50 ÅR: Musical-stjernen fra Langeskov er vendt hjem til Nyborg og bruger i to år sit talent som skuespiller på Odense Teater
BETTYGlosted var kun 18 år, da hun betrådte de skrå brædder sådan for alvor. Det var på Nyborg Vold med Erik Bendt Svendlund som instruktør og kritisk læremester.

Hun havde hovedrollen i "Annie Get Your Gun". Det blev en pæn succes, og den lagde grunden til Betty Glosteds farverige og fornemme karriere som skuespiller.

Nu runder Betty Glosted de 50 år midt i det, hun selv kalder en priviligeret tilværelse. I to sæsoner er hun fast tilknyttet Odense Teater og her har hun netop sat et flot punktum for rollen som borgmesterfruen i "Jul i Gammelby".

NU ER hun så i gang med at pleje familielivet og har bevilget sig selv fri det meste af januar. Ikke kun for at nyde sin fødselsdag fredag, men mere for at slappe af med børnene på 11 og 17 år, som hun bor sammen med på Vesterhavnen i Nyborg.

Indtil i fjor havde hun i mange år boet i Birkerød, men er nu med sine to børn vendt hjem til det Fyn, hvor hendes karriere begyndte og hvor hun nu har sit arbejde.

IEFTERÅRET var hun med i den stærkt roste forestilling "Terrorisme" på Værkstedet i Odense. Lene Kryger kunne endnu engang i denne avis give hende gode anmærkninger i karakterbogen.

"Betty Glosted er en herlig parodi på en auramasserende erhvervspsykolog," hed det i anmeldelsen i Stiftstidende.

Betty Glosted er opvokset i et hjem med glæde og humør i Langeskov. Hendes drøm var at blive pædagog eller operasanger. Et ophold på Ryslinge Højskole gav hende imidlertid mod på dramatikken, og efter succesen som amatør i rollen som Annie på Nyborg Vold i sommeren 1975 gik hun videre med sine syngende drømme.

HUNKOM ind på Det Fynske Musikkonservatorium i Odense, snusede til operalinjen, men det var ikke lige sagen. "Jeg ville jo bare synge og hadede Wagners musik dengang," har hun siden fortalt i et interview.

Altså farvel til den klassiske musik efter et halvt år tid. I stedet søgte hun til elevskolen på Aarhus Teater og kom ind i 1976.

HER var den veldrejede og sprudlende humørbombe med det knaldsorte hår kommet på sin rette hylde. Hun fløj syngende gennem uddannelsen og fik straks arbejde på teatret. Debutten var rollen som Maria i "West Side Story" i 1979 , og den blev fulgt op af en perlerække af musicalroller på den østjyske landsdelsscene. "My Fair Lady", "Annie Get Your Gun" og "Kiss Me Kate" blot for at nævne et par.

I 1989 sagde hun et bragende flot farvel til Aarhus Teater. Det var med one-woman forestillingen "Tell me on a Sunday" med godkendelse af Andrew Lloyd-Webber himself. Med bagagen fyldt med roser fra anmeldere og publikum drog hun til København som freelance.

NÆPPE var hun ankommet til hovedstaden, før de første kontrakter var i hus. En af dem var med Gladsaxe Teater, hvor hun gentog sit one-woman-show fra Århus, og med samme succes.

Hun har siden som freelance aldrig forsømt en chance for at gæstespille på sit elskede Odense Teater. Det har det fynske publikum nydt godt af i bl.a. "Tartuffe", "Anna og Tyngdeloven", "Skaf mig en tenor", "Mine to søstre", "Maskarade" og så i denne sæson "Terroisme" og "Jul i Gammelby."

BETTYGlosted har under sin eksil-periode i Århus og København tilbragt mangen en sommer hjemme på Fyn. Hendes kraftfulde stemme og det komiske talent gjorde det flot på Nyborg Vold, og hun har lavet en sprudlende buket af kabaretter og revyer sammen med sin nære ven Arne Lundemann. Parret stod bl.a. bag de populære sommer-revyer i Kerteminde i mange år.

Og mens Betty Glosted nu slapper af efter en hektisk periode med "Jul i Gammelby," er hun ved at lade op til næste opgave.

DETER en større rolle i skuespillet "Uskyld". Stykket er skrevet af den prisbelønnede tyske dramatiker Dea Loker, og får Danmarkspremiere på Sukkerkogeriet i Odense til april.

Her skal Betty Glosted spille sammen med blandt andre Klaus T. Søndergaard, Lisbeth Gajhede og Mads Nørby.

- Jeg har ikke set manuskriftet endnu, men instruktør Jens August Wille siger, jeg får en god rolle. Så det skal nok blive nogle spændende måneder, siger 50 års-fødselaren fra Nyborg.

FOTO: BIRGITTECAROLHEIBERG
  • fyens.dk