Født til direktør-jobbet

Foto: sonnic jensen

Født til direktør-jobbet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 ÅR: Tidligt lå det i luften, at Hemming Van skulle være chef for Daloon i Nyborg

Lige fra den tidlige barndom lå det i luften, at sønnen skulle føre sin fars livsværk - forårsrullefabrikken Daloon med hovedkvarter i Nyborg - videre. Sådan kom det også til at gå.

Siden 1989 har Hemming Van fungeret som daglig leder af det familieejede firma. Han var kun 34 år, da han fik titel af direktør med tilhørende ansvar.

Nu står han til at blive rigtig voksen, som det vistnok hedder. Tirsdag fylder Hemming Van 50 år, og det sker som øverste chef og indehaver af virksomheden.

Faktisk var faderen næsten lige så gammel, da han lagde grunden til den virksomhed, som med årene er blevet til en international koncern med omkring 400 ansatte og en årlig omsætning på 300 millioner kroner. Ien alder af 48 år begyndte Sai chui Van på ægte iværksættervis at fremstille de første forårsruller i en kælder i København.

Som rejselysten kom den unge kineser til Danmark allerede i 1935, og en halv snes år senere tog han eksamen fra Landbohøjskolen. På grund af krigens rasen kunne han ikke vende hjem til Kina, og selvfølgelig spillede det også ind, at han havde mødt og giftet sig med danske Elisabeth.

Parret fik tre børn med Hemming Van som en slags efternøler. Hans to søskende er henholdsvis syv og 10 år ældre. Da Daloon for alvor begyndte at vokse og i 1970 flyttede til en nybygget fabrik i Nyborg, havde de valgt en fremtid med uddannelser i helt andre retninger.

Alene af den grund blev det betragtet som helt naturligt, at Hemming Van som den yngste skulle tage over. Uden at det egentlig nogensinde kom til diskussion.

Selv har han givet udtryk for, at det nok var uundgåeligt. Men det var ikke noget, som far og søn satte sig ned for at holde møde om.

Alligevel fik udsigterne til en fremtid med Daloon som omdrejningspunkt betydning for Hemming Vans opvækst og uddannelse. Han valgte bevidst at prøve så meget som muligt, inden firmaet begyndte at lægge beslag på hans tid.

Hemming Van gik for eksempel på kostskole i England, hvor han også senere studerede i et års tid. På hjemmefronten tog han en cand.merc.-uddannelse på Handelshøjskolen i København.

I hovedopgaven skrev han om finansiering af flykøb. Som nyuddannet fik han i 1981 job hos Maersk Air.

To år senere gik Daloon ind på det engelske marked med egen fabrik i England. Med sin internationalt orienterede baggrund var det oplagt at placere Hemming Van i spidsen.

Han fik lejlighed til at vise sine evner, og det kom til at gå rigtigt stærkt. Faktisk blev Hemming Van i England, selv om han i 1989 også overtog jobbet som administrerende direktør i Daloon A/S.

Først et par år senere vendte han hjem for at komme i mere direkte kontakt med en far, der alt andet lige havde svært ved at give slip. Lige til kort før sin død som 90-årig for tre år siden, besøgte Sai chui Van fabrikken så at sige hver eneste dag.

Med en næsten hudløs ærlighed har Hemming Van ikke lagt skjul på, at han aldrig opnåede et nært forhold til sin far.

- Vi var fremmede for hinanden hele livet, kan han citeres for at have sagt. Han har kaldt sin opvækst præget af et kærligt hjem med vide rammer. Som barn kom han meget på forårsrullefabrikken for også at få lejlighed til at være sammen med faderen.

Først nogen tid efter hans død følte Hemming Van, at han for alvor kunne begynde at foretage nødvendige ændringer i Daloon-koncernen. Årene med fremgang var forbi, og de to sidste år er sluttet med tocifrede millionbeløb i underskud.

Forklaringen ligger efter Hemming Vans opfattelse i, at Daloon først og fremmest har været indrettet på opvækst. Da omsætningen faldt, kneb det med evnen til at omstille sig til nye tider med en stadig mere dominerende detailhandel, der i højere grad bestemmer priser og betingelser.

Daloon-direktøren, hvis udseende tydeligt signalerer en dansk mor og en kinesisk far, er dog ikke i tvivl om, at med de nødvendige ændringer bliver der igen balance i tingene. Han har bevidst valgt at tage nogle af sine kasketter som leder af for at koncentrere sig mere om de mere overordnede linjer i bestræbelserne på at sikre fremtiden.

Optimismen lader han desuden komme til udtryk ved at stille sine erfaring og viden til udtryk i en bredere sammenhæng. Hemming Van er formand for Dybfrostforeningen og næstformand for Fødevareindustrien og sidder i flere bestyrelser. Det gælder for eksempel i Royal Unibrew.

Uden tvivl ud fra sine egne erfaringer i barndommen prioriterer den travle forretningsmand samværet med sin familie højt. Han er gift med Lisa Hagen Van.

Parrets fire børn har sjældent svært ved at få deres fars opmærksomhed. Mere optaget er Hemming Van ikke af at sørge for, at Daloon fortsat kan være i front, når det drejer sig om at fremstille forårsruller, der ligger godt i maven.

Reception på Hotel Hesselet, Christianslundsvej 119, Nyborg, tirsdag den 28. februar kl. 13-16.
HEMMINGVAN
Født 28. februar 1956 og opvokset i København.

Cand.merc. i 1981.

Ansat ved Maersk Air 1981-82. Derefter tilknyttet blandt andet Daloon Foods Ltd.

Fra 1989 adm. dir. for Daloon A/S.

Formand for blandt andet Dybfrostforeningen og næstformand for bestyrelsen for Fødevareindustrien samt medindehaver af Easyfood.

Gift med Lisa Hagen Van. Parret bor på Haugstedgårdsvej 3, Odense M, og har fire børn.

Født til direktør-jobbet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce