikken. Det er blevet udnyttet glimrende i familiefilm og på børneteatrenes scener.

I flere omgange har han tryllebundet de allermindste med hyggeforestillinger på Det Lille Teater, ikke mindst Thomas Windings kæmpesucces "Mester flytter ind", sat på scenen af Claus Bues kone, Rikke Wölck.

Og han er den godmodige hyggefar i de populære Sune-film, afløseren for "Krummerne".

Bue er uddannet på Statens Teaterskole i 1972 og debuterede, typisk for tiden, i et debatstykke, der handlede om, hvor farligt det er at ryge. Siden blev han bl.a. tilknyttet gruppen Turnus, der havde til huse i Albertslund. Claus udnyttede sin evne for ordene og skrev bl.a. tekster til teatret.

Desuden spillede han på en lang række københavnske scener fra farce i Lorry til ny dramatik på Rialto og CaféTeatret. For nu bare at tage et par af yderlighederne i en travl og mangefacetteret karriere.

Han har tillige været meget benyttet i radioen, ligesom hans stemme er benyttet hyppigt på TV. Det er f.eks. Claus Bue, der lagde stemme til den ene af de to "Bananer i pyjamas" i TV 2s børneserie. (Lars Bom var den anden).

Og hans røst bruges ofte i reklamesammenhænge, hvor han for tiden kan ses i en kampagne for et dameblad.

Revyen fik tidligt øje på hans evne for den skarpere satire. I lighed med så mange andre fik han sin debut i den svære, lette genre i Rottefælden i Svendborg. Det var i 1974 , og siden har han bl.a. været med i revyen i Hjørring.

Det sjove og det uforpligtende har han dyrket med teatersportskammeraterne fra Turnus-dagene i "Så hatten passer" sammen med kollegerne Niels Olsen, Søren Østergaard, Gunnar Frøberg, Torben Zeller og Søren Hauch-Fausbøll. En succes på landets scener og en succes i TV, som blev udbygget og cementeret af voksenjulekalenderen "Andersens julehemmelighed", i øvrigt også instrueret af Claus Bue.

Evnen til at hitte på i farten har han udnyttet i undervisningssammenhænge. Blandt andet er han manden, der trænede DR2's nye studieværter i at håndtere det uforudsete, ligesom han også har lært erhvervslivet et og andet om at hitte på i farten. Og instruktørstolen indtager han i det hele taget gerne, bl.a. i samarbejde med det engelsksprogede That Theatre Company.

På teatret er den nærmeste fremtid stukket ud: I slutningen af måneden træder han atter op som en af teatrets største forbrydere, når Grønnegårds Teatret igen spiller den vel modtagne familieversion af Shakespeares "Richard III" med Claus Bue som en rockerkonge af en skurk. Og så dukker han op som den salvelsesfulde landsbypræst i Det Kongelige Teaters frække opdatering af Oscar Wildes "Bunbury", en rolle, han vender tilbage til, når den populære forestilling genoptages til december.
  • fyens.dk