Ditte Gråbøl er blevet kendt for adskillige humoristiske roller. Skuespilleren, som nu fylder 50, kan dog også meget andet
København: - Jeg synes, det er for dårligt.

Den storhostende og kværulerende kvindelige læserbrevsskribent ruller over skærmen i tv-satireprogrammet »Den gode, den onde og den virk?li sjove«.

Hun går rent ind hos danskerne i de tidligere 1990?ere, hvor programmet kører. Og sådan får Ditte Gråbøl, der mandag den 22. juni fylder 50 år, sit folkelige gennembrud på de danske tv-skærme.

Både før og efter har Ditte Gråbøl vist prøver på sit skuespiltalent, der har ladet sig udfolde på teaterscener, ved revyer samt på film og tv.

Gråbøl startede med skuespillet som praktikant på Bådteatret i 1975, hvor hun fik sin debut i forestillingen »Så til Søs«.

I 1984 blev hun uddannet på Skuespillerskolen ved Århus Teater, og de næste seks år havde hun engagement ved Aalborg Teater. Her fik hun et gennembrud inden for en genre, hun igen og igen skulle komme til at støde på: Komikken.

Teater fyldte tidligt i karrieren hovedparten af dagene i kalenderen. Fra 1990-95 var Ditte Gråbøl fast tilknyttet Det Kongelige Teater, og her fik hun prøvet kræfter med bl.a. »Købmanden fra Venedig« og »Den Stundesløse«.

Gråbøl og komikken

Den komiske rolle blev især fundet frem ved revyoptrædener fra Hjørring til Helsingør over Tivolirevyen til Cirkusrevyen, mens tv-programmerne »Flemming og Berit« og »Fæhår og Harzen« satte en tyk streg under parløbet mellem Gråbøl og komikken. Det har ligeledes været at se i nogle af de seneste års større biografsucceser herhjemme. Her har Ditte Gråbøl optrådt bl.a. i filmene »En kort en lang«, »Lykkevej«, »Oh Happy Day«, »Lotto« og »Fidibus«.

Ditte Gråbøl kan dog også andet end at få folk til at smile, når hun arbejder. I DR-serierne »Krøniken«, »Ørnen« og senest »Livvagterne« har det været en seriøs rolle, som Ditte Gråbøl har påtaget sig, ligesom hun senest har spillet med i det historiske dronningedrama »Maria Stuart« på Betty Nansen Teatret.

Ditte Gråbøl er i dag gift med ph.d., cand. scient. Freddy Christensen. De blev gift i 2002. Tidligere var hun gift med filminstruktøren Niels Gråbøl fra 1992-98.

/ritzau/