Som tørlagt alkoholiker vil sangeren og komponisten gerne støtte arbejdet i A-klubben og stiller op til et arrangement, hvor han fortæller om sit liv
SVENDBORG: I dag siger han humoristisk, at han godt kunne have været med i foreningen KA - Kendte Alkoholikere. Var den nogensinde blevet stiftet, ville den være en stor forening.

Sangeren og komponisten Lasse Helner, 61 år, stiller sig nu til rådighed for A-Klubben i Svendborg ved et arrangement den 12. marts på Harmonien.

- Det bliver historier fra mit liv, og nå, så vil jeg naturligvis også synge en enkelt sang, siger Lasse Helner, der var alkoholiker indtil 2000.

- Jeg var funktionsalkoholiker. Skulle mande mig op med spiritus, inden jeg gik på scenen. Ingen udenforstående opdagede noget. Det gjorde min familie, og det sled hårdt på både dem og mig. Jeg var fantastisk god til at holde facaden, men var lige ved at ødelægge mig selv og mine nærmeste, siger Lasse Helner.

Siden han og Mathilde flyttede til Svendborg, er han kommet en del i i de små trange lokaler i A-klubben i Møllergade og er parat til at støtte klubben, der efter hans mening gør et fantastisk stykke arbejde for at få alkoholikere på ret kurs.

Til mange begravelser

- Der har altid været meget alkohol og mange stoffer i showbiz. Utroligt mange af mine venner og kolleger er døde af deres misbrug. Jeg har været til uhyggeligt mange begravelser i de sidste ti år, siger Lasse Helner.

Vendepunktet for ham kom i 1999, da han var med til sætte forestillingen »Friheden - tur retur« op på Odense Internationale Musikteater. Den var bygget over tekster af Jan Toftlund, der giver et ærligt billede af alkoholismens snigende og overrumplende væsen, og som selv døde af alkohol-misbrug.

- Jeg skrev bl.a. musikken til Toftlunds tekst »Plant Blomster på min grav«. Da troede Mathilde og andre i min familie, at det var den vej, jeg skulle. Det gik lige modsat. Jeg havde fortsat kunstneriske ambitioner og vidste, at jeg kun kunne udføre dem, hvis jeg holdt op med at drikke. Det gjorde jeg så, fortæller Lasse Helner.

Det bedste, der er sket

Han siger, det er det bedste, der nogensinde er sket i hans liv.

- Nu kan jeg igen huske mine aftaler, og jeg kan også indgå dem til om formiddagen. Tidligere begyndte dagen aldrig før efter tidligst kl. 12, siger Lasse Helner.

Han stiller op i A-klubben uden honorar - og klubben kan få lov til at holde arrangementet gratis i Harmonien.

Lasse Helner vil i den kommende tid tilbyde virksomheder, foreninger og andre foredrag sammen med den 51-årige Henrik Colding, Odense. De lærte hinanden at kende, da Henrik Colding, der er tørlagt alkoholikere på 10. år, hjalp Lasse Helner ud af misbruget.

- Nu vil vi med fakta og Jan Toftlunds hudløse sange om alkoholismens væsen give det budskab, at der findes en vej til et liv uden alkohol. Vi vil også fortælle anekdoter, for der er jo mange morsomme historier forbundet med spiritus, hvor tragisk det ellers er, siger Lasse Helner.
  • fyens.dk