Kurt Servé stopper ved grøftekanten og begiver sig ud efter en markbuket og finder mere end bare kønne blomster på sin cykeltur

Jeg rækker hånden ud for at plukke blomsten foran mig. Men tøver. En svirreflue står bomstille i luften foran den. I et sæt er den et nyt sted. Enormt, hvad sådan et lille insekt kan. Jeg kan tydeligt se de to tværbånd på bagkroppen. Det er en Dobbeltbåndet Svirreflue. Og det er ikke en hvem som helst.

Hvert forår kommer de 5 mm lange svirrefluer trækkende herop til os fra Sydeuropa for at yngle. Hvordan kan de små hjerner rumme alt det? Jeg prøver at tage et billede af den, men opgiver. Her får du en tegning i stedet. Du kan kende dem på de to sorte tværbånd.

Nå, men det var nu blomsten, jeg var på jagt efter. Her er nemlig en fin bevoksning af Eng Brandbæger. Den er sådan ca. en halv m. høj. Jeg tager lige et billede. Som du kan se, har den smukke, gule blomster.

Den hører til kurvplanterne. Den har rødlige stive stængler og er fin til en buket. Jeg plukker tre.

Jeg maser videre nede i grøften. Af og til passerer en bil oppe på vejen. "Hvad laver han dog der?" tænker de mon. "Jeg plukker en markbuket til min kone!" Og! Samler stof til denne artikel.

Her står en fin bevoksning med Vild Gulerod. Jo da. Nu trækker jeg forsigtigt en op. En fin pælerod ligesom "en rigtig gulerod". Jeg snuser til den. Den lugter som gulerod. Så renser jeg et lille stykke og bider i det. Jo. Den smager som gulerod, men er lidt bitter. Prøv bare selv!

Den, vi spiser, er bare en efterkommer af den vilde. Et par tusinde år i udvikling og vupti har vi en spiselig. Du kan kende den på skærmen.

Skærmen består af mange små, hvide blomster. Når den vilde gulerod modner, så krummer skærmen, som du kan se på billedet, sammen som en lille rede. Det er også et godt kendetegn. Ja og så lugten af roden.

På billederne, ser du gæster på gulerodens blomster.

Det er Præstebiller, der får nektar til gengæld for bestøvningen. Jeg tager også en tre stykker af dem. Nu vil jeg gerne have en anden farve. Et stykke væk står nogle blå blomster. Jeg kravler op af grøften og går lidt af vejen, inden jeg igen dykker ned i grøftens verden.

Se lige her! Er den ikke smuk. Klare blå farver. Den tager jeg fem af.

Det er Cikorie. Og det er historie. "Det er Richs der driks" lød reklamen engang. Især under 2. verdenskrig var det "Kaffen". Cikorieroden blev sammen med rug tørret, ristet og formalet til et pulver. Richs kaffeerstatning bestod af 40 procent cikorie og 60 procent rug. Den smagte lidt bittert, men var da bedre end ingenting. Du kan jo selv prøve. Ellers kan du søge på nettet. Her finder du en annonce for "Instant cikorie kaffe" til 48 kr. for 100 g.!

Men når du nu får at vide, at cikorieroden indeholder stoffet Inulin, der stabiliserer blodsukkeret, så bliver det mere interessant. Cikorieroden er et gammelt lægemiddel, der stimulerer et positivt bakterieliv i tyktarmen. Den reducerer antallet af skadelig sygdomsfremkalden bakterier i tarmen.

Her er så Kamille. Men er det lugtløs kamille eller vellugtende kamille?

På fotoet, kan du se to helt udfoldede blomster og en, hvor randkronerne krummer nedad. Kurvbunden er nærmest halvkugleformet. Det tyder på Lugtløs Kamille. Prøv så at skille kurvbunden i to dele. Er kurvbunden hul, så er det vellugtende. Er den massiv, så er det lugtløs. Endelig dufter Vellugtende kamille af kamille! Denne her er Lugtløs Kamille. Kamille er den dag i dag en anerkendt lægeplante. Jeg plukker en tre stykker.

Nu er min buket ved at være en buket af lægeplanter! Jeg skal have lidt mere. Her er hjortetrøst. Den er lidt stor, men hvis jeg tager nogle, der ikke er så udviklet, så går det.

En lille mørkebrun sommerfugl flakser rundt om mig. Den sætter sig på en blomst. Som du kan se på fotoet, er ydersiden af vingerne lyse med et lille øje. Det er Eng Randøje. Der rigtig mange af dem lige i øjeblikket.

Måske skal jeg lige have en blomst mere. Nu er jeg jo i gang med en "medicinbuket", så hvad med nogle af de perikummer, der står derhenne.

Jeg flytter plads i grøften, plukker en af dem og mærker på stænglen. Når jeg ruller stænglen imellem fingene, så kan jeg mærke der er to kanter. Det er altså Prikbladet Perikum. Prikbladet kendes også på de gennemsigtige huller (prikker) i bladene. De er begge gode til perikumsnaps, men jeg vil helst have prikbladet. Der er mere dramatik i den. Fordi det er en god lægeplante ville fanden ødelægge den. Han prikkede derfor en masse huller i den! Sådan: Prikbladet perikum. Der kommer lige tre stk. mere i buketten.

Jeg sætter mig ned i grøften. Ser på buketten. Den ser nu ret pæn ud og så rummer den mange historier. En jordhumle brummer forbi. Bagude synger en tornsanger. Solen varmer. Små skyer driver afsted deroppe på den blå himmel. Roen falder på.

  • fyens.dk