Bjørne på taget

De ligner faktisk små tykke bjørne eller vingummibamser med 8 ben. De bevæger sig langsomt og sindigt ? og lidt bjørneagtigt. Foto: Reinhardt Møbjerg Kristensen

Bjørne på taget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lidt misundelig på jyderne er jeg, fordi det er dem, der har fået ulve tilbage på artslisten over vilde dyr i Danmark. Bjørnedyr kan jeg dog skrive på min lokale artsliste, og selv om det ikke er rigtige bjørne, så er de dog helt fantastiske skabninger.

De kravler rundt i mos på tage, i tagrender, i græsplæner, i skovbunden - og alle mulige andre steder, hvor der engang imellem bliver vådt eller bare lidt fugtigt. Bjørnedyr er et overset men meget almindeligt dyr i Danmark. I bladlaget i en skovbund kan der være 100.000 bjørnedyr pr. kvadratmeter.

De største arter er 1,2 millimeter. De fleste er meget mindre, og de mindste er nede omkring 0,05 millimeter. De ligner faktisk små tykke bjørne eller vingummibamser med 8 ben. De bevæger sig langsomt og sindigt - og lidt bjørneagtigt. De har deres egen orden, Tardigrader, hvor der indtil nu er beskrevet omkring 1.000 arter, men man mener der findes 10.000 arter.

De lever både i havet og fugtige steder på landjorden. De fleste er planteædere, der suger saft af bladceller på mosser. Nogle lever af svampe, og enkelte er rovdyr, der æder bakterier, hjuldyr og andet meget småt kravl.

På grund af deres størrelse er det jo ikke mærkeligt, at de er lidt oversete, men i forhold til deres levevis er de fantastiske dyr.

De kan sætte deres liv fuldstændig på pause, hvis betingelserne omkring dem er ugunstige. Bjørnedyrenes hemmelighed er, at de kan gå i en dvaletilstand, hvor de fuldstændig tørrer ind som en slags mumier. Når forholdene atter bliver gunstige, svulmer de op igen og lever videre, som intet var hændt. "Opvågningen" kan tage blot en halv til en hel time! Denne dvaletilstand, som kaldes kryptobiose, kan vare i mindst 120 år.

Det gør dem i stand til at leve helt ekstreme steder på jorden. Der er fundet bjørnedyr stort set overalt på vores klode. Højt som lavt, koldt som varmt: Nogle bjørnedyr kan overleve minusgrader tæt på det absolutte nulpunkt (-273 grader), andre kan tåle varme op til 150 grader, total udtørring, mættet saltopløsning, svovlkilder, ekstreme trykforhold eller radioaktiv stråling, der er 1000 gange kraftigere end hvad mennesker kan tåle!

Forskere har forsøgt at lure bjørnedyrets måde at "konservere" og genoplive sig selv på. Man har haft held med at få rottehjerter til at slå igen efter 10 dage i en konservering, hvor man har brugt den viden, man har om bjørnedyr. Den teknik er selvfølgelig interessant i forbindelse med lagring af organer til organtransplantation.

Mennesker afkoder nok aldrig bjørnedyrets vej til "det evige liv" - og fint med det, men hvor er det dog forunderligt, at der findes skabninger som et bjørnedyr - og så på taget af mit eget hus!

Bjørne på taget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce