HOVEDROLLE: Skuespilleren Ken Vedsegaard er ikke med, når nye afsnit af successerien på tv kommer om et års tid
Indtil han fik en af hovedrollerne i "Krøniken" på DR1 var han nærmest ukendt i den store offentlighed. Nu er direktørsønnen Erik gennem sit selvmord skrevet ud af successerien, og det betyder, at skuespilleren Ken Vedsegaard ikke er med, når nye afsnit om et års tid bliver sendt ud til millioner af seere i de små hjem.

Efter sigende har Ken Vedsegaard det ganske fint med, at han ikke længere behøver at være en slags folkeeje. Han både håber på og regner med, at publikum mister interessen for den private del af ham, når "Krøniken" i det mindste for en tid ikke står højt på hitlisten.

Alligevel erkender Ken Vedsegaard, at folks nysgerrighed hører med til jobbet som skuespiller. Han har i følge BT følt sig langt bedre rustet til at være i seernes bevidsthed i den netop overståede anden omgang af "Krøniken".

Til avisen siger han:

-Selv om jeg var blevet advaret om, at det ville blive vildt, havde jeg ingen idé om, hvad der ville ske. Det var umuligt at forudse, og den store interesse kom i den grad bag på mig. Jeg må sige, at på gadeplan har jeg kun oplevet positive reaktioner. Både menneskeligt og fagligt har det været en stor oplevelse for mig.

Med hensyn til det faglige ved Ken Vedsegaard udmærket, at en succesrolle kan føre videre til nye roller. Han vil gerne vise andre sider af sit talent inden for både tv, film og teater. Det gælder om at udnytte mulighederne, men indtil videre har antallet af opringninger ikke været overvældende.

PÅ ET PAR områder kan Erik Vedsegaard godt føle et vist fællesskab med "Krønike"-figuren Erik. Han ryger (desværre) for meget, og han kan godt lide, når der er lidt kul på i tilværelsen. Det drejer sig om at udnytte sin energi.

Ellers er der ikke lighedspunkter mellem overklassesønnen på tv og skuespilleren. Erik Vedsegaard kommer fra, hvad han selv kalder for arbejderenden af middelklassen og er vokset op sammen med to ældre søstre.

Lige siden barndommen har han følt sig tiltrukket af skuespilleriet. Lod sig fascinere af at lege med identiteter, blive en anden og dykke ned i mennesker.

SOM HALVSTOR knægt så han en annonce om, at der blev søgt drenge til filmen "Guldregn". Han mødte op, traf instruktøren Søren Kragh-Jacobsen og blev udvalgt som en af fire.

Det var i 1988, og i de følgende år fik han mindre roller i flere film, ligesom Ken Vedsegaard som voksen medvirkede i mindre roller i tv-serierne "Strisser på Samsø" og "Rejseholdet". Her gjorde han så god en figur, at det førte direkte til en hovedrolle i "Krøniken".

Erfaringerne fra de tidlige filmroller var dog ikke nok for den unge skuespillerspire. Typisk for Ken Vedsegaard går han den hele vej, når han bliver engageret. Derfor tog han en skuespilleruddannelse, og han var færdig på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 2000.

UDDANNELSEN og sine evner bruger han ikke kun til traditionelle opgaver på tv, teater og film. Ken Vedsegaard er dybt engageret i børn og unge og deres forhold. Han har i flere år været aktiv i Vesterbro Ungdomsgård i København.

Faktisk brænder skuespilleren for at undervise. Inspirationen har han hentet i sin egen skoletid med moderne pædagogik, masser af musik og dramatik.

Ken Vedsegaard holder heller ikke sin mening for sig selv i den aktuelle debat om folkeskolen. Måske kan det være godt nok med flere prøver og test, men det giver ikke faglighed i sig selv, mener han .

Idet hele taget forholder han sig gerne til samfundets udvikling og den politiske hverdag. Han finder, at politikerne taler meget om materiel tryghed. Den er rar og vigtig uden dog at være hele tilværelsen og hele verden.

Alt for meget virker unuanceret og fladt. Politikerne tør ikke udfordre og reformere systemet. Set med hans øjne er verden hverken sort eller hvid.

Heller ikke i forholdet mellem populariteten som skuespiller og privatlivet. Således har Ken Vedsegaard "indrømmet", at han bor på Vesterbro midt i København sammen med sygeplejersken Eva. Parret har to børn.

Ifølge BT har skuespilleren været utrolig glad for sine tre tv-år som Bella-direktørens viltre søn. Nu skal han videre til nye opgaver. Inden længe begynder han på prøverne til en rolle i stykket "San Diego" med premiere til foråret på Det Kongelige Teaters Turbinehaller.

Foto: DR/Mike Kollöffel
  • fyens.dk