Flere end hundrede arrangementer i hele landet støtter Danmarks Naturfrednings-forenings aktion for at beskytte kysterne med fakkeloptog og bål på strandene på søndag - og der er særligt mange på Sydfyn

Kysterne over hele Danmark vil søndag aften være oplyst af bål langs strandene - og særligt mange arrangementer foregår på Sydfyn.

Det er Danmarks Naturfredningforening, der siden efteråret har kørt kampagnen Red kysterne blandt andet med underskriftsindsamling og nu altså mere end 200 bålarrangementer over hele landet.

Såvel underskriftsindsamling som bålaktionen i morgen er en reaktion på regeringens lovforslag om at lempe mulighederne for at bebyggelse ved kysterne.

I efteråret afleverede Danmarks Naturfredningsforening 120.000 underskrifter til regeringen, indsamlingen er fortsat, og i dag har 135.000 danskere skrevet under på, at der ikke skal bygges langs de danske kyster.

Forhandlinger i gang

Den tidligere regering åbnede for, at 10 projekter forsøgsvis kunne få lov til at bygge langs kysterne for at skabe vækst i yderområdernes kystturisme.

I regeringens udspil, der forhandles lige i øjeblikket, lægges der op til at give tilladelse til flere projekter både i år og næste år.

Skaffes flertal for det blandt de politiske partier i løbet af de næste par uger, skal der vedtages love på området i løbet af foråret.

Derfor forsøger DN lige i øjeblikket at påvirke de politiske partier blandt andet med bålaktionen på strande over hele landet.

Præsidenten taler

Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen deltager selv ved et arrangement ved Christiansminde i Svendborg, hvor hun skal tale.

- Tror du, underskriftsindsamling og bålaktion gør indtryk på regeringen?

- Nej, og det forventer vi sådan set heller ikke. Vi tror ikke, det vil påvirke hverken Troels Lund Poulsen eller Eva Kjer Hansen. Men regeringen er afhængig af et flertal, hvis loven skal vedtages, og derfor går vi efter at påvirke partierne, der skal stemme for loven sammen med Venstre - for eksempel de Konservative, sige Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Vi mener, det er en total mangel på forståelse for den danske befolknings ønsker, hvis man vedtager en sådan lov, siger hun

Redder ikke Svendborg

Der blev under den tidligere regering givet dispensation til 10 forsøgsprojekter, projekterne er turismeprojekter, der forventes at skabe arbejdspladser i yderområderne blandt andet ved Christiansminde i Svendborg.

- Christianmindeprojektet er blevet revideret en del, blandt andet af naturhensyn. Er det ikke vigtigt at skaffe vækst og arbejdspladser til eksempelvis Svendborg?

- Christiansmindeprojektet kan ikke redde Svendborg Kommunes økonomi, siger Ella Maria Bisschop-Larsen .

- Byggerierne ødelægger vore fælles naturværdier, og i stedet for at alle har en demokratisk adgang til naturen, bliver det nu markedskæfterne, der kommer til at overtage naturen. Vi er imod, at nogen skal tjene på vores fælles natur, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

Stiv lov

En ting er de større byggerier langs kysten, en anden er de konflikter, der er opstået omkring den 300 meter brede strandbeskyttelseslinje, hvor folk har været frustrerede over forbud for bænke, sandkasser og æbletræer.

- Der har været en bred enighed om, at de regler var for stive, og tidligere miljøministre helt tilbage til Ida Auken har været indstillet på at lempe de regler, og der er rige muligheder for at dispensere, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Det er de store byggeprojekter langs kysten, vi vil forhindre, fordi det forhindrer den frie adgang til vores kyster og til naturen, siger hun.

  • MB -

    Af:

    55 år og journalist på Fyns Amts Avis på 25. år. Uddannet på Danmarks Journalisthøjskole i februar 1989. Har beskæftiget mig med lokaljournalistik, samfunds-journalistik, onlinejournalistik, kulturjournalistik og personalia. Mangeårig erfaring som redigerende, tidligere onlineredaktør, navne-redaktør og kulturredaktør. Er for tiden redaktør for Fyns Amts Avis' naturside og featureredaktion og afløser for navne-redaktør og debatredaktør. Bosiddende på Langeland og har talrige bløde punkter, men i særlig grad nogle for natur og miljø, for udkantens vilkår og ikke mindst de mennesker, der bor her.

Mere om emnet

Se alle
2
Hotel Christiansminde parkerer planer om øhavscenter

Hotel Christiansminde parkerer planer om øhavscenter

100 i fakkeloptog i Rudkøbing

100 i fakkeloptog i Rudkøbing

Bål og flammer for at beskytte kysten i Svendborg