Han er en af Danmarks mest kendte tv-værter, men når han sætter sig ind i en bil, bliver han ligesom alle os andre: Han bander ad andre, kører bedre end de fleste, hader håndværkere i kassevogne og drømmer om en hurtig sportsvogn. Tag med Anders Breinholt på en usædvanlig køretur i en Audi R8 Spyder.

Der er telefon, men det er ikke til se, hvem der ringer. Displayet på mobilen lyser op med otte cifre, der ikke er kodet ind i telefonbogen.

- Hej, det er Anders, siger stemmen i den anden ende, efterfulgt af det, der knap nok når at blive et sekunds stilhed.

- Anders Breinholt, siger han så for at udrydde enhver tvivl om, hvem det er, der ringer.

Det er nu ikke nødvendigt. Med de seneste 10 års succes som radiovært og tv-ansigt vil de fleste kunne høre, hvem det er, der er i den anden ende, når Anders Breinholt ringer. Hans tilsyneladende altid muntre stemme med den københavnske dialekt er ikke til at tage fejl af.

- Vi har en aftale i morgen ..., fortsætter han med det, der lyder som et forsigtigt spørgsmål.

Det giver et lille gib i kroppen. Det plejer sjældent at være godt, når en kilde ringer dagen inden et interview. Og slet ikke, når det er en kendt en af slagsen. Den slags plejer at være lig med en aflysning, fordi der er dukket noget mere vigtigt op. Et møde, en tv-optagelse. Et eller andet, der ikke kan vente.

Men det er ikke derfor, Anders Breinholt ringer. Han har "bare lige fået en god idé i badet", som han siger.

- Når vi nu har fået lov til at låne en Audi R8 Spyder, er det næsten synd, hvis ikke vi kan få lov til at prøve den ordentligt af. Kan du følge mig? Da jeg stod under bruseren, kom jeg til at tænke på, at det er noget med, at der en lufthavn på Fyn. Er det ikke rigtigt? Tror du, vi kan få lov til at køre lidt mere end 130 km/t på deres landingsbane?

Hvis tv-værten vandt i Lotto

Næste morgen triller Anders Breinholt ind på parkeringspladsen foran Audi i Odense. Et par båse derfra holder den hvide Audi R8 Spyder med sort kaleche, som vi har fået lov til at låne.

Velparkeret springer han ud af sin mørkegrå Audi A4 TDI Quattro i stationcar-udgaven og hilser med håndtryk på flere af medarbejderne i bilforretningen, så man et kort øjeblik er i tvivl om, hvorvidt han kender dem i forvejen. Det gør han ikke. Det er bare sådan, han er.

Mødestedet er langtfra tilfældigt. Anders Breinholt er audimand med et stort A og bilmenneske med et endnu større B. En interesse, han fik lov til at gøre til sit arbejde, da han sidste år debuterede som vært på bilmagasinet "Vi elsker biler" på TV2. Og det er det, han har taget turen over broen for at snakke om: sin passion for biler.

Han lægger ikke skjul på, at han har glædet sig. R8'eren er nemlig en af "de biler, jeg fluks ville løbe ud og købe, hvis jeg vandt i Lotto", som han skriver i en mail et par uger inden interviewet. Den anden er også en Audi: en RS6.

Det viser sig, at det er både en fordel og en ulempe at interviewe Anders Breinholt i en af hans drømmebiler. En fordel, fordi han er ualmindelig veloplagt som på en god dag i "Natholdet". En ulempe, fordi han til at begynde med har lidt svært ved at koncentrere sig om spørgsmålene, da han synker ned i førersædet og på én gang forsøger at følge med i trafikken og alle de lækre detaljer ved bilen. Lyden, gearene, instrumentbrættet.

- Hvor mange biler har du haft?

- En del ... 10 måske. Nej, det må være mere end det. Jeg har haft to fra Mercedes, flere Audier, i de glade halvfemsere havde jeg Polo Fox og ... Nok 15-18 biler, sjusser han sig frem til på Middelfartvej med retning mod motorvejen.

Den allerførste var en sort Golf 1 fra 1982 med 1,1 liters motor og GTI-grill. Det kørte bare. Eller det vil sige: Den så godt ud, men kørte ikke, som den skulle. Anders Breinholt købte den af en kammerat, som havde købt den af "en krejler, der havde svejset på styretøjet".

Med andre ord var hans første bil et sminket lig, som han selv formulerer det. Men det ændrer ikke på, at den første bil var noget særligt for den landskendte tv-vært. En form for kærlighed, om man vil.

Vi laver ikke en Nicklas Bendtner

Der er ikke noget hokuspokus over Anders Breinholts interesse for biler, hvis han selv skal sige det. Ikke nogen bestemt dag eller én bestemt oplevelse, som gjorde ham til den bilelsker, han er i dag. Det kom ligesom bare af sig selv.

- Jeg voksede op i et drengemiljø og med en far, der kørte orienteringsløb og rallycross og elskede biler, før jeg kom til verden. På den måde blev det naturligt for mig at gå op i, men jeg var ikke typen, der havde bilblade og bilplakater på mit værelse.

Til gengæld elskede den unge Breinholt at tegne biler og lastbiler. I skolen og hjemme på drengeværelset. Ekstremt dårlige tegninger, husker den ældre Breinholt.

Selv om hans far var fan af de firhjulede, havde familien dog ikke råd til at få bil før i midten af 1980'erne. En dueblå Mazda 323.

- Vi var tre brødre derhjemme, min mor var dagplejemor, og min far var smed. Du ved ... det væltede ikke ned med penge, siger Anders Breinholt.

Han skifter på et øjeblik fortiden ud med nutiden i R8'eren på Den Fynske Motorvej ved at gasse op.

- Man bliver bare så glad af det, lyder det fra førersædet, inden han springer tilbage.

- Jeg kunne mærke på min far, hvor stort det var for ham endelig at få en bil igen. Han følte nok, at han var blevet kastreret, da snotunge nummer to (Anders Breinholt, red.) kom til verden, og der ikke længere var råd til en bil.

- Før vi fik bil, sejlede vi på ferie til Bornholm. Nu kunne vi lige pludselig køre til udlandet. Det var stort, men jeg husker også, da jeg var 14 år, og det var nitten, at man skulle sidde på bagsædet alt for høj, alt for ranglet og alt for teenage-agtig. Sikkert med mere lyst til at tænke på damer end at køre på bilferie med min familie til Østrig, husker han - og gasser op igen.

Lidt vildere denne gang. Men kun kortvarigt.

- Ej ... Vi gider ikke lave en Nicklas Bendtner. Du ved, hente en ny sportsvogn hos forhandleren og så køre galt i den.

- Undskyld, men jeg bliver carried away af det her, siger han så.

Det er tarveligt at få ondt i røven

Et ældre ægtepar i en grågrøn Skoda forsøger at følge efter. Først bagved, så på siden, så foran. Om det er efter R8'eren eller den rødhårede tv-vært er ikke til at blive klog på.

- Hvor stor en bilnørd er du egentlig?

- Nørd er et begreb, der kan gradbøjes. Hvis du spørger mig om teknik og specifikationer, så giver jeg fuldstændig op. For mig er det mere lidenskab end nørderi.

- Hvad er det så, der tænder dig ved biler?

- Det med, at man kan blive ved med at bygge noget vildere og vildere og flottere og flottere. En bil er sådan set bare noget, der skal fragte os fra A til B. Noget, som nogen engang opfandt og gav fire hjul. På det tidspunkt var det genialt i stedet for at tage hesten. Det er det stadig, men det, der er det geniale ved biler, er, at man kan blive ved med at gå op i dem, fordi der hele tiden sker noget nyt mekanisk eller designmæssigt. Uanset om man kører Kia, Audi eller Porsche.

Ægteparret i Skodaen trækker ud i det venstre spor på motorvejen og kører op på siden af R8'eren. De kigger hurtigt til siden.

- Det var ham fra fjernsynet. Det siger jeg til dig, siger Anders Breinholt på det bedste fynsk, han har lært, som om han var konen i passagersædet, der talte til sin mand.

- Nej, det var det da ikke, svarer han, som var han manden i Skodaen, inden han bliver tv-værten fra København igen.

- Nu kører vi af her, så får konen aldrig ret i den diskussion, siger han med et grin.

Afkørslen er nøje udvalgt. Breinholt ved, at der ligger en autoforhandler, der sælger brugte drømmebiler. Han vil bare lige kigge ind ad vinduerne - og ryge en af de smøger, han ikke ryger mere.

- Se lige den Porsche, siger han, da han står med hånden på ruden ind til biludstillingen og en cigaret i den anden.

- Hvad er en god bil for dig?

- Det er en nyere bil. Jeg har tre børn, så den skal være lidt praktisk. Men den skal også kunne flytte sig. Jeg kan godt lide hurtige biler, som er lidt afdæmpede i looket. En almindelig bil, som man har puttet al den vilde teknologi ind i: firehjulstræk, sportskøreegenskaber og den slags, svarer han og tager et sug af sin cigaret og vender tilbage til Porschen.

- Jo ældre, jeg er blevet, jo mere kan jeg se mig selv i en Porsche - hvis jeg altså havde råd til sådan en. For 10 år siden havde jeg tænkt: "Uh, alle kigger, hvis jeg kommer i sådan en. Er det for blærerøvsagtigt?" Gu er det ej! Det er fucking fedt at komme i en Porsche eller en Audi R8. Det er fedt at have råd til at udleve sin drøm, ligegyldigt om du er en it-gut, der har solgt dit firma, om du er blevet rig på at sælge kartofler, om du har sparet sammen hele livet eller taget penge ud af murstene i dit hus.

- Så du er ikke typen, der får ondt i røven, når der kommer en fed bil kørende?

- Nej, det er jeg simpelthen ikke ... Det er tarveligt at have det sådan.

Cigaretten er væk, og vi sætter os ned i R8'eren igen. Breinholt plotter Beldringe ind på gps'en og sætter kursen mod lufthavnen.

Intet slår fedtmulefjæset

atioAnders Breinholt har været vidt omkring. Både på vejene og i snakken i den lille kabine på R8'eren. Men nu er han der endelig. Ved Hans Christian Andersen Airport i Beldringe.

Hvis han var en hund, var det nu, han ville logre. Måske endda gå rundt om sig selv i små cirkler og gø i ren begejstring over det, der skal til at ske. Et par hurtige opkald til de ansatte i lufthavnen har givet adgang til den to kilometer lange og 40 meter brede landingsbane.

Men først skal billederne i kassen. Anders Breinholt skal egentlig bare køre forbi fotografen, vende om og køre forbi igen, kommanderer manden med kameraet. Men Anders Breinholt kan simpelthen ikke lade være.

I stedet for at vende rundt holder han speederen i bund og forsvinder ned ad landingsbanen. Brølet fra V10-motoren bliver hængende i luften.

50, 100, 150, 200, 250, 260 kilometer i timen.

- Hold kæft, hvor er det fedt. Det vildeste, der sker, er fra 0-150 km/t. Du får tunnelsyn og fedtmulefjæs, udbryder Breinholt, inden han vender det hvide bæst og træder på speederen igen.

200, 250, 260, 270 kilometer i timen får han presset Audien op på.

- Der er intet ... siger han og tager en dyb indånding.

- Intet i verden slår den her følelse. Det er fuldstændig umuligt, mand.

Tv-værten er blevet til et endnu større legebarn, end de fleste kender ham for i fjernsynet eller radioen. Alt andet ville også være synd, når vi nu har fået lov til at låne en Audi R8 Spyder. Kan du følge mig, Anders Breinholt?