Forsinket debut i EU

Christel Schaldemose.

Forsinket debut i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

POLITIK: Vejen til Bruxelles er banet for fynboen Christel Schaldemose, som overtager Henrik Dam Kristensens plads

GODT 9300 vælgere får nu politisk valuta for deres stemme - om end med et par års forsinkelse.

Det er de socialdemokrater, som ved valget til Europa-Parlamentet den 13.juni 2004 satte deres kryds ved den da 36-årige Christel Schaldemose.

De mange stemmer rakte imidlertid ikke til en plads i Parlamentet. I et tæt opløb sikrede den da 28-årige Dan Jørgensen fra Nordfyn sig den eftertragtede taburet, mens Christel Schaldemose blev henvist til pladsen som suppleant for de fem danske socialdemokrater i Parlamentet.

DER HAR hun så været parkeret i de forløbne 28 måneder. Stadig aktiv i politik og med et civilt job som sekretariatsleder i DFS (Dansk Folkeoplysnings Samråd) i København.

Nu er de po- litiske brikker imidlertid faldet sådan til rette, at odenseaneren Christel Schaldemose endelig kan rykkke til Bruxelles og Strasbourg som parlamentariker.

I weekenden rejste hun spændt til Socialdemokraternes kongres i Aalborg. Formand Helle Thorning-Schmidt og den øvrige partitop havde udset sig den 49-årige politiske veteran, Henrik Dam Kristensen, til posten som ny partisekretær. Hvis kongressen fulgte partitoppens forslag, ville det betyde, at Henrik Dam efter 28 måneder skulle forlade Bruxelles og sige farvel til den europæiske politiske scene.

CHRISTEL Schaldemose og de øvrige delegerede i Aalborg måtte lægge øre til kritik fra flere delegerede, som helst havde set en partisekretær, som ville varetage sit job 100 procent. Kritikken klingede dog ud, og partitoppen havde styr på tropperne, således at Henrik Dam kan fortsætte som folketings-kandidat i Horsens-kredsen.

Og med kongressens godkendelse af den ny partisekretær begynder et helt nyt liv for den nu 39-årige Christel Schaldemose, både arbejdsmæssigt og privat.

Hun har allerede søgt om orlov fra jobbet som sekretariatsleder i DFS, en lederstilling hun har bestridt siden august 2001.

SAMTIDIG skal alt det praktiske med at være "klædt på" som Europa-Parlamentariker på plads. Christel Schaldemose skal arbejde tæt sammen med de fire øvrige danske socialdemokrater i Parlamentet med kontor i både Bruxelles og Strasbourg.

Pladsen i Parlamentet er det foreløbige højdepunkt i Christel Schaldemoses politiske karriere. Hun er født i Odense og vokset op i Søndersø. En stor del af familien bor stadig på Fyn. Hendes mor og en søster i Odense og en anden søster i Middelfart.

Sin akademiske uddannelse fik Christel Schaldemose på Syddansk Universitet i fødebyen. Hun er historiker og har tidligere været ansat i ni år i AOF Danmark som konsulent med funktioner som bl.a. daghøjskoleområdet, folkeoplysning samt kursus- og medarbejderuddanelse.

SOM UNG studerende i Odense var hun en tid formand for DSU Fyn, og hun har også banket på døren til Folketinget. Det var i Østerbro-kredsen i behagelig nærhed af hjemmet på Frederiksberg, hvor hun bor med sin kæreste og parrets tre børn på tre, seks og ni år. Hun er stadig opstillet til Folketinget, nu i Gentofte-kredsen.

Under sin hektiske valgkamp på Fyn op til EU-valget i juni 2004 slog hun på, at hun ville prioritere to områder højt, hvis hun blev valgt. Hun vil styrke miljøpolitikken, og hun vil arbejde for at styrke og ændre EU-debatten.

- POLITIKERE, også i mit eget parti, har nedtonet EU's betydning. Man har ikke været ærlige. Folk kan regne med, at jeg vil spille ærligt ud, lovede hun ved at stort valgmøde på Flakhaven i Odense en majdag i 2004.

Et andet emne, hun tordede imod i valgkampen, var EU's ofte gyldne rejse- og diætregler. Det var et soloangreb, som ikke var clearet med partitoppen, og da stemmerne blev gjort op, og hun havde tabt til Dan Jørgensen, var der flere iagttagere, der mente, at angrebet på rejsereglerne havde gjort hende upopulær i partitoppen, som derfor lagde hende på is i valgkampen.

Nu skal den fynske socialdemokrat så til eksamen og forsvare sine valgløfter. Om kun 14 dage har hun Europa-Parlamentet som arbejdsplads og talerstol.

Forsinket debut i EU

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce