Forfatteren bag bogen om kollektiver på Langeland og flere andre er død efter længere tids sygdom.

Doris Rasmussen døde tidligt søndag morgen efter et længere kræftforløb. Hun blev 63 år.

Doris Rasmussen blev i sine sidste år kendt som forfatter, senest til bogen "Kollektiver og bevægelser på Langeland: 1970'erne og 1980'erne," som Langeland Museum udgav i juni måned i år, og som hun høstede stor anerkendelse for såvel lokalt som på landsplan. Formanden for Langeland Museum, Peter Dragsbo, kaldte hende et naturtalent, hvad angik behandlingen af historisk materiale.

Bogen skrev hun, mens hun var dødsyg af kræft, og det var en sejrrig dag, da hun og museet inviterede til udgivelsesfest i et propfyldt Langelands Bibliotek i juni i år.

Forinden skrev hun 2014 bogen "Pigtråd, Pop og Strømpeballer på Langeland" som blev en slags forløber for hendes arbejde med kollektivbevægelsen. Bogen er solgt i 1000 eksemplarer og dermed blev den mest solgte lokalhistoriske bog på Langeland, før kollektivetbogen udkom.

Doris Rasmussen arbejdede i 12 år som frivillig på Rudkøbing Byhistoriske Arkiv. Her fandt hun ud af, at hun var god til at systematisere og ordne oplysninger. Hun havde ikke nogen udddannelse udover en realeksamen, og arbejdet på arkivet blev hendes første egentlige tilknytning til arbejdsmarkedet, som hun fortalte i et interview i Fyns Amts Avis tidligere i år.

-Jeg er ganske og helt aldeles ufaglært. Jeg har taget realeksamen, men jeg har aldrig rigtig brugt den til noget. Jeg har faktisk brugt mange år af mit liv på at være utilfreds med mit liv og den, jeg var. Jeg syntes ikke rigtig, at jeg duede til noget eller kunne noget, indtil jeg kom ind hos Jens Mollerup, som dengang var leder af Byhistorisk Arkiv.

På Rudkøbing Byhistoriske Arkiv studerede hun blandt andet historien om Mads Lange - en Rudkøbing-dreng, der tog til Østen og blev konge af Bali. Hun skrev i 2007 sin første lokalhistoriske bog "Mads Lange - en vild krabat" og kom blandt andet i kontakt med en af hans slægtninge, dansk-brasilianeren Jens Olesen, som hun var med på Bali. Olesen nåede netop forleden at overrække hende Mads Lange-meldaljen for hendes arbejde for udbredelsen af kendskabet til Mads Lange.

Doris Rasmussen var født og opvokset i Rudkøbing. Hun var kendt som et blidt og venligt menneske. Hun tog sin kræftsygdom stoisk og hun var overbevist om, at der var noget til hende på den anden side af døden.

Doris efterlader sig sine forældre Ruth og Kurt Rasmussen, fire søskende og sønnen Martin og datteren Randi og i alt fire børnebørn. Hun bisættes fra Rudkøbing Kirke lørdag den 23. september kl 11.

  • fyens.dk