Forskning og fårehold

Foto: Jørgen Hansen

Forskning og fårehold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KARRIEREN: Fynske Nina Smith er indbegrebet af effektivitet, men man hører efter, når hun siger sin mening

FORSKNING og fårehold.

Det er livet for fynske Nina Smith, den nu 50-årige professor i økonomi fra Handelshøjskolen i Århus, kendt som en af de mest respekterede nationaløkonomer i landet.

Forklaringen er, at hun bekender sig til tesen om klare tanker omsat til klare ord. Hun ejer nemlig evnen til at omsætte tung økonomisk viden til forståeligt dansk, og det uden at gå på kompromis med fagligheden.

SELV kalder hun det for "husmandslogik", og derfor er hun blevet et omsværmet medlem af en sand mangfoldighed af inden- og udenlandske forskningsfora, og af offentlige og private bestyrelser og kommissioner.

HUN er således formand for Det fri Forskningsråd, regeringens globaliseringsudvalg, medlem af Velfærdskommissionen, og mandag indtrådte hun hæderfuldt i kredsen af tilknyttede professorer ved det ny center for Velfærdsforskning på Syddansk Universitet i Odense.

For år tilbage blev hun landets første kvindelige professor i nationaløkonomi, og hun har været landets første og hidtil eneste kvindelige vismand.

I det hele taget hører hun til de kvinder, der har vist sine medsøstre karrierevejen, siden hun som 16-årig flyttede hjemmefra for selv at klare sig igennem gymnasietiden og siden studierne vedAarhus Universitet.

HUN klarede sig igennem ved at plukke æbler og jordbær, ved at hakke roer og snitte grøntsager, og det lærte hende siden at sætte pris på sin SU, der for hende ikke bare var cafépenge. I øvrigt fik hun hjemmefra husmandshjemmet i Ølsted ved Nr. Broby både lært at pløje og harve.

Og alt det har dannet konturerne til en kvinde, der både vil og kan meget. Hun beskrives som flittig, effektiv, hård og sej, og ind imellem kan hun optræde som et "rivejern".

MEN hun har også noget at have det hele i, og i hvert fald er hun kendt for selv at gå foran som et godt eksempel.

- Nina er en af dem, der bare gør tingene, lyder det om hende.

Hun mener kort sagt, at vi danskere, som det forkælede folkefærd vi er, skal smøge ærmerne op og bestille noget mere, og man tager næppe fejl, når man spår, at hendes holdninger i hvert fald i nogen grad vil præge Velfærdskommissionens udspil, når det foreligger onsdag i næste uge.

PRIVAT er hun gift med lektor Valdemar Smith, med hvem hun har fire børn, der alle er i sving med sysler som madlavning, oprydning, rengøring og pasning af fåreflokken på familiens landbrug i landsbyen Mørke påDjursland.

Selv ynder hun at tage sig af havens georginer, og så er hun den stolte indehaver af en racercykel med ikke færre end 18 gear. På den ynder hun at drøne rundt i bakkerne på Djursland, hvis hun ikke lige står i en fransk vejkant og hepper, når Tour de France-rytterne cykler forbi.

Så ivrig er hun, at hun engang skulle have fået et regulært møgfald fra en fransk betjent, fordi hun i sin begejstring kom til at spærre vejen for rytterne.

MEN ellers er det hendes samfundsengagement, der falder i øjnene, når man læser om hende. Og man behøver ikke at være i tvivl om, at hendes forelæsninger er et tilløbsstykke, ikke mindst for kvindelige økonomistuderende, som hun langt hen ad vejen har været et spejl for. Og fagligt og intellektuelt har hun overskud til værdifuld vejledning.

Nu er hun så som den eneste danske "superprofessor" hentet ind i det team af tilknyttede internationale professorer, der skal give det ny velfærdscenter ved Syddansk Universitet i Odense den pondus, det behøver for at blive et fyrtårn for universitetet.

HER vil hun givet gøre god fyldest, som hun har gjort det i så mange andre sammenhænge.

"Vi skal huske på, at vi ikke er det eneste land, der ønsker at stå på vidensamfundets top," sagde hun, da hun for nylig i utilslørede vendinger skældte regeringen ud for at mangle ambitioner og for ikke at have afsat de nødvendige penge til forskning på næste års finanslov. Forarget talte hun om regeringens handlingslammelse, og som altid var det en kritik, der gjorde indtryk, fordi hun som altid sagligt forstod at underbyggede sin kritik.

NU er det så hjertebarnet, Velfærdskommissionen, det gælder. Den spiller ud med sine idéer til velfærdsstatens omstrukturering næste onsdag, og det gør ikke forventningerne mindre spændende, at en del af argumenterne givetvis vil være hentet hos den kvindelige århusianske professor med de fynske rødder.
NINASMITH
Født den 17.oktober 1955 ved Brobyværk. Bor nu i Mørke ved Århus.

Student fra Vestfyns Gymnasium 1975. Cand.oecon. fra Aarhus Universitet 1981.

Adjunkt ved Handelshøjskole Syd 1982-86.

Lektor ved Aarhus Universitet 1986-93.

Professor ved Handelshøjskolen i Århus fra 1993.

Medlem af Det Økonomiske Råds Formandsskab 1995-98, af styrelsen for Danmarks Statistik 1998-2004, Velfærds-kommissionen 2003, Statens Samfundsvidenskabelige Forskningsråd 1998-2004.

Tildelt Dansk Kvindesamfunds Mathildepris 1995.

Forskning og fårehold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce