PROREKTOR: Bjarne Graabech Sørensen er den første prorektor på fuld tid ved Syddansk Universitet
Faktisk var den unge cand.oecon. og lektor ikke så lidt forud for sin tid, da han allerede i sidste halvdel af 1970'erne forudså, at den almindelige dansker ville begynde at investere sine spareskillinger i aktier. Nu er den 53-årige Bjarne Graabech Sørensen netop ansat som den første prorektor på fuld tid ved Syddansk Universitet med base i Kolding.

Herfra skal han først og fremmest fungere som universitetets ansigt udadtil og indadtil i forbindelse med flere aktiviteter og et ønske om at styrke profilen i det syd-, vest- og sønderjyske område.

Det betyder nærmest daglig rejseaktivitet fra hjemmet i Søndersø til uddannelsesbyerne Kolding, Esbjerg og Sønderborg i den kommende Region Syd. Betegnelsen akademisk rejsekonsulent passer udmærket til Bjarne Graabech Sørensens nye funktion.

Men tilbage til studieårene på universitetet i Århus. Der blev såmænd trukket lidt på smilebåndet, da Bjarne Graabech Sørensen valgte at skrive sin hovedopgave om, hvad der populært kan kaldes for "Fru Jensens vej til Børsen".

Smilene forsvandt dog hurtigt. Udviklingen siden har mere end givet Bjarne Graabech Sørensen ret. Menigmands interesse for at investere og spare op til pensionsårene i aktier er efterhånden blevet ganske almindelig.

Med sine egne ord behøvede Bjarne Graabech Sørensen ikke nogen krystalkugle for at forudsige denne fremtid. Hans grundlag var forholdene i USA, hvor investeringer i aktier langt tidligere begyndte at blive en slags folkesport.

Som på så mange andre felter har den amerikanske trend en tendens til at blive en realitet i bl.a. Danmark en halv snes år senere. Det viste sig også at være tilfældet med aktier og for den sags skyld obligationer, som ellers hidtil havde været en sag for professionelle investorer.

Egentlig lå det langt fra lige for, at Bjarne Graabech Sørensen skulle have en akademisk uddannelse. Hans vej til universitetets verden har været noget usædvanlig.

Snedkerfaderen i Haarby, hvor han stammer fra, mente ikke, at det ville være godt for sønnen at gå i hans spor som håndværker. Det er noget med for mange tommelfingre.

Efter skolens mening kunne Bjarne Graabech Sørensen heller ikke komme i, hvad der dengang blev kaldt for den boglige linje. Han fortsatte på den almene linje og stoppede skolegangen efter kun syv år.

Et år på efterskole i Glamsbjerg virkede befordrende på lysten til at læse videre. På kursus tog Bjarne Graabech Sørensen realeksamen på to år. En idé om at komme på kontor sporede ham ind på handelsskole. Således blev han handelsstudent på TietgenSkolen i Odense, men i stedet for et kontorjob brugte han sin eksamen til at bane vejen til universitetet.

Bjarne Graabech Sørensen begyndte på det daværende Odense Universitet - nu Syddansk Universitet. Senere fortsatte han med at læse økonomi på Aarhus Universitet, hvor han som den første nogensinde gik direkte ind på anden del af studiet.

At det netop blev økonomi, har han ikke nogen forklaring på. Det betragter Bjarne Graabech Sørensen som en af livets tilfældigheder. I handelsskolen fik han økonomien med i undervisningen, og det gav ham nok lyst til at vide mere.

SIDEN1978 har Bjarne Graabech Sørensen haft sit virke på Syddansk Universitet. Foruden at forske og undervise er det gennem årene blevet til en række stillinger med ledelsesmæssige funktioner. Det gælder bl.a. som institutleder og studieleder samt sidst dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet.

Udnævnelsen til prorektor med Kolding som base får ikke Bjarne Graabech Sørensen til så meget som at tænke på at flytte fra Søndersø. Her bor han sammen med sin familie på en landejendom, som har været ejet af hustruens slægt gennem syv generationer.

Ejendommen lægger beslag på en stor del af fritiden. Bjarne Graabech Sørensen slapper helt enkelt af med at vedligeholde og reparere de gamle bygninger. Ihukommende sin fars ord om ikke at vælge håndværkervejen synes han ikke selv, at han er særlig god til at bruge sine hænder. Men det ændrer ikke hans glæde ved at bruge værktøjet. Han kan lide det.
  • fyens.dk