Hvidløg - en gammel medicinsk plante

Flotte velvoksne hvidløg vokser flere steder i Medicinhaverne i Tranekær. Foto: Helle Ravn

Hvidløg - en gammel medicinsk plante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ildelugtende - ødelægger smagen i maden - giver sved på panden - eller det er en indvandrergrøntsag. Der er næsten ikke grænser for de negative ting, visse personer kan sige om hvidløg (Allium sativum).

Modsat er der praktisk taget slet ikke nogen grænser for, hvad man gennem tiden har ment, at hvidløg kunne kurere: bændelorm, feber, forkølelse, malaria, kolik, leversyge, gigt, podagra, ringorm, tandpine, døvhed og angst. For slet ikke at tale om, at det holdt vampyrerne borte!

Hvidløg opfattes ofte som et løg, der først rigtig kom i brug i dansk kost med det franske køkkens popularitet i 1970-erne. Men hvidløg har været dyrket her i landet i århundreder, og de nævnes i en kogebog fra omkring 1450.

Det er dog især som plantemedicin, at hvidløg har været brugt gennem tiden. Allerede omkring år 1300 nævnes, at "alle skadelige orme flygter for hvidløgets lugt", og i optegnelser om 1600- og 1700-tallets bondehaver står der ofte, at der blev dyrket hvidløg sammen med flere andre løgsorter.

Hvidløg indeholder vitamin A, B, C og E, selen og de æteriske olier alliin, alliinase og allicin. Når frisk hvidløg knuses, nedbrydes alliin til det stærkt duftende allicin.

De æteriske olier i hvidløget og allicin har en kraftig antiseptisk og antibiotisk virkning, og før udviklingen af antibiotika blev hvidløg derfor brugt mod alle former for infektioner fra tuberkulose til tyfus og sårbehandling af soldater.

Indtil Pasteur (1822-1895) indførte vaccinen, var hvidløg et af de vigtigste midler mod infektionssygdomme, blandt andet pest. Også i dag må hvidløg regnes som et af de vigtigste vegetabilske lægemidler.

Siden 1980-erne er der blevet forsket meget i hvidløgs antibiotiske virkning, men man har ikke fundet den egentlige årsag. Oven i købet reducerer hvidløg også fedtmængden i blodet, sænker blodtrykket og kolesteroltallet.

Også syge husdyr blev tidligere behandlet med hvidløg. Fik koen yverbetændelse, forsøgte man at kurere det med kogt mælk med hvidløg, og ryttere og vognmænd gav hestene hvidløg "da er de tre gange lystigere og friskere til at løbe og trække....De vognmænd som ingen hvidløg har givet deres heste, skælder og bander på de andre".

Det er også et gammelt husråd at vaske møbler og malerirammer med et vandudtræk af hvidløg. Lugten skulle holde fluer og fluepletter væk - men måske holdt det også gæster væk?

Hvidløg vokser flere steder i Medicinhaverne i Tranekær

Hvidløg - en gammel medicinsk plante

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce