Fidusdronningen af Arken fylder 60


Fidusdronningen af Arken fylder 60

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På en blanding af falske eksamens-beviser og evnen til at dupere var Anna Castberg i tre år leder af kunstmuseet Arken. Nu fylder den myteomspundne kvinde 60 år

nKøbenhavn:Den danske kunstverden anede stort set ikke, hvem Anna Castberg var, da hun i 1993 blev udnævnt til direktør for kunstmuseet Arken. I dag er hun landskendt for at svindle sig til posten ved hjælp af et uhørt dristigt opdigtet cv. Lørdag den 15. marts fylder Anna Castberg 60 år.

Mere end 10 år efter skandalen er det fortsat meget få oplysninger om Anna Castberg, som er sikre. Ifølge Folkeregistret blev hun født i Tveje Merløse Sogn ved Holbæk i 1948 under navnet Leslie Ann Castberg. Det står også fast, at hun som barn flyttede til England med sin mor, der giftede sig med en englænder ved navn Beldam.

Som 17-årig indspillede hun en folkrock single i England under navnet Leslie Ann Beldamme. Men selvom singlen »The One I Love« solgte 9000 eksemplarer, kom berømmelsen først, da hun som 45-årig vendte tilbage til Danmark.

Ude fra var det svært at se, at noget var helt galt, da Anna Castberg 15. marts 1996 indviede Københavns Amts nye stolthed, Arken. Uden at være køn, men med en kølig elegance og et strejf af internationalt aristokrati fik Anna Castberg dronning Margrethe til at virke underligt lille, da de sammen gik den første rundtur i det nye museum.

Hendes fremtoning havde i forvejen fuldstændigt duperet et ansættelsesudvalg med Per Kaalund (S) og Ishøjs borgmester Per Madsen (S) i spidsen. De bad end ikke om at se hendes eksamensbeviser fra de internationalt højt estimerede læreanstalter Sorbonne i Paris og Courtauld i London. Eller hendes doktorgrad fra Londons Universitet i emnet Københavner-malere i nordisk perspektiv. De spurgte heller ikke ind til flere af hendes tidligere arbejdsgivere, som også var opdigtede.

Men bag Arkens skarpe hvide mure opstod der hurtigt rod i bogføringen og et voksende underskud. Det var imidlertid først, da to journalister fra Jyllands-Posten opdagede, at Anna Castberg i engelske kunstkredse smykkede sig med en opdigtet doktorgrad fra Københavns Universitet, at sagen rullede. Journalisterne fandt hurtigt ud af, at de internationale titler, Anna Castberg brugte i Danmark, også var opdigtede. Mindre end 24 timer efter hun blev konfronteret med oplysningerne fratrådte Anna Castberg.

Derefter flyttede hun tilbage til London med sine to børn. Hendes adresse og arbejdsliv er i dag ukendt.

/ritzau/

Fidusdronningen af Arken fylder 60

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce